Platycodon

Platycodon

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Platycodon, ook wel bekend als ballonbloem, is een vaste plant die prachtige klokvormige bloemen produceert in de zomer. De bloemen variëren in kleur van wit, roze tot blauw en trekken vlinders en bijen aan. Platycodon groeit goed in de volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in goed doorlatende grond. De plant heeft een opvallend uiterlijk door de ballonachtige knoppen voordat de bloemen zich openen. Platycodon is een gemakkelijk te onderhouden plant die een vrolijke toevoeging is aan de tuin of bloembed.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Platycodon is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer opnieuw tot bloei. Het is een vaste plant die elk jaar terugkomt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen daaronder. De plant kan in de winter het beste op een beschutte plek worden geplaatst.

  Ja, deze vaste plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig water geven en een zonnige standplaats zijn belangrijk voor een gezonde groei. Verder is de Platycodon goed winterhard en heeft weinig last van ziektes en plagen.

  Platycodon heeft voldoende ruimte nodig om te groeien, bij voorkeur ongeveer 30-40 cm tussen elke plant. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten niet te dicht op elkaar staan om voldoende luchtcirculatie en groeiruimte te bieden. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om zich te verspreiden en te gedijen in de tuin.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook nog redelijk goed groeien in de schaduw. De bloei kan wel minder uitbundig zijn in de schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt.

  De Tuinplant Platycodon heeft gemiddeld eenmaal per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de hogere temperaturen.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. De bloemen van deze plant hebben een aantrekkelijke geur en kleur, wat bijen en vlinders aantrekt. Platycodon is dus een goede keuze als je deze insecten wilt lokken in je tuin.

  Ja, de plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat de biodiversiteit in de tuin kan verhogen. Daarnaast kan de plant als schuilplaats dienen voor kleine dieren. Het is daarom een goede aanvulling voor een biodiverse tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden juli tot en met september. De bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat hij voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft.

  Het is mogelijk om de wortels en jonge bladeren van deze plant te eten. Het is belangrijk om de plant goed te wassen en te koken voordat deze gegeten wordt. Sommige mensen vinden de smaak bitter en niet erg aangenaam.

  Ja, de Platycodon heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege het bladerdek dat geluidsgolven absorbeert en weerkaatst. Deze eigenschap kan helpen om geluiden in de omgeving te verminderen.

 • Knip na de bloei de uitgebloeide stelen weg om de plant gezond te houden. Verwijder eventueel ook zwakke of dode takken. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal uitdroogt, maar vermijd ook dat de wortels constant in natte grond staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water zodat de plant de rest van de dag kan drogen.

  Een Tuinplant zoals Platycodon heeft goede potgrond nodig om gezond te blijven. Zorg voor potgrond met voldoende voeding en drainage voor optimale groei. Ververs de potgrond regelmatig om de plant in topconditie te houden.

  Platycodon gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond met een neutrale tot lichtzure pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd wateroverlast. Een laag organisch materiaal kan helpen bij het behouden van vocht en voedingsstoffen in de bodem.

  De Tuinplanten heeft veel zonlicht nodig en gedijt het beste in goed doorlatende grond. De plant kan geplaatst worden op een beschutte plek in de tuin. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  In de winter is het belangrijk om de Tuinplanten te beschermen tegen strenge vorst. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Daarnaast is het ook mogelijk om de plant in een pot te verplaatsen naar een beschutte locatie.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om dode bloemen te verwijderen om nieuwe bloei te stimuleren. Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om jaarlijks te bemesten.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting in het groeiseizoen voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende planten volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de temperatuur van de grond reguleert. Het kan worden gemaakt van organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers en moet rond de plant worden aangebracht, maar niet tegen de stam. Het wordt aanbevolen om elk jaar een nieuwe laag mulch aan te brengen om de voordelen te behouden.

  De plant gedijt het beste in licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Zware kleigrond kan worden verbeterd door compost toe te voegen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u kiezen voor natuurlijke methoden zoals het gebruik van roofinsecten of het besproeien met een mengsel van water en zeep. Ook kunt u regelmatig de plant controleren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen. Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  Platycodon, ook wel bekend als ballonbloem, is een vaste plant die prachtige klokvormige bloemen produceert in de zomer. De bloemen variëren in kleur van wit, roze tot blauw en trekken vlinders en bijen aan. Platycodon groeit goed in de volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in goed doorlatende grond. De plant heeft een opvallend uiterlijk door de ballonachtige knoppen voordat de bloemen zich openen. Platycodon is een gemakkelijk te onderhouden plant die een vrolijke toevoeging is aan de tuin of bloembed.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.