Primula veris

Primula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Primula veris, ook wel sleutelbloem genoemd, is een vroegbloeiende vaste plant die behoort tot de sleutelbloemfamilie. De plant heeft heldergele bloemen met een karakteristieke bloemvorm en donkere aders op de bloemblaadjes. De bladeren zijn langwerpig en vormen een rozet aan de basis van de plant. Primula veris groeit het liefst in vochtige, voedselrijke grond en bloeit vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in tuinen en borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Primula veris is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die in het voorjaar weer opkomt met fris groen blad en bloemen. Het is daarom aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant af te dekken bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te plaatsen tijdens de wintermaanden.

  Ja, Primula veris is een makkelijk te onderhouden plant die weinig zorg nodig heeft. Het is belangrijk om hem regelmatig water te geven en hem op een lichte plek te zetten. Daarnaast is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen om de plant gezond te houden.

  Primula veris heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op elkaar staat om luchtcirculatie te bevorderen. Een afstand van ongeveer 20-30 cm tussen elke plant is ideaal.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot volle zon. Het is aan te raden om de plant niet volledig in de schaduw te plaatsen, omdat dit de groei kan belemmeren. Zorg voor voldoende licht en vochtige grond voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Het is aan te raden om ongeveer 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de omstandigheden en het weer. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door iets kan opdrogen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege zijn zoete nectar. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de kleurrijke bloemen en de insecten die het aantrekt. Het helpt bij het bevorderen van de biodiversiteit en het bestuiven van andere planten.

  Als tuinplant draagt Primula veris bij aan de biodiversiteit door insecten aan te trekken met zijn bloemen en nectar. Dit kan helpen bij de bestuiving van andere planten in de tuin. Het aanplanten van verschillende soorten planten, waaronder Primula veris, kan de biodiversiteit in de tuin vergroten.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden maart, april en mei. De bloeiperiode duurt over het algemeen ongeveer 3 tot 4 weken.

  Deze plant kan het beste gedijen in halfschaduw of schaduwrijke plekken. Direct zonlicht kan de plant verbranden en zorgen voor verwelking van de bloemen. Het is daarom aan te raden om de plant te beschermen tegen de volle zon.

  Primula veris is niet giftig en wordt soms gebruikt in salades of als decoratie op voedsel. Het wordt echter over het algemeen niet aangeraden om deze plant te eten, aangezien sommige mensen allergische reacties kunnen krijgen bij consumptie.

  Ja, Primula veris heeft de eigenschap om geluid te dempen in zijn omgeving. Het dichte bladerdek absorbeert geluidsgolven en zorgt voor een rustiger milieu. Dit maakt de plant een goede keuze voor het toevoegen van groen in lawaaierige omgevingen.

 • Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemstengels bij de grond worden afgeknipt. Verwijder eventueel dood blad om de plant gezond te houden. Houd de plant compact door af en toe de zijscheuten te verwijderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in stilstaand water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd nat worden van de bladeren.

  Zorg voor een goed doorlatende potgrond voor tuinplanten, vermengd met wat zand voor een optimale groei. Kies een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en regelmatig water geven is belangrijk om de plant gezond te houden. Voeg af en toe wat meststof toe voor een extra boost.

  Voor deze plant is het belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en een goede vochtigheid bevat. Zorg ervoor dat de grond voedzaam is en niet te zuur. Het is aan te raden om jaarlijks compost of organische mest toe te voegen voor optimale groei.

  Primula veris groeit het beste op een plek met halfschaduw of schaduw. Zorg voor vochtige, goed doorlatende grond, bij voorkeur op een beschutte locatie. De plant kan goed gedijen in borders, rotstuinen of in potten en bloembakken.

  Om Primula veris te beschermen tegen de winterse kou kunnen tuiniers mulch rond de plant leggen, zoals bladeren of stro. Daarnaast kan een beschermende doek of kooi over de plant worden geplaatst om vorstschade te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en eventuele beschadigde delen te verwijderen.

  De plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt en geef regelmatig water. Verwijder dode bloemen om de bloei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Primula veris hebben behoefte aan regelmatige bemesting met organische meststoffen, zoals compost of mestkorrels. Het is belangrijk om de planten te bemesten tijdens het groeiseizoen, maar niet te veel om schade te voorkomen. Let goed op de specifieke behoeften van de plant en volg de instructies op de verpakking van de meststoffen.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te bedekken, het helpt om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of compost om te mulchen. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels ligt om rotting te voorkomen.

  De Primula veris prefereert een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is en geen water blijft staan om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het handhaven van een gezonde zuurgraad in de bodem.

  Een effectieve methode voor ongediertebestrijding bij Tuinplanten is het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Het regelmatig inspecteren van de planten op tekenen van plagen en het handmatig verwijderen ervan kan ook helpen. Ook het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan een oplossing bieden.

 • Omschrijving

  De Primula veris, ook wel sleutelbloem genoemd, is een vroegbloeiende vaste plant die behoort tot de sleutelbloemfamilie. De plant heeft heldergele bloemen met een karakteristieke bloemvorm en donkere aders op de bloemblaadjes. De bladeren zijn langwerpig en vormen een rozet aan de basis van de plant. Primula veris groeit het liefst in vochtige, voedselrijke grond en bloeit vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in tuinen en borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.