Salvia superba

Salvia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salvia superba, ook wel bekend als de vaste salie, is een meerjarige plant die prachtige bloemen produceert in tinten van paars, roze en wit. De plant groeit tot ongeveer 60-80 cm hoog en heeft puntige bladeren. Salvia superba gedijt het best in goed doorlatende grond en volle zon. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen, vanwege de overvloedige nectar die de bloemen produceren. Salvia superba is een uitstekende keuze voor borders, rotstuinen en als snijbloem in boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Salvia superba is een bladverliezende plant. Het verliest zijn blad in de herfst en blijft in de winter kaal. Het is daarom geen groenblijvende plant.

  Salvia superba is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag of afdekdoek. In de lente zal de plant weer opnieuw uitlopen.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist een zonnige plek en regelmatig water geven tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de groei te bevorderen.

  Salvia superba heeft ongeveer 30 tot 45 cm ruimte nodig om te groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen en zo ziekten te voorkomen. Het is aan te raden de plant in goed doorlatende grond te planten op een zonnige standplaats.

  Salvia superba groeit het beste op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Kies daarom liever voor een zonnige plek in de tuin voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Salvia superba hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen het water geven te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Het is raadzaam om de planten 's ochtends water te geven om verdamping gedurende de dag te minimaliseren.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het is een goede keuze voor tuiniers die graag deze dieren in hun tuin willen zien.

  Salvia superba is goed voor de biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Dit helpt bij het bestuiven van andere planten in de tuin. Ook kan de plant dienen als schuilplaats en voedselbron voor verschillende insecten.

  Salie bloeit in de maanden juni tot en met augustus en de bloei kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Ja, sommige delen van de plant zijn eetbaar, zoals de bloemen en bladeren. Het wordt vaak gebruikt als garnering in salades of als smaakmaker in dranken. Het is echter aan te raden om dit met mate te consumeren.

  Salvia superba heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Over het algemeen worden Tuinplanten niet gebruikt voor geluiddemping. Het is raadzaam om andere opties te overwegen voor geluidsabsorptie in een ruimte.

 • Om de plant gezond en bloeiend te houden, is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Snoei ook de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder eventueel beschadigde of dode takken voor een optimale gezondheid van de plant.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Salvia superba gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Het is aan te raden om in het voorjaar voedingsstoffen aan de potgrond toe te voegen voor een goede groei.

  Salvia superba gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en rijk aan organisch materiaal voor optimale groei. Wateroverlast moet vermeden worden om wortelrot te voorkomen.

  Salvia superba gedijt het best op een zonnige standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte locaties. Deze plant groeit goed in borders en rotstuinen.

  De plant heeft bescherming nodig tegen strenge vorst, dus bedek de wortels met mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het kan ook nuttig zijn om de plant te beschermen met een doek of tunnelkas.

  De plant dient in het voorjaar gesnoeid te worden om de groei te stimuleren. Zorg voor regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Salvia superba kunnen van maart tot september worden bemest met een universele meststof. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering op de verpakking te volgen om overbemesting te voorkomen. Bemesting zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Mulchen helpt de grond vocht vast te houden en voorkomt onkruidgroei. Het beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen en bevordert ook de bodemstructuur. Het is aan te raden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rondom de plant.

  Salvia superba houdt van een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6.5 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een goede pH-waarde zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het aan te raden om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op tekenen van plagen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen ingezet worden om ongedierte te bestrijden. Het gebruik van insecticiden kan schadelijk zijn voor de plant en het ecosysteem, dus probeer eerst natuurlijke methoden.

 • Omschrijving

  Salvia superba, ook wel bekend als de vaste salie, is een meerjarige plant die prachtige bloemen produceert in tinten van paars, roze en wit. De plant groeit tot ongeveer 60-80 cm hoog en heeft puntige bladeren. Salvia superba gedijt het best in goed doorlatende grond en volle zon. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen, vanwege de overvloedige nectar die de bloemen produceren. Salvia superba is een uitstekende keuze voor borders, rotstuinen en als snijbloem in boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.