Salvia

Salvia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salvia is een geslacht van kruidachtige planten die behoren tot de lipbloemenfamilie. De planten hebben vaak aromatische bladeren en bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Salvia wordt vaak gebruikt in de keuken als kruid, maar ook in de tuin voor decoratieve doeleinden. Er zijn veel verschillende soorten Salvia, variërend in grootte, kleur en groeiwijze. Sommige soorten Salvia hebben geneeskrachtige eigenschappen en worden gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een aanwinst voor de tuin, vooral in de wintermaanden wanneer andere planten kaal zijn.

  Salvia is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. In strenge winters kan het daarom nodig zijn om extra bescherming te bieden, zoals mulch of een winterhoes. Het is aan te raden om Salvia bij vorst binnen te zetten of te bedekken met een fleecehoes.

  Salvia is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en kan gedijen in verschillende soorten grond. Het heeft minimale snoei en bemesting nodig om gezond te blijven.

  Salvia heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor een plantafstand van ongeveer 30-45 centimeter tussen de planten. Zorg dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven.

  Salvia groeit het beste in de volle zon, maar kan ook groeien in gedeeltelijke schaduw. Het zal waarschijnlijk minder bloemen produceren en groeien langzamer in de schaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven als deze in de schaduw staat.

  Tuinplanten zoals Salvia hebben meestal wekelijks water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten opdroogt om wortelrot te voorkomen. In de zomer kan vaker water geven nodig zijn vanwege hogere temperaturen.

  Ja, de plant Salvia is bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het zijn populaire planten voor tuiniers die deze insecten willen aantrekken. Deze planten staan ook bekend om hun prachtige bloemen en geur.

  Ja, de plant Salvia is goed voor biodiversiteit omdat het nectar aanbiedt aan bijen, vlinders en andere bestuivers. Daarnaast kunnen vogels er ook insecten vinden om te eten, wat de natuurlijke balans in de tuin helpt te behouden. Het zorgt voor een gevarieerde en levendige omgeving waar verschillende dieren van kunnen profiteren.

  Salvia bloeit vanaf de zomermaanden tot en met de herfst. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden.

  Ja, Tuinplanten die goed gedijen in de volle zon zijn over het algemeen plantensoorten die van nature gewend zijn aan veel licht en warmte. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant tijdens extreem warme dagen extra bescherming te bieden tegen de felle zon.

  De bladeren van de plant kunnen gegeten worden en hebben een sterke smaak. Het wordt gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten en dranken. Zorg ervoor dat je de juiste soort Salvia gebruikt om te eten, aangezien niet alle soorten eetbaar zijn.

  Ja, de plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen en kan helpen om het omgevingsgeluid te verminderen. Het is een populaire keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Salvia dient regelmatig gesnoeid te worden om de groei te bevorderen en de bloeiperiode te verlengen. Snoei de plant in het voorjaar tot ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de grond. Verwijder regelmatig dode of verouderde stelen om de plant gezond te houden.

  Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de wortels niet constant in het water staan. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven dan in de winter.

  Tuinplanten zoals Salvia gedijen goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal samengesteld voor tuinplanten.

  Salvia heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheidsgraad. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te zuur is. Het is aan te raden om tijdens de groeiperiode regelmatig te bemesten.

  Salvia gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschutting heeft tegen harde wind en vorst. Salvia kan zowel in de volle grond als in potten en bloembakken worden geplant.

  Tuinplanten zoals Salvia hebben vaak winterbescherming nodig in koudere klimaten. Dit kan bestaan uit mulch, afdekking met jute of het verplanten naar een beschutte locatie. Bescherming tegen vorst is essentieel om de plant te helpen overleven tijdens de wintermaanden.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt en dat de grond goed doorlatend is. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Salvia hebben behoefte aan regelmatige bemesting om goed te groeien en bloeien. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende planten tijdens het groeiseizoen. Overbemesting kan leiden tot minder bloemen en een minder gezonde plantengroei.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar vermijd direct contact met de stengels om rotting te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen de 6 en 7. Zure bodem kan de groei van de plant belemmeren en voedingsstoffen minder goed opnemen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te weren bij deze plant, kun je overwegen om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren en eventuele plagen handmatig te verwijderen. Daarnaast kun je natuurlijke vijanden van het ongedierte aantrekken door bloemen in de tuin te planten en gezonde bodem te behouden. Ten slotte is het slim om de plant regelmatig te besproeien met een milieuvriendelijke insecticide.

 • Omschrijving

  Salvia is een geslacht van kruidachtige planten die behoren tot de lipbloemenfamilie. De planten hebben vaak aromatische bladeren en bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Salvia wordt vaak gebruikt in de keuken als kruid, maar ook in de tuin voor decoratieve doeleinden. Er zijn veel verschillende soorten Salvia, variërend in grootte, kleur en groeiwijze. Sommige soorten Salvia hebben geneeskrachtige eigenschappen en worden gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.