Dahlia stek/zaad

Dahlia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De dahlia is een prachtige plant met grote, kleurrijke bloemen die in vele verschillende vormen en tinten voorkomen. Je kunt dahlia's kweken uit zaden of stekjes. Het zaad moet worden geplant in het voorjaar en de stekken kunnen in de zomer worden genomen. Zorg ervoor dat de plant veel zonlicht krijgt en voldoende water om te gedijen. Dahlia's kunnen worden gekweekt in de volle grond of in potten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Dahlia's zijn niet groenblijvend en verliezen hun blad in de winter. Dahlia's zijn knolgewassen die elk jaar opnieuw geplant moeten worden in het voorjaar. Dahlia's staan bekend om hun prachtige bloemen in diverse kleuren en vormen.

  Dahlia's zijn niet winterhard en moeten tijdens de winterperiode worden beschermd tegen vorst. Het is aan te raden om de wortelknollen in de herfst op te graven en vorstvrij te bewaren. In het voorjaar kunnen ze weer worden geplant in de tuin.

  Ja, Dahlias zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze hebben regelmatig water en zonlicht nodig en bloeien van de zomer tot de herfst. Het zijn sterke planten die goed groeien in de tuin.

  Voor de Dahlia plant heeft u ongeveer 30-45 centimeter ruimte nodig tussen elke plant. Zorg ook voor voldoende ruimte rondom de plant om te kunnen groeien en bloeien. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het planten in uw tuin.

  Dahlia's groeien het best in de volle zon. In de schaduw zullen ze minder goed groeien en bloeien. Kies daarom een zonnige plek voor deze plant.

  Tuinplanten zoals de dahlia hebben over het algemeen wekelijks water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de grond en pas het water geven aan indien nodig.

  Ja, de Dahlia plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Dit maakt de plant een goede keuze voor een tuin die ook insecten wil aantrekken.

  Ja, de Dahlia plant draagt bij aan de biodiversiteit doordat het nectar en stuifmeel biedt aan bestuivers zoals bijen en vlinders. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om de diversiteit aan planten en dieren te bevorderen. Planten met bloemen als de Dahlia worden vaak gezien als positief voor de biodiversiteit.

  De Dahlia plant bloeit van juli tot oktober en heeft een bloeiperiode van ongeveer 8 tot 12 weken. Gedurende deze maanden produceert de plant prachtige bloemen in verschillende kleuren en vormen.

  Ja, de Dahlia kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt op warme dagen. De Dahlia zal goed gedijen in de volle zon en zal prachtig bloeien.

  Nee, Dahlia's zijn niet eetbaar. Het zijn decoratieve planten die voornamelijk worden gekweekt voor hun mooie bloemen. Voor consumptie zijn er andere soorten planten geschikter.

  Nee, de Dahlia plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die bloemen produceert in verschillende kleuren en vormen. Dahlia's worden vaak in tuinen geplant vanwege hun aantrekkelijke bloemen.

 • Dahlia's moeten regelmatig worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de bloei te stimuleren. Verwijder regelmatig dode bloemen en knip af en toe wat takken weg om de plant in vorm te houden. Snoei de plant in het voorjaar tot ongeveer 15 cm boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar niet drassig. Vermijd echter dat de plant in stilstaand water staat om wortelrot te voorkomen.

  Voor het planten van de Dahlia stek/zaad is het belangrijk om gebruik te maken van kwalitatieve potgrond. Deze potgrond moet voldoende voedingsstoffen bevatten om de plant gezond te laten groeien. Kies voor een potgrond met een luchtige structuur die goed vocht vasthoudt.

  Een goede bodemkwaliteit is essentieel voor de groei en bloei van Tuinplanten. Zorg voor een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen en een juiste pH-waarde. Bemest de grond regelmatig en houd deze vochtig maar niet te nat.

  De Dahlia heeft een zonnige standplaats nodig met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat, uit de wind. In de zomer kunnen ze ook goed gedijen in potten op het terras.

  Om Dahlia's te beschermen tegen de winterkou, kunt u ze uitgraven en op een koele, droge plaats bewaren. U kunt ze ook laten staan en bedekken met een dikke laag mulch. Het is belangrijk om vorstgevoelige delen van de plant goed te beschermen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te stimuleren. Voeg elke twee weken plantenvoeding toe voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals dahlia's hebben behoefte aan regelmatige bemesting voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en breng deze aan volgens de instructies op de verpakking. In het groeiseizoen kun je eens in de paar weken bemesten voor de beste resultaten.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom de plant vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Het kan ook helpen bij het behouden van een constante temperatuur voor de wortels. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch voor de beste resultaten.

  De dahlia stek/zaad heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure grond met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel. Een goede balans in de pH-waarde van de bodem zal de gezondheid en groei van de dahlia plant bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Het regelmatig controleren van de plant op ongedierte en deze handmatig verwijderen kan ook helpen. Daarnaast is het belangrijk om de plant gezond te houden door voldoende water te geven en te zorgen voor een goede luchtcirculatie.

 • Omschrijving

  De dahlia is een prachtige plant met grote, kleurrijke bloemen die in vele verschillende vormen en tinten voorkomen. Je kunt dahlia's kweken uit zaden of stekjes. Het zaad moet worden geplant in het voorjaar en de stekken kunnen in de zomer worden genomen. Zorg ervoor dat de plant veel zonlicht krijgt en voldoende water om te gedijen. Dahlia's kunnen worden gekweekt in de volle grond of in potten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.