Pulsatilla

Pulsatilla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pulsatilla, ook wel bekend als wildemanskruid, is een vaste plant die behoort tot de ranonkelfamilie. De plant heeft fijne, zacht behaarde bladeren en bloeit in het voorjaar met opvallende paarse, rode of witte bloemen. Na de bloei ontwikkelen zich pluizige zaadhoofdjes die doen denken aan pluisjes van een paardenbloem. Pulsatilla groeit het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende, kalkrijke grond en wordt vaak toegepast in rotstuinen of prairietuinen. De plant staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en werd vroeger gebruikt als geneeskrachtig kruid bij onder andere huidproblemen en luchtweginfecties.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Pulsatilla is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en is in de winter kaal. Het is een kruidachtige plant die voornamelijk in het voorjaar bloeit.

  Pulsatilla is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen en winterse omstandigheden. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen de vorst door bijvoorbeeld mulch of fleece te gebruiken.

  Ja, Pulsatilla is over het algemeen een makkelijk te onderhouden plant. Hij gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en heeft weinig bemesting nodig. Het is belangrijk om hem niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft ongeveer 15-20 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te houden zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Zorg ook voor voldoende licht en luchtcirculatie rondom de plant.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Een plek met wat ochtendzon is ideaal voor optimale groei en bloei.

  Pulsatilla heeft matig water nodig en moet gelijkmatig vochtig worden gehouden. Geef de plant ongeveer 1 keer per week water, afhankelijk van de hoeveelheid regen en de luchtvochtigheid in huis. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door iets te laten opdrogen.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen vanwege de nectar die hij produceert. Het kan helpen om deze belangrijke bestuivers naar je tuin te lokken. Plant de Pulsatilla in de buurt van andere bloeiende planten om het effect te versterken.

  Pulsatilla planten trekken bestuivers zoals bijen en vlinders aan dankzij hun aantrekkelijke bloemen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgen deze planten voor variatie in kleur en vorm, wat de tuin aantrekkelijker maakt voor verschillende diersoorten.

  Pulsatilla bloeit in de maanden maart, april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, maar verdraagt ook lichte schaduw. Zorg voor voldoende vochtige en goed doorlatende grond om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen tijdens warme periodes.

  Nee, de plant Pulsatilla is niet eetbaar. Het is belangrijk om alleen planten te consumeren die specifiek als eetbaar worden aangeduid om gezondheidsrisico's te voorkomen. Het kan giftig zijn voor mens en dier.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen vanwege zijn dichte bladeren en stelen. Het kan dus een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid.

 • De plant die tot de categorie tuinplanten behoort, dient niet gesnoeid te worden. Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen om nieuwe bloei te stimuleren. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig en kan het beste met rust gelaten worden.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de plant in een te natte omgeving staat. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes in de zomer, maar vermijd wateroverlast. Het is aan te raden om de grond te controleren voordat je water geeft om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

  De plant heeft zure, goed doorlatende potgrond nodig. Vermijd teveel vocht in de grond om wortelrot te voorkomen. Een mix van turf en scherp zand kan geschikt zijn voor deze plant.

  Pulsatilla gedijt het beste in een goed doorlatende bodem die rijk is aan organisch materiaal. De bodem moet neutraal tot licht alkalisch zijn en mag niet te vochtig zijn. Zorg voor een plek in de tuin waar de plant voldoende zonlicht krijgt.

  De Pulsatilla gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Over het algemeen groeit de plant goed in borders, rotstuinen en wilde tuinen.

  Om de winter goed door te komen, is het belangrijk om Pulsatilla te beschermen tegen strenge vorst en koude wind. Bedek de plant met een dikke laag mulch of bladeren en zorg ervoor dat de grond goed is afgedekt. In het voorjaar, als de vorst voorbij is, kan de beschermende laag worden verwijderd.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Snoei uitgebloeide bloemen terug om nieuwe groei te stimuleren. Geef de plant af en toe water tijdens droge periodes.

  Vermijd het gebruik van meststoffen met een hoog stikstofgehalte, omdat dit de plant kan aantasten. Gebruik in plaats daarvan een organische bemesting met een uitgebalanceerde voedingswaarde. Bemest de plant eenmaal per jaar in het voorjaar voor optimale groei en bloei.

  Het is aan te raden om een laag mulch aan te brengen rondom de plant, om het vocht vast te houden en de wortels te beschermen tegen vorst in de winter. Gebruik organische materialen zoals bladeren, stro of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  De Pulsatilla gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor deze plant. Zorg voor een goed doorlatende bodem om wortelrot te voorkomen.

  Pulsatilla kan gevoelig zijn voor plagen zoals bladluizen, trips en slakken. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofwantsen. Ook kunnen preventieve maatregelen genomen worden, zoals regelmatig controleren op plagen en het verwijderen van aangetaste bladeren.

 • Omschrijving

  Pulsatilla, ook wel bekend als wildemanskruid, is een vaste plant die behoort tot de ranonkelfamilie. De plant heeft fijne, zacht behaarde bladeren en bloeit in het voorjaar met opvallende paarse, rode of witte bloemen. Na de bloei ontwikkelen zich pluizige zaadhoofdjes die doen denken aan pluisjes van een paardenbloem. Pulsatilla groeit het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende, kalkrijke grond en wordt vaak toegepast in rotstuinen of prairietuinen. De plant staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en werd vroeger gebruikt als geneeskrachtig kruid bij onder andere huidproblemen en luchtweginfecties.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.