Heliotropium

Heliotropium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Heliotropium is een plant met donkergroene bladeren en kleine, paarse bloemen die een zoete geur verspreiden. De plant staat bekend om zijn vermogen om de zon te volgen, vandaar de naam heliotropium wat 'zonnedraaier' betekent. Het is een populaire plant in tuinen vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en geur. Heliotropium gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige locatie. Het is een meerjarige plant die in de zomer bloeit en vlinders en bijen aantrekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Heliotropium is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een laagje stro of fleece. In potten kunnen de wortels sneller bevriezen, dus het is aanbevolen om de plant dan binnen te zetten.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt. Het is aan te raden om de plant regelmatig te bemesten en dode bloemen te verwijderen voor een gezonde groei.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien, meestal ongeveer 30 tot 60 centimeter tussen elke plant. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zijn wortels uit te spreiden en voldoende zonlicht te krijgen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te voeden.

  Heliotropium groeit het beste op een zonnige plek, maar kan ook redelijk goed groeien in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien. Te veel schaduw kan de groei belemmeren en de bloei verminderen.

  Heliotropium heeft ongeveer 1 à 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de potgrond waarin de plant groeit. Het is belangrijk dat de grond niet volledig uitdroogt tussen de gietbeurten. Te veel water kan leiden tot wortelrot, dus zorg voor een goede drainage.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en de nectar die wordt geproduceerd. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze insecten aan te trekken.

  Ja, de plant is gunstig voor de biodiversiteit doordat het nectar en pollen levert voor bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders. Daarnaast kan de plant ook als voedsel dienen voor bepaalde insecten en vogels. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit in de omgeving.

  De plant bloeit in de maanden juni tot en met september. De bloeiperiode duurt gemiddeld zo'n 3 tot 4 maanden.

  De Tuinplanten die goed gedijen in de volle zon zullen floreren op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de plant Heliotropium is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, aangezien het giftige stoffen kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, sommige planten kunnen geluid reduceren door geluidstrillingen te absorberen en te weerkaatsen. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het effect is echter meestal beperkt en verschilt per plantensoort.

 • Heliotropium kan worden gesnoeid om de plant compact te houden en de bloei te bevorderen. Dit kan het beste worden gedaan in het voorjaar of direct na de bloei. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip de plant terug tot gewenste vorm en grootte.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Controleer de grond regelmatig om te bepalen wanneer de plant water nodig heeft.

  Potgrond met een goede drainage en voedingsstoffen is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft en geef regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Vermijd zware, compacte potgrond en geef de plant af en toe wat meststoffen voor een gezonde groei.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt, maar houd de grond wel vochtig. Meng organische meststoffen in de bodem voor optimale groei en bloei.

  Heliotropium groeit het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Vermijd te natte of te droge grond, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  Om de plant te beschermen tegen de koude wintermaanden, is het raadzaam om mulch of stro rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een fleece- of jutedoek tijdens vorstperiodes. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat en uit de wind staat.

  De plant heeft regelmatig water nodig en moet goed gedraineerde grond hebben. Snoei regelmatig om de plant compact en gezond te houden. Voeg af en toe meststof toe om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een evenwichtige bemesting van organische of minerale meststoffen in het groeiseizoen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid stikstof, fosfor en kalium toe te dienen volgens de behoeften van de plant. Overbemesting kan leiden tot mestvergiftiging en het verbranden van de wortels.

  Mulch is gunstig voor deze tuinplant, omdat het helpt vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Door mulch rond de plant te leggen, blijft de grond ook koeler en beschermd tegen temperatuurverschillen. Het is aan te raden om organische mulch te gebruiken, zoals boomschors of compost.

  De plant verlangt een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei en bloei. Een goede drainage is ook essentieel voor het voorkomen van wortelrot.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant raden we aan om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op tekenen van schade. Maak gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen indien nodig, zoals neemolie of roofmijten. Houd de plant gezond door regelmatig te bemesten en de juiste watergift toe te passen.

 • Omschrijving

  Heliotropium is een plant met donkergroene bladeren en kleine, paarse bloemen die een zoete geur verspreiden. De plant staat bekend om zijn vermogen om de zon te volgen, vandaar de naam heliotropium wat 'zonnedraaier' betekent. Het is een populaire plant in tuinen vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en geur. Heliotropium gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige locatie. Het is een meerjarige plant die in de zomer bloeit en vlinders en bijen aantrekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.