Primula (Acaulis Grp)

Primula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Primula (Acaulis Grp), ook bekend als sleutelbloem, is een compacte plant met mooie bloemen die variëren in kleur van lichtpaars tot felroze. De plant heeft groene bladeren die laag bij de grond groeien en vormt dichte clusters van bloemen op lange stelen. Het is een vroegbloeiende plant die al in het vroege voorjaar bloeit en een beetje kleur toevoegt aan de tuin na de winter. Primula (Acaulis Grp) gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een populaire plant voor rotstuinen, borders en als potplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Primula (Acaulis Grp) is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die in de lente weer nieuwe bladeren zal laten groeien. Het is daarom belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst.

  De Primula (Acaulis Grp) is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus overleven in gematigde klimaten en lichte vorst. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een laagje stro.

  Primula (Acaulis Grp) is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft regelmatig water nodig. Zorg ervoor dat de plant op een lichte plek staat, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen voor een langere bloeiperiode.

  De Primula (Acaulis Grp) heeft ongeveer 15 centimeter ruimte nodig tussen elke plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Plant ze op een afstand van minimaal 20 centimeter van andere planten voor optimale groei.

  Ja, Primula (Acaulis Grp) groeit goed in de schaduw. Het is een plant die het liefst in de halfschaduw staat, maar kan ook goed gedijen in de volledige schaduw. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft.

  De Primula (Acaulis Grp) dient regelmatig, maar voorzichtig, water te krijgen. Zo'n 1-2 keer per week zou voldoende moeten zijn, afhankelijk van de vochtigheid van de grond. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt.

  Primula's die behoren tot de Acaulis Groep zijn niet specifiek bekend om vlinders en bijen aan te trekken. Het zijn voornamelijk decoratieve planten die vooral geliefd zijn om hun vrolijke bloemen en mooie bladeren. Als je op zoek bent naar planten die vlinders en bijen aantrekken, zijn er andere bloemen die daar meer geschikt voor zijn.

  Tuinplanten zoals Primula (Acaulis Grp) kunnen een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivende insecten. Het is belangrijk om verschillende plantensoorten in de tuin te hebben voor een gezonde diversiteit aan flora en fauna. Grondig onderhoud en het vermijden van pesticiden kunnen ook helpen om de biodiversiteit te stimuleren.

  De Primula (Acaulis Grp) bloeit meestal in de maanden maart, april en mei. De bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden en verzorging.

  De Primula (Acaulis Grp) plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om regelmatig water te geven tijdens droge periodes. De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond.

  Nee, de Primula (Acaulis Grp) is niet eetbaar. Het is geen voedselplant en kan schadelijk zijn bij consumptie. Het wordt aanbevolen om alleen planten te eten die specifiek gekweekt worden voor consumptie.

  Ja, Primula (Acaulis Grp) heeft het potentieel om geluid te dempen vanwege zijn dichte gebladerte. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid en het creëren van een rustige sfeer in uw tuin. Echter, de mate van geluidsdemping kan variëren afhankelijk van de omgeving en de hoeveelheid planten die worden geplant.

 • Het is niet nodig om de Primula te snoeien, omdat deze plant van nature compact blijft. Verwijder wel regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Als de plant toch te groot wordt, kan deze na de bloei teruggesnoeid worden tot aan de grond.

  De Primula (Acaulis Grp) heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de Primula (Acaulis Grp) is het belangrijk om potgrond te gebruiken met een goede drainage, zodat de wortels niet te nat blijven staan. Een potgrond met toegevoegde meststof is ideaal voor een gezonde groei. Zorg er ook voor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet doorweekt.

  De Primula (Acaulis Grp) gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem zuur tot neutraal is en rijk is aan organisch materiaal. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten om de plant gezond te houden.

  Deze plant houdt van een lichte standplaats maar kan ook in halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter kunnen de Primula's (Acaulis Grp) baat hebben bij wat extra bescherming tegen vorst, zoals een laagje mulch of bladeren rond de basis van de plant. Zorg er ook voor dat de grond niet te nat is, om bevriezing te voorkomen. In koudere klimaten kunnen de planten ook profiteren van het beschermen met een vorstbeschermingsdoek.

  De Primula houdt van een vochtige grond en een plekje in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt en verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. In het najaar kan de plant worden gesnoeid om de groei te bevorderen voor het volgende seizoen.

  De Primula (Acaulis Grp) heeft behoefte aan regelmatige bemesting met een universele plantenvoeding tijdens het groeiseizoen. Gebruik hiervoor een meststof specia* voor bloeiende planten. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de wortels te voorkomen.

  Het is raadzaam om in het voorjaar een laag mulch rond de plant aan te brengen om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te minimaliseren. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De plant houdt van zure tot neutrale bodems. Het is belangrijk dat de zuurgraad van de bodem rond de pH-waarde van 6 ligt. Een te hoge zuurgraad kan schadelijk zijn voor de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het aan te raden om regelmatig de bladeren te controleren op luizen, slakken en spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen ingezet worden voor de bestrijding. Tevens kan het helpen om de plant voldoende lucht en ruimte te geven, zodat schimmels en ziektes geen kans krijgen.

 • Omschrijving

  Primula (Acaulis Grp), ook bekend als sleutelbloem, is een compacte plant met mooie bloemen die variëren in kleur van lichtpaars tot felroze. De plant heeft groene bladeren die laag bij de grond groeien en vormt dichte clusters van bloemen op lange stelen. Het is een vroegbloeiende plant die al in het vroege voorjaar bloeit en een beetje kleur toevoegt aan de tuin na de winter. Primula (Acaulis Grp) gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een populaire plant voor rotstuinen, borders en als potplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.