Dahlia (knol)

Ov droge bollen/knollen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dahlia is een knolgewas met prachtige bloemen in verschillende kleuren en vormen, die voornamelijk in de zomer en herfst bloeien. De plant kan variëren in hoogte, afhankelijk van het soort, en heeft vaak stevige stelen om de bloemen te ondersteunen. Het is een populaire tuinplant vanwege de lange bloeiperiode en de diversiteit aan bloemvormen en kleuren. De knollen moeten in het najaar worden opgegraven en vorstvrij overwinterd worden, om in het voorjaar weer geplant te kunnen worden. Dahlia's gedijen goed in zonnige, goed gedraineerde grond en kunnen zowel in borders als in potten gekweekt worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de dahlia is geen groenblijvende plant. Dahlia's verliezen hun blad in de herfst en komen in het voorjaar weer opnieuw tot bloei.

  De Dahlia is niet winterhard en moet in de wintermaanden worden beschermd tegen vorst. De knollen moeten worden opgegraven en vorstvrij bewaard worden. Het is aan te raden om de Dahlia binnen te halen in een koele, donkere ruimte tijdens de winter.

  Ja, de Dahlia (knol) is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Daarnaast is het goed om de verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen.

  De dahlia heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Plant de knollen ongeveer 30 cm uit elkaar in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en water krijgt voor optimale groei.

  Nee, de Dahlia (knol) groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige plek in de tuin te planten.

  De Dahlia knol heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemstructuur. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Gedurende droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, de Dahlia (knol) is een plant die vlinders en bijen aantrekt vanwege de nectar en het stuifmeel dat ze produceren. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze bestuivers aan te trekken. Het is een kleurrijke en aantrekkelijke plant die zorgt voor een levendige tuin vol leven.

  Ja, de dahlia draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders. Het zorgt voor een gevarieerd ecosysteem en draagt zo bij aan de gezondheid van de tuin. De planten bieden voedsel en beschutting voor verschillende dieren.

  Dahlia (knol) bloeit meestal van juli tot oktober en de bloeiperiode kan variëren van 6 tot 12 weken, afhankelijk van de soort en omstandigheden. Dahliaknollen kunnen worden geplant in het voorjaar wanneer de kans op vorst voorbij is.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en zal goed groeien en bloeien op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de Dahlia regelmatig water te geven als de zon te fel is. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, de knollen van deze plant zijn niet eetbaar. Dahlia's worden voornamelijk geteeld vanwege hun prachtige bloemen en niet om te eten. Het consumeren van de knollen kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, dahlia's hebben een bepaalde geluidsdempende eigenschap vanwege hun dichte bladeren en stengels. Deze eigenschap helpt om geluiden te absorberen en te verminderen in de omgeving waar ze groeien. Het effect is echter niet zo sterk als bij specifieke geluidsdempende materialen.

 • Om de plant gezond te houden, kun je regelmatig de verwelkte bloemen verwijderen. Hierdoor stimuleer je de groei van nieuwe bloemen. Aan het einde van het seizoen kun je de stengels tot aan de grond afknippen en de knollen uit de grond halen om vorstvrij te bewaren.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de plant te nat staat om schimmelinfecties tegen te gaan.

  De Dahlia knol gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vruchtbaar is en voldoende vocht vasthoudt. Gebruik eventueel speciale potgrond voor bloeiende planten voor een optimale groei en bloei.

  Dahlia's groeien het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg voor een bodem met een neutrale pH-waarde en voldoende voedingsstoffen. Vermijd te natte of te droge grond voor een optimale groei en bloei.

  Zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Plant op een plek waar voldoende ruimte is voor de groei van de knol.

  Bescherm de plant in de winter door de knollen uit de grond te halen en op een koele, donkere plek te bewaren. Zorg ervoor dat de knollen droog en vorstvrij blijven om ze in het voorjaar weer te kunnen planten. Bij strenge vorst kan het nodig zijn om extra isolatie aan te brengen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. De knollen moeten in de winter worden opgegraven en vorstvrij bewaard worden.

  Voor tuinplanten is regelmatige bemesting belangrijk voor een goede groei en bloei. Gebruik organische meststoffen zoals compost of gedroogde koemest in het voorjaar. Bemest de planten niet te veel om te voorkomen dat ze te veel blad vormen in plaats van bloemen.

  Mulch kan worden gebruikt rondom de knollen om de grond vochtig en koel te houden en onkruidgroei te beperken. Het is belangrijk om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm aan te brengen en regelmatig bij te vullen. Geschikte mulchmaterialen zijn bijvoorbeeld compost, bladeren of houtsnippers.

  Dahlia's gedijen het beste in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Kleine aanpassingen in de bodem kunnen worden gemaakt door het toevoegen van kalk of organisch materiaal.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je regelmatig controleren op bladluizen, trips en slakken. Slakken kunnen bestreden worden door bijvoorbeeld schelpen of koperen tape rondom de plant te plaatsen. Bladluizen en trips kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant af te spoelen met water.

 • Omschrijving

  De Dahlia is een knolgewas met prachtige bloemen in verschillende kleuren en vormen, die voornamelijk in de zomer en herfst bloeien. De plant kan variëren in hoogte, afhankelijk van het soort, en heeft vaak stevige stelen om de bloemen te ondersteunen. Het is een populaire tuinplant vanwege de lange bloeiperiode en de diversiteit aan bloemvormen en kleuren. De knollen moeten in het najaar worden opgegraven en vorstvrij overwinterd worden, om in het voorjaar weer geplant te kunnen worden. Dahlia's gedijen goed in zonnige, goed gedraineerde grond en kunnen zowel in borders als in potten gekweekt worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.