Senecio maritima

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Senecio maritima, ook bekend als strandkruiskruid, is een vaste plant die groeit op zandige en rotsachtige kustgebieden. Het heeft zilverachtige bladeren die een beetje wollig aanvoelen. De plant produceert gele bloemen die in dichte clusters aan het einde van de stelen bloeien. Senecio maritima kan een hoogte bereiken van ongeveer 30 cm en bloeit meestal in de zomermaanden. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zonnige en droge omstandigheden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, "Senecio maritima" is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Senecio maritima is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten in de winter.

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omgevingen en weinig aandacht nodig heeft om te groeien. Het is dus een uitstekende keuze voor beginnende tuiniers of mensen met een druk schema.

  Senecio maritima heeft veel ruimte nodig, aangezien het een bodembedekker is die zich snel kan verspreiden. Het is het beste om deze plant op een afstand van ongeveer 30-40 cm van andere planten te planten, zodat het de ruimte heeft om zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te gedijen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en kan minder goed gedijen in de schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven voor een optimale groei en bloei. Overweeg een andere locatie als de plant niet genoeg zonlicht krijgt.

  Deze plant heeft behoefte aan regelmatig, maar spaarzaam water geven. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden, maar laat de plant niet met natte voeten staan. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door goed te laten opdrogen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor in de tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, deze plant trekt bijen en vlinders aan door zijn nectar en kleurrijke bloemen. Hierdoor draagt hij bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni en juli en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Senecio maritima kan goed tegen de volle zon en heeft zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme en droge periodes. De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en kan giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten. Het is veiliger om alleen planten te eten die specifiek gekweekt worden voor consumptie.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen en kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Het dichte bladerdek absorbeert geluidsgolven en zorgt zo voor een rustiger omgeving. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een stille plek in de tuin.

 • De "Senecio maritima" kan in het voorjaar worden teruggesnoeid om de plant compact en bossig te houden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemstelen regelmatig om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de plant na het snoeien voldoende water en voeding krijgt om de groei te stimuleren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant, zonder de bladeren nat te maken.

  Deze plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond, bij voorkeur verrijkt met compost. Het is belangrijk dat de potgrond niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een pot met drainagegaten om overtollig water af te voeren.

  Deze plant groeit het best in goed doorlatende, zanderige of rotsachtige bodems. De bodem moet bij voorkeur neutraal tot licht alkalisch zijn. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en regelmatig water krijgt.

  Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst in de winter door deze te bedekken met stro of mulch. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat en geef geen water tijdens vorstperiodes. Indien mogelijk kan de plant ook tijdelijk naar een vorstvrije plek worden verplaatst.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef af en toe water tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen geen specifieke bemesting nodig, maar kunnen voor de bloeiperiode wel wat extra voeding gebruiken. Gebruik een langzaam vrijkomende meststof speciaal voor bloeiende planten en breng deze aan volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt na het bemesten.

  Mulchen met organisch materiaal, zoals compost of boomschors, helpt de bodem vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant ligt om schimmelvorming te voorkomen. Verwijder jaarlijks de oude mulchlaag en vervang deze door verse mulch.

  De Tuinplanten prefereren een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6.0 en 7.0. Een te zure bodem kan de groei en gezondheid van de plant negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatig controleren op bladluizen, trips en spint helpen. Daarnaast kan het verwijderen van aangetaste bladeren en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten ook effectief zijn. Zorg ervoor dat de plant voldoende luchtstroom heeft en niet te nat staat om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Senecio maritima, ook bekend als strandkruiskruid, is een vaste plant die groeit op zandige en rotsachtige kustgebieden. Het heeft zilverachtige bladeren die een beetje wollig aanvoelen. De plant produceert gele bloemen die in dichte clusters aan het einde van de stelen bloeien. Senecio maritima kan een hoogte bereiken van ongeveer 30 cm en bloeit meestal in de zomermaanden. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zonnige en droge omstandigheden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.