Pennisetum

Pennisetum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pennisetum, ook bekend als lampepoetsergras, is een sierlijk siergras dat lange, smalle bladeren en pluimvormige bloemen heeft. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. De pluimen van Pennisetum kunnen variëren in kleur, van zachtroze tot dieprood, afhankelijk van de soort. Het gras kan gebruikt worden als solitaire plant in de tuin of als borderbeplanting. Pennisetum is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Pennisetum is een bladverliezende tuinplant die in de winter zijn bladeren verliest en in het voorjaar weer nieuwe bladeren krijgt.

  Pennisetum is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven tijdens milde winters, maar kan bescherming nodig hebben bij strenge vrieskou. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen tijdens de wintermaanden om ervoor te zorgen dat hij in het voorjaar weer goed kan groeien.

  Pennisetum is over het algemeen makkelijk in onderhoud en weinig veeleisend. De plant heeft niet veel water nodig en gedijt goed in de volle zon. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel helpen om de plant compact te houden.

  Pennisetum heeft gemiddeld een ruimte nodig van 30 tot 60 centimeter tussen elke plant om optimaal te groeien en zich te verspreiden. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant voldoende licht, water en voedingsstoffen kan opnemen. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is om de plant te kunnen onderhouden en snoeien indien nodig.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook groeien in lichte schaduw. In de schaduw zou de groei mogelijk minder snel kunnen zijn en de plant wat minder vol kan worden. Zorg ervoor dat de plant minimaal 4-6 uur direct zonlicht per dag krijgt voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Pennisetum hebben gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar geef geen teveel water om wortelrot te voorkomen. Geef tijdens droge periodes vaker water en tijdens regenachtige periodes minder.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend. De plant heeft bloemen en geuren die deze insecten aantrekken. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan de tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij verschillende insecten aantrekt, zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan de plant fungeren als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin. Tot slot draagt de plant bij aan een gevarieerde en gezonde leefomgeving voor verschillende soorten planten en dieren.

  Deze plant bloeit van juli tot oktober en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om optimaal te groeien en bloeien.Het is aan te raden om Pennisetum op een zonnige plek te plaatsen voor het beste resultaat.

  Ja, Pennisetum is niet eetbaar voor mensen of dieren. Het wordt voornamelijk gebruikt als siergras in de tuin vanwege zijn decoratieve waarde. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen eetbare en niet-eetbare planten in de tuin.

  Ja, de plant staat er om bekend geluidsdempend te zijn vanwege de dichte bladeren en stengels. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te absorberen en een rustige omgeving te creëren. Het is een goede keuze voor tuinen of terrassen waar geluidsoverlast verminderd moet worden.

 • Je kunt de plant in het voorjaar snoeien om de vorm te behouden en dood of beschadigd materiaal te verwijderen. Snoei de plant tot ongeveer 10 cm boven de grond om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder regelmatig oude en dode bladeren om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor de Pennisetum is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Geef regelmatig water, vooral tijdens warme periodes, maar laat de potgrond tussen gietbeurten door lichtjes opdrogen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de bodem vochtig maar niet te nat is. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Pennisetum groeit het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Deze planten kunnen ook gedijen in halfschaduw, maar zullen minder bloeien. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  Voor tuinplanten die gevoelig zijn voor vorst, is het belangrijk om ze in de winter te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door mulch rondom de plant aan te brengen, de plant in te pakken met vliesdoek of de plant naar een beschutte plek te verplaatsen. Het is ook raadzaam om planten in potten naar binnen te halen of in een vorstvrije schuur te zetten.

  Pennisetum heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Knip in het voorjaar de dode stengels weg om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals Pennisetum hebben regelmatige bemesting nodig voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een meststof met een evenwichtige verhouding van stikstof, fosfor en kalium. Bemest de planten tijdens het groeiseizoen volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch kan worden gebruikt rondom deze plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels wordt geplaatst om schimmelvorming te voorkomen. Een laagje mulch van ongeveer 5 tot 10 centimeter is ideaal voor optimale bescherming en groei van deze tuinplant.

  Aangezien het een plant is die valt onder de Tuinplanten, gedijt deze over het algemeen goed in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren op insecten zoals bladluizen, spint en witte vlieg. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen ingezet worden als biologische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast kunnen ook neemolie of kaneel worden gebruikt als natuurlijke afweermiddelen.

 • Omschrijving

  Pennisetum, ook bekend als lampepoetsergras, is een sierlijk siergras dat lange, smalle bladeren en pluimvormige bloemen heeft. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. De pluimen van Pennisetum kunnen variëren in kleur, van zachtroze tot dieprood, afhankelijk van de soort. Het gras kan gebruikt worden als solitaire plant in de tuin of als borderbeplanting. Pennisetum is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.