Nicotiana

Nicotiana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Nicotiana, ook wel tabaksplant genoemd, is een plantensoort die bekend staat om zijn buisvormige bloemen en sterke geur 's avonds. De bladeren van de plant worden gebruikt voor de productie van tabak en sigaretten. Nicotiana wordt vaak gekweekt vanwege zijn decoratieve waarde in tuinen en bloembedden. De plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Nicotiana trekt vaak nachtvlinders aan vanwege de geur van de bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Nicotiana" is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een eenjarige plant die vanaf het voorjaar tot de herfst bloeit met bloemen in verschillende kleuren. Het is aan te raden om de plant jaarlijks opnieuw te zaaien of te planten.

  Nicotiana is matig winterhard en kan temperaturen tot ongeveer -5 graden Celsius verdragen. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst. Over het algemeen wordt deze plant niet als volledig winterhard beschouwd.

  Nicotiana is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en bemesting nodig en kan goed gedijen in zowel zon als halfschaduw. Regelmatig doodheading kan de bloei bevorderen.

  Nicotiana heeft ongeveer 30 tot 60 cm ruimte nodig om te groeien. Houd voldoende afstand tussen de planten voor een goede luchtcirculatie. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen.

  Nicotiana groeit het beste op een zonnige locatie met minstens 6 uur direct zonlicht per dag. In de schaduw zal de groei minder optimaal zijn en kan de bloei verminderen. Het is aan te raden om Nicotiana op een zonnige plek te planten voor het beste resultaat.

  Nicotiana heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen heeft de plant wekelijks water nodig.

  Ja, de plant is zowel vlinder- als bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op bestuivers.

  Nicotiana is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt zoals bijen en vlinders, die zorgen voor bestuiving. Hierdoor draagt het bij aan het behoud van verschillende soorten in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor grotere variëteit en evenwicht in de ecologische samenstelling.

  Nicotiana bloeit meestal van juni tot september en de bloei kan wel tot 6 weken duren.

  Ja, de meeste variëteiten van de Nicotiana plant kunnen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Nicotiana gedijt het beste in een zonnige locatie met goed doorlatende grond.

  Sommige soorten van deze plant kunnen giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze planten te eten. Het is beter om enkel planten te eten die als veilig voor consumptie bekend staan.

  Ja, de plant heeft de potentie om geluiden te dempen door de bladeren en stelen. Dit wordt vaak gebruikt in tuinen om omgevingsgeluiden te verminderen. De dikke bladeren en stelen van de plant absorberen geluidsgolven en verminderen daarmee de geluidsoverlast in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant wordt meestal niet aanbevolen, tenzij het noodzakelijk is om dode of beschadigde takken te verwijderen. Als je toch wilt snoeien, kun je dat het beste doen in het voorjaar voordat de plant begint te bloeien. Knip de gewenste takken voorzichtig af met een scherpe snoeischaar.

  Nicotiana houdt van een gelijkmatig vochtige grond, dus geef regelmatig water. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Water geven in de ochtend is het beste, zodat de plant gedurende de dag kan opdrogen.

  Potgrond is een essentieel onderdeel voor het succesvol kweken van Tuinplanten. Het zorgt voor voldoende voedingsstoffen en is luchtig genoeg voor een goede waterafvoer. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te vervangen om de gezondheid van de plant te behouden.

  Tuinplanten in het algemeen gedijen het beste in een goed doorlatende en vruchtbare bodem. Zorg voor een bodem met voldoende voedingsstoffen en een pH-waarde die geschikt is voor de meeste planten. Het is ook belangrijk om regelmatig de bodem te bemesten en te zorgen voor voldoende water.

  Nicotiana gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en regelmatig water krijgt. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  Tuinplanten zoals de Nicotiana hebben vaak winterbescherming nodig tegen vorst. Je kunt de plant beschermen door hem te bedekken met stro, bladeren of een speciale winterhoes. Zorg er ook voor dat de wortels goed worden beschermd tegen de kou.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig de dode bloemen om de bloei te stimuleren. Geef de plant jaarlijks wat mest voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Nicotiana hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Bemest de planten tijdens het groeiseizoen, meestal in het voorjaar en de zomer.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemkwaliteit voor tuinplanten. Organisch mulchmateriaal, zoals compost, bladeren of houtsnippers, kan worden gebruikt om de wortels van de plant te beschermen en de groei te bevorderen. Het is belangrijk om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dik aan te brengen rondom de plant, maar niet direct tegen de stengels.

  De ideale zuurgraad voor tuinplanten zoals Nicotiana ligt tussen de 5,5 en 7 op de pH-schaal. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te testen en indien nodig aanpassingen te maken met kalk of zwavel. Een te lage of te hoge zuurgraad kan de gezondheid en groei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte bij tuinplanten te bestrijden, kan natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum gebruikt worden. Ook het regelmatig controleren van de planten op eventuele plagen en het verwijderen van aangetaste delen kan helpen bij de bestrijding van ongedierte. Het is belangrijk om plagen zo vroeg mogelijk te signaleren en actie te ondernemen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Nicotiana, ook wel tabaksplant genoemd, is een plantensoort die bekend staat om zijn buisvormige bloemen en sterke geur 's avonds. De bladeren van de plant worden gebruikt voor de productie van tabak en sigaretten. Nicotiana wordt vaak gekweekt vanwege zijn decoratieve waarde in tuinen en bloembedden. De plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Nicotiana trekt vaak nachtvlinders aan vanwege de geur van de bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.