Chrysanthemum

Chrysanthemum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De chrysant is een prachtige bloeiende plant met vaak grote en kleurrijke bloemen. Deze plant wordt vaak gekweekt als sierbloem in tuinen en als snijbloem voor boeketten. De chrysant komt oorspronkelijk uit Azië en is een populaire bloem vanwege de lange bloeiperiode en variatie in kleuren en vormen. Deze plant heeft een sterke geur en trekt vaak vlinders en bijen aan. Chrysanten kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt en komen in verschillende soorten, variërend van kleine pomponachtige bloemen tot grote enkelbloemige bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Chrysanthemums zijn geen groenblijvende planten. Ze verliezen hun bladeren in de winter en groeien in het voorjaar weer terug. Het zijn dus geen planten die het hele jaar door groen blijven.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is een tuinplant die goed kan overleven in ons klimaat. Bij strenge vorst is het raadzaam om de plant te beschermen.

  Ja, de Chrysanthemum is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze hebben regelmatig water nodig en kunnen het beste op een zonnige plek staan. Het snoeien van uitgebloeide bloemen bevordert de groei van nieuwe bloemen.

  Chrysanten hebben voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat ze ongeveer 30-45 cm uit elkaar worden geplant. Zo hebben ze genoeg ruimte om zich te ontwikkelen en goed te gedijen.

  Chrysanten groeien het beste in de volle zon en hebben minimaal 6 uur direct zonlicht nodig. In de schaduw kunnen ze minder bloemen produceren en minder gezond groeien. Het is daarom aan te raden om Chrysanten in de zon te planten voor optimale groei.

  Chrysanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warmere periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden, dus over het algemeen ongeveer 2-3 keer per week water geven. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceren. Het is een populaire keuze in de tuin vanwege de kleurrijke bloemen en het vermogen om bestuivende insecten aan te trekken. Het is belangrijk om deze planten in je tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  Chrysanten trekken bestuivers aan, zoals bijen en vlinders, die bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Hierdoor kunnen andere planten ook profiteren van deze bestuivers. Daarnaast zorgen chrysanten voor kleur in de tuin en bieden ze beschutting aan kleine dieren.

  Chrysanten bloeien meestal in de maanden september en oktober. De bloei kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, de Chrysanthemum kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water en bescherming bij extreme hitte.

  Ja, de bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden toegevoegd aan salades of gebruikt worden als garnering op gerechten. Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Eet alleen bloemblaadjes van planten die bestemd zijn voor consumptie.

  Ja, Chrysanthemum heeft de eigenschap om geluiden te dempen door middel van zijn dichte bladeren en stengels. Dit maakt het een ideale plant om geluiden te absorberen in de tuin.

 • Het is belangrijk om Chrysanten regelmatig te snoeien om een compacte vorm te behouden en nieuwe bloemknoppen te stimuleren. Verwijder regelmatig dode of zieke takken en knip de plant terug tot ongeveer 15 cm boven de grond in het voorjaar. Snoei na de bloei de uitgebloeide bloemen weg om de plant te helpen energie te steken in nieuwe bloemvorming.

  De plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Vermijd echter dat de wortels te lang in drassige grond zitten om wortelrot te voorkomen. Geef water bij voorkeur aan de onderkant van de plant om schimmelgroei op de bladeren te voorkomen.

  Chrysanten groeien het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale zuurgraad. Zorg ervoor dat de pot voldoende gaten heeft voor waterafvoer om wortelrot te voorkomen. Gebruik een potgrond die verrijkt is met voedingsstoffen voor een optimale groei en bloei.

  Chrysanthemum gedijt het beste in goed doorlatende grond met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en regelmatig wordt bemest. Het is ook essentieel dat de plant voldoende vocht krijgt, maar dat er geen wateroverlast ontstaat.

  De Chrysanthemum gedijt het beste op een zonnige standplaats, waar het minstens zes uur per dag direct zonlicht ontvangt. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd natte voeten om wortelrot te voorkomen. Deze plant kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het belangrijk om deze met een dikke laag mulch te bedekken. Hierdoor blijven de wortels warm en beschermd. Daarnaast is het verstandig om de plant op een beschutte plek te plaatsen en deze niet te snoeien tot het voorjaar.

  Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Geef regelmatig water, maar voorkom wateroverlast. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Tuinplanten zoals Chrysanthemum hebben regelmatige voeding nodig om gezond te blijven. Het is aan te raden om in het voorjaar en zomer speciale meststoffen voor bloeiende planten te gebruiken. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste bemesting.

  Mulchen is belangrijk voor tuinplanten zoals Chrysanthemums, omdat het helpt om de bodem vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch mulch zoals boomschors of hooi en breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant. Vernieuw de mulch jaarlijks voor het beste resultaat.

  De Chrysanthemum houdt van een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel bij te sturen met kalk of zure meststoffen.

  Om ongedierte bij Tuinplanten te bestrijden, kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunnen ook de bladeren van de plant worden besproeid met neemolie, knoflookspray of een mengsel van water en zeep. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk voor een effectieve bestrijding.

 • Omschrijving

  De chrysant is een prachtige bloeiende plant met vaak grote en kleurrijke bloemen. Deze plant wordt vaak gekweekt als sierbloem in tuinen en als snijbloem voor boeketten. De chrysant komt oorspronkelijk uit Azië en is een populaire bloem vanwege de lange bloeiperiode en variatie in kleuren en vormen. Deze plant heeft een sterke geur en trekt vaak vlinders en bijen aan. Chrysanten kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt en komen in verschillende soorten, variërend van kleine pomponachtige bloemen tot grote enkelbloemige bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.