Astilbe

Astilbe

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Astilbe, ook wel bekend als de prachtspirea, is een populaire vaste plant die bloeit met pluimen van kleine, zachte bloemen in verschillende kleuren zoals wit, roze, rood en paars. Deze plant staat bekend om zijn sierlijke uitstraling en aantrekkelijke gevederde bladeren die een luchtig effect geven in de tuin. Astilbe groeit het beste op een vochtige, humusrijke grond en gedijt goed in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is een ideale plant voor in de border of als bodembedekker en trekt bijen en vlinders aan. Astilbe is eenvoudig te onderhouden en kan in het voorjaar worden teruggesnoeid om de bloei te bevorderen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Astilbes zijn niet groenblijvend en verliezen hun bladeren in de winter. Het zijn vaste planten die elk jaar opnieuw uitlopen in het voorjaar.

  Astilbe is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. In de winter kunnen de bladeren afsterven, maar de plant zal in het voorjaar weer uitlopen.

  Astilbe is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. De plant gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw. Zorg voor voldoende water en mest in het groeiseizoen.

  Astilbe heeft minstens 30-45 cm ruimte nodig om te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de plant om zich volledig te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen spreiden en te groeien.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden van de tuin. Het gedijt goed onder bomen en struiken met weinig zonlicht. Ideaal voor het toevoegen van kleur aan schaduwrijke tuinen.

  Astilbe heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef de plant ongeveer 1 à 2 keer per week water.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan door hun nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Astilbe trekt veel bijen, vlinders en andere insecten aan, waardoor het positief bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant voorziet deze dieren van nectar en voedsel, wat helpt om de diversiteit van het ecosysteem te bevorderen. Daarnaast zorgt Astilbe voor kleur en leven in de tuin, wat ook belangrijk is voor het behoud van biodiversiteit.

  Astilbes bloeien meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus. De bloei kan enkele weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van de soort en groeiomstandigheden.

  Astilbes gedijen het beste in de halfschaduw en kunnen niet goed tegen de volle zon. Het is daarom belangrijk om ze op een plek te planten waar ze wat bescherming krijgen tegen direct zonlicht. In de volle zon zullen de bladeren verbranden en de plant verzwakken.

  Nee, Astilbe is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk geteeld voor zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren in tuinen. Het consumeren van Astilbe kan leiden tot maagklachten of vergiftiging.

  Astilbe planten hebben zacht, pluizig blad dat geluid kan absorberen. Het planten van Astilbe in de tuin kan dus helpen bij het dempen van geluid.

 • Astilbes moeten na de bloei worden teruggesnoeid tot vlak boven de grond om de plant gezond te houden en de groei te bevorderen. Verwijder ook dode of beschadigde bladeren tijdens het groeiseizoen. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de plant in vorm te houden en de bloei te stimuleren.

  Astilbe heeft een gemiddelde waterbehoefte en houdt van vochtige grond. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen.

  Astilbes geven de voorkeur aan goed doorlatende grond vermengd met compost bij het planten. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Het is aan te raden om elk voorjaar wat mest toe te voegen aan de potgrond om de groei van de plant te stimuleren.

  Astilbe gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een hoge organische stofgehalte. Zorg voor een lichtzure tot neutrale pH-waarde van de bodem. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende voeding en vocht voor een gezonde groei van de plant.

  Astilbe gedijt het beste op een vochtige en schaduwrijke standplaats. Kies een plek in de tuin waar de grond goed vochtig is en de plant beschermd is tegen felle zon. Astilbe kan ook goed groeien langs de rand van een vijver of beekje.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst om te overleven. Bedek de wortels met een dikke laag mulch om ze te isoleren. Eventuele dode bladeren kunnen ook worden gebruikt als extra bescherming.

  Astilbe heeft weinig onderhoud nodig. Zorg voor vochtige grond en geef regelmatig water. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.

  Astilbes gedijen goed op een vochtige, goed doorlatende bodem. Gebruik een organische meststof in het voorjaar om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot langere en zwakkere stelen.

  Het is aan te raden om Astilbe te mulchen met organisch materiaal in het voorjaar om de bodem vochtig en koel te houden. Dit helpt bij het voorkomen van onkruidgroei en behoudt voedingsstoffen in de bodem. Laat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant rusten om schimmelziekten te voorkomen.

  Astilbe groeit het beste in vochtige, zure tot neutrale bodems met een pH van ongeveer 5,5 tot 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat je de plant in de tuin plant. Het toevoegen van organische materialen zoals compost kan helpen om de juiste zuurgraad te behouden.

  Astilbes kunnen gevoelig zijn voor bladluizen en slakken. Om deze plagen te bestrijden, kunt u natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of nematoden gebruiken. Ook kunt u regelmatig inspecteren en handmatig plagen verwijderen.

 • Omschrijving

  Astilbe, ook wel bekend als de prachtspirea, is een populaire vaste plant die bloeit met pluimen van kleine, zachte bloemen in verschillende kleuren zoals wit, roze, rood en paars. Deze plant staat bekend om zijn sierlijke uitstraling en aantrekkelijke gevederde bladeren die een luchtig effect geven in de tuin. Astilbe groeit het beste op een vochtige, humusrijke grond en gedijt goed in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is een ideale plant voor in de border of als bodembedekker en trekt bijen en vlinders aan. Astilbe is eenvoudig te onderhouden en kan in het voorjaar worden teruggesnoeid om de bloei te bevorderen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.