Delphinium

Delphinium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Delphinium is een prachtige bloeiende plant met lange, slanke bloemtrossen in verschillende tinten blauw, paars, roze of wit. De bloemen hebben een karakteristieke vorm die doet denken aan dolfijnen, vandaar de naam Delphinium. Deze plant kan tot wel twee meter hoog worden en staat bekend om zijn majestueuze uitstraling in de tuin. Delphiniums zijn geliefd bij vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Ze gedijen het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Delphinium is niet groenblijvend. Het is een vaste plant die in de herfst zijn bladeren verliest. Het groeit in de lente en bloeit in de zomer.

  Delphinium is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen wanneer het kouder wordt, bijvoorbeeld door mulch rond de wortels aan te brengen. In strenge winters kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen om de plant te beschermen.

  Delphinium heeft wat speciale zorg nodig, zoals regelmatig water geven en ondersteuning voor de bloemstelen. Het is een plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en volle zon. Met de juiste zorg zal de plant prachtige bloemen produceren.

  Delphinium heeft veel ruimte nodig om te groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich uit te spreiden. Een afstand van ongeveer 30-50 cm tussen de planten is ideaal voor een gezonde groei.

  Delphinium doet het het beste in de volle zon. In de schaduw zal de groei van de plant waarschijnlijk minder goed zijn. If de plant langer dan voor 12 uur aan schaduw blootgesteld wordt, dan groeit Delphinium erg slecht.

  Tuinplanten zoals Delphinium hebben gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en het weer. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die rijk zijn aan nectar. Het is een favoriete keuze voor tuiniers die graag vlinders en bijen in hun tuin zien. Vanwege de aantrekkelijke bloemen zijn vlinders en bijen vaak te vinden op deze plant.

  Tuinplanten dragen bij aan een diverse planten- en insectenpopulatie in de tuin. Ze bieden voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten, zoals vlinders en bijen. Hierdoor dragen ze indirect bij aan de biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden juni tot en met september en de bloeiperiode kan gemiddeld zo'n 6 tot 8 weken duren.

  Ja, de Delphinium kan goed tegen de volle zon en heeft minstens zes uur direct zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig water te geven om uitdroging te voorkomen. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin met zijn kleurrijke bloemen.

  Nee, delphiniums zijn niet eetbaar en kunnen giftig zijn bij consumptie. Het is belangrijk om alle delen van de plant uit de buurt van kinderen en huisdieren te houden. Het wordt aanbevolen om alleen planten te eten die specifiek als eetbaar zijn bestempeld.

  Ja, de Delphinium plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk bekend staat om zijn kleurrijke bloemen en hoge groei.

 • Delphinium moet na de bloei tot de grond worden teruggesnoeid om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde stengels en knip de planten in het voorjaar terug tot ongeveer 10 cm boven de grond. Hierdoor blijft de plant gezond en zal deze volgend seizoen weer bloeien.

  De Delphinium is een plant die regelmatig water nodig heeft, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De Delphinium gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Gebruik een mix van potgrond en zand voor een optimale groei.

  Delphinium gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot rijke voedingswaarde. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet te nat. Een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant.

  De Delphinium houdt van een zonnige standplaats in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om breken te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant af te dekken met een laag mulch om de wortels te beschermen tegen de kou. Daarnaast is het aan te raden om de plant te verplaatsen naar een beschutte plek in de tuin en hem zoveel mogelijk uit de wind te houden. Het is ook verstandig om de plant in het voorjaar goed te snoeien om de groei te stimuleren.

  Delphinium heeft regelmatig water nodig en moet goed gedraineerde grond hebben. De plant moet regelmatig worden bemest tijdens het groeiseizoen en kan na de bloei worden teruggesneden om de gezondheid te bevorderen. Het is belangrijk om dode bloemen regelmatig te verwijderen om nieuwe bloei te stimuleren.

  Delphinium heeft behoefte aan een voedzame bodem en regelmatige bemesting. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en herhaal dit gedurende het groeiseizoen. Let op dat je niet te veel mest gebruikt, dit kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

  Mulch is gunstig voor de grond rondom deze plant, omdat het helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het kan worden aangebracht in een laag van ongeveer 5-10 cm dik rondom de plant, zonder direct contact met de stengels. Het is het beste om organische mulch te gebruiken, zoals compost of boomschors.

  Delphinium heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure grond met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de juiste zuurgraad van de bodem te behouden voor een gezonde groei en bloei van de plant. Het regelmatig testen en indien nodig aanpassen van de pH-waarde kan helpen bij het gedijen van Delphinium in de tuin.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze Tuinplanten, is het aangeraden om regelmatig bladeren en toppen te inspecteren op tekenen van insectenplagen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij de bestrijding van ongedierte. Als het probleem ernstig is, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neem olie of pyrethrum gebruikt worden.

 • Omschrijving

  De Delphinium is een prachtige bloeiende plant met lange, slanke bloemtrossen in verschillende tinten blauw, paars, roze of wit. De bloemen hebben een karakteristieke vorm die doet denken aan dolfijnen, vandaar de naam Delphinium. Deze plant kan tot wel twee meter hoog worden en staat bekend om zijn majestueuze uitstraling in de tuin. Delphiniums zijn geliefd bij vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Ze gedijen het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.