Lobularia maritima

Lobularia maritima

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lobularia maritima, ook bekend als karmozijnbloem of alyssum, is een eenjarige plant die vaak wordt gebruikt als bodembedekker of in hanging baskets vanwege de overvloedige bloei. De kleine bloemen hebben een zoete geur en verschijnen in wit, roze, paars of lila. Lobularia maritima gedijt goed in de volle zon en een goed doorlatende grond. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die weinig onderhoud nodig heeft. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan elke tuin of balkon.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die het hele jaar door wat groen willen behouden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het wordt aanbevolen om in het vroege voorjaar mulch toe te voegen om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Deze plant kan goed gedijen in gematigde klimaten.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en veerkrachtige plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht.

  De plant heeft ongeveer 20 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd ook rekening met de groei van de plant en geef hem genoeg ruimte om zich te ontwikkelen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei van de plant mogelijk verminderen en de bloei minder uitbundig zijn. Probeer daarom een plek te kiezen met voldoende zonlicht voor een optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Over het algemeen kan de plant één tot twee keer per week water nodig hebben.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geurige bloemen en de nectar die ze produceren. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en het aantrekken van bestuivers.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant ook beschutting bieden aan kleine insecten en dieren. Het is dus zeker een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in jouw tuin.

  De plant bloeit van april tot oktober en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 maanden duren. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en blijven langdurig op de plant zitten.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven in droge periodes wanneer hij veel zonlicht krijgt. In de volle zon zal de plant rijkelijk bloeien en groeien.

  Nee, Lobularia maritima is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege de aantrekkelijke bloemen en geur. Eetbaarheid wordt niet aanbevolen.

  Ja, de Lobularia maritima heeft een dichte groeiwijze en kan geluidsgolven absorberen, waardoor het enigszins geluidsdempend kan zijn. Het is echter geen plant die specifiek ontworpen is voor geluidsdemping.

 • De plant kan regelmatig worden gesnoeid om de groei te bevorderen en een compacte vorm te behouden. Verwijder dode bloemen en takken om de bloei te stimuleren. Snoei in het voorjaar en zomer om de plant gezond te houden.

  Deze plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens hete zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmel en ziekten te voorkomen.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar vermijd stilstaand water. Het is aan te raden om in het groeiseizoen regelmatig voeding toe te voegen aan de potgrond.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal, maar de plant kan ook groeien in zure of alkalische grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte omstandigheden. Ideaal voor borders, rotstuinen en hanging baskets.

  Voor de winter is het aan te raden om de plant te bedekken met een dikke laag mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. In strenge winters kan het ook helpen om de plant te beschermen met een fleecehoes of plastic. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Geef de plant af en toe voeding voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te bemesten met een algemene meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Het is raadzaam om tijdens het groeiseizoen regelmatig te bemesten volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting moet vermeden worden, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij tuinplanten. Het kan ook de bodemtemperatuur reguleren en voedingsstoffen aan de grond toevoegen. Het wordt aanbevolen om een laag mulch van 5-7 centimeter dik aan te brengen rondom de planten.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht alkalische pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 is ideaal voor de groei en bloei van de plant. Zorg voor een goed doorlatende bodem om wateroverlast te voorkomen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Daarnaast kan ook regelmatig inspectie en handmatige verwijdering van ongedierte helpen. Indien nodig kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

 • Omschrijving

  Lobularia maritima, ook bekend als karmozijnbloem of alyssum, is een eenjarige plant die vaak wordt gebruikt als bodembedekker of in hanging baskets vanwege de overvloedige bloei. De kleine bloemen hebben een zoete geur en verschijnen in wit, roze, paars of lila. Lobularia maritima gedijt goed in de volle zon en een goed doorlatende grond. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die weinig onderhoud nodig heeft. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan elke tuin of balkon.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.