Polygonum (Duizendknoop)

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Polygonum, ook wel Duizendknoop genoemd, is een plant met lange, dunne stelen en kleine bloemen die meestal wit, roze of rood van kleur zijn. De bladeren van de Duizendknoop zijn ovaal van vorm en hebben een groene kleur. Deze plant groeit snel en kan zich gemakkelijk verspreiden via ondergrondse wortelstokken. Duizendknoop staat bekend om zijn invasieve groei en kan andere planten overwoekeren. Het is belangrijk om de groei van Duizendknoop te beheersen om schade aan de omgeving te voorkomen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Polygonum (Duizendknoop) is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar weer nieuwe bladeren krijgt. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn mooie bloemen.

  Polygonum (Duizendknoop) is winterhard tot -15 graden Celsius. Het kan dus temperaturen tot dit niveau overleven zonder bescherming. Het is belangrijk om deze plant goed te beschermen bij lagere temperaturen.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft minimale verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed groeit in verschillende bodemsoorten en weersomstandigheden. Regelmatig snoeien om de plant in toom te houden is voldoende.

  Polygonum heeft gemiddeld zo'n 60 centimeter tot één meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere beplanting staat en voldoende licht en lucht krijgt.

  Deze plant groeit goed in de schaduwrijke omgevingen. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden. Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen voor een gezonde groei.

  De plant heeft 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat u water geeft.

  Ja, de bloemen van Polygonum (Duizendknoop) zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Deze plant kan dus zeker helpen bij het aantrekken van deze bestuivers in jouw tuin.

  Ja, Polygonum (Duizendknoop) is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en pollen levert voor bijen en vlinders. Daarnaast biedt het ook voedsel en beschutting voor andere insecten en kleine dieren. Het draagt zo bij aan het ecosysteem in de tuin.

  Polygonum bloeit van juli tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. De Duizendknoop is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden.

  Ja, de jonge scheuten van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden toegevoegd aan salades of roerbakgerechten. Het is wel belangrijk om de plant goed te koken of te blancheren vanwege de aanwezige oxaalzuren. Het wordt afgeraden om grote hoeveelheden te consumeren vanwege mogelijke gezondheidsrisico's.

  Tuinplanten zoals de Duizendknoop hebben de potentie om geluid te dempen door het absorberen van geluidsgolven met hun bladeren en stengels. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidshinder in de omgeving. Het effect kan wel verschillen afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de omvang van de plant.

 • Het is aan te raden om de plant na de bloei te snoeien om de groei te stimuleren en de vorm te behouden. Snoei de uitgebloeide stengels tot op een paar centimeter boven de grond. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar om beschadiging te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Potgrond rijk aan voedingsstoffen en goed doorlatend is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, want de wortels kunnen gaan rotten. Geef regelmatig water, maar laat de grond ook af en toe goed opdrogen tussen gietbeurten.

  Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te zwaar is en voldoende voedingsstoffen bevat. Een neutrale tot licht zure pH-waarde is ideaal voor optimale groei en bloei.

  Polygonum (Duizendknoop) groeit het beste op een zonnige plek in vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant kan ook goed gedijen op plekken met wat schaduw. Het is belangrijk om de grond regelmatig vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes.

  In de winter is het belangrijk om de wortels van deze plant te beschermen tegen vorst. Je kunt de plant afdekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te isoleren. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Polygonum (Duizendknoop) planten hebben weinig onderhoud nodig. Zorg voor voldoende vochtige grond en een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Snoei indien nodig in het voorjaar om de plant in vorm te houden.

  Gebruik een organische meststof in het voorjaar voor een goede groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot te snelle groei en zwakke planten. Houd de grond vochtig, maar niet te nat tijdens het bemesten.

  Het gebruik van mulch is gunstig voor de groei van deze plant, omdat het helpt vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig bij te houden en te vervangen om de plant gezond te houden. Overmatige mulch kan echter de wortels verstikken, dus zorg voor een dunne laag.

  De Polygonum (Duizendknoop) gedijt het beste op een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6 en 7. Deze plantensoort kan ook groeien in iets alkalische bodems, maar vermijd sterk zure grond met een pH lager dan 6.

  Het beste moment om onkruid te bestrijden is in het voorjaar wanneer de planten nog klein zijn. Mechanische methoden zoals graven of wieden kunnen effectief zijn. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen ook worden gebruikt, maar wees voorzichtig met de omringende planten.

 • Omschrijving

  De Polygonum, ook wel Duizendknoop genoemd, is een plant met lange, dunne stelen en kleine bloemen die meestal wit, roze of rood van kleur zijn. De bladeren van de Duizendknoop zijn ovaal van vorm en hebben een groene kleur. Deze plant groeit snel en kan zich gemakkelijk verspreiden via ondergrondse wortelstokken. Duizendknoop staat bekend om zijn invasieve groei en kan andere planten overwoekeren. Het is belangrijk om de groei van Duizendknoop te beheersen om schade aan de omgeving te voorkomen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.