Primula (Acaulis Grp)

Primula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Primula (Acaulis Grp) is een plant uit de sleutelbloemfamilie met een compacte groeiwijze en opvallende bloemen. De plant heeft ronde bladeren en bloeit in verschillende kleuren, zoals roze, paars, geel en wit. De bloemen hebben een kenmerkende vorm met een geel hart en bloeien in het voorjaar. Primula's groeien het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijen goed in de halfschaduw. Deze planten zijn populair als borderplanten of in potten en bloembakken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Primula (Acaulis Grp) is niet groenblijvend. Het blad sterft af in de winter en komt in het voorjaar weer terug. Het is een Tuinplant die vooral in de lente en zomer bloeit.

  De Primula (Acaulis Grp) is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant bij extreme kou af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of een lichte doek.

  Ja, de Primula (Acaulis Grp) is over het algemeen makkelijk in onderhoud en kan goed gedijen in de tuin. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant op een plek met voldoende zonlicht te plaatsen. Ook is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen voor een langere bloeiperiode.

  De Primula (Acaulis Grp) heeft ongeveer 15-20 cm ruimte nodig tussen de planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en genoeg licht te ontvangen. Houd rekening met de grootte van de volwassen plant bij het planten in de tuin.

  Ja, de Primula (Acaulis Grp) groeit goed in de schaduw en gedijt goed onder bomen en struiken. Het is een ideale plant voor schaduwrijke plekken in de tuin en zal goed groeien met voldoende vochtige grond.

  De Primula (Acaulis Grp) heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Geef de plant eens per week water, maar controleer altijd eerst of de grond nog vochtig is van de vorige keer. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken.

  Ja, Primula's staan bekend om hun aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege hun kleurrijke bloemen en zoete nectar. Ze vormen een waardevolle voedselbron voor deze bestuivers in de tuin. De plant is dus zeker vlinder- en bijenlokkend.

  Ja, de Primula draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en hommels. Ze zorgen voor bestuiving en verspreiding van stuifmeel, wat belangrijk is voor het voortbestaan van verschillende plantensoorten in de tuin. Daarnaast kunnen ze dienen als voedselbron voor diverse insecten en vogels.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden maart, april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant houdt van een plekje in de halfschaduw tot schaduw. Te veel direct zonlicht kan schadelijk zijn. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen de volle zon.

  De Primula (Acaulis Grp) is niet eetbaar en wordt voornamelijk gekweekt voor decoratieve doeleinden in de tuin. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, Primula's hebben dichte bladeren en aardse wortels die geluid kunnen absorberen en daarmee enige geluidsdempende eigenschappen bieden. Het effect zal echter beperkt zijn.

 • Het snoeien van de Primula is niet nodig, omdat deze plant meestal laag blijft en compact groeit. Dode bloemen kunnen wel regelmatig worden verwijderd om de groei en bloei te bevorderen. Als de plant te groot wordt, kan deze na de bloei worden teruggesnoeid tot aan de grond.

  Houd de grond altijd licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in water staan. Geef bij voorkeur water aan de onderkant van de plant, om schimmelvorming te voorkomen. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  De Primula (Acaulis Grp) groeit het beste in vochtige potgrond met een goede drainage. Gebruik een potgrond speciaal voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig wordt gehouden, maar voorkom dat de wortels te lang nat blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  De Primula houdt van goed doorlatende en vochtige grond. Zorg voor een humusrijke bodem met een licht zure pH-waarde. Vermijd zware en natte grond, dit kan leiden tot rot.

  De Primula (Acaulis Grp) gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende bodem voor optimale groei en bloei. Deze planten zijn ideaal voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst, door bijvoorbeeld een laagje mulch aan te brengen rond de plant. Ook kan het helpen om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of een plantenhoes. Zorg er daarnaast voor dat de plant op een beschutte plek staat om de kans op vorstschade te verkleinen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft staan. Geef de plant af en toe voeding voor een gezonde groei.

  Geef de plant in het voorjaar organische meststoffen zoals compost of koemestkorrels. Voed de plant tijdens het groeiseizoen maandelijks met vloeibare meststof voor bloeiende planten. Stop in de herfst met bemesten om de plant rust te geven tijdens de wintermaanden.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten, het helpt de bodem vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Breng een laag organisch materiaal aan rond de planten, maar vermijd het direct tegen de stengels te laten rusten om rotting te voorkomen. Het helpt ook bij het reguleren van de bodemtemperatuur en stimuleert het bodemleven.

  Primula's geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 5,5 en 7. Een te zure bodem kan leiden tot bladvergeling en een slechte groei. Het is aan te raden om de pH-waarde van de bodem indien nodig aan te passen met kalk.

  Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op ongedierte, zoals bladluizen en slakken. Deze kunnen schade aanrichten aan de bladeren en bloemen. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidale zeep kunnen helpen om het probleem op te lossen.

 • Omschrijving

  De Primula (Acaulis Grp) is een plant uit de sleutelbloemfamilie met een compacte groeiwijze en opvallende bloemen. De plant heeft ronde bladeren en bloeit in verschillende kleuren, zoals roze, paars, geel en wit. De bloemen hebben een kenmerkende vorm met een geel hart en bloeien in het voorjaar. Primula's groeien het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijen goed in de halfschaduw. Deze planten zijn populair als borderplanten of in potten en bloembakken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.