Tanacetum parthenium

Tanacetum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Tanacetum parthenium, ook wel bekend als moederkruid, is een meerjarige plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant produceert kleine witte bloemen met gele centra en heeft geurig blad. Moederkruid wordt vaak gebruikt als kruidengeneesmiddel vanwege de mogelijke medicinale eigenschappen, met name voor het verlichten van hoofdpijn en migraine. Het is een populaire plant in tuinen vanwege de mooie bloemen en de aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Moederkruid gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke locaties en kan zich gemakkelijk verspreiden via zaad.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Tanacetum parthenium is een vorstbestendige plant die vaak groen blijft gedurende de winter. Echter, in koudere klimaten kan de plant zijn bladeren verliezen, maar zal weer groen worden in de lente. Over het algemeen kan het beschouwd worden als een groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. In de lente kan de plant weer uitlopen en opnieuw bloeien.

  De plant is zeer makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor een gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 30 bij 30 centimeter. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte krijgt om goed te kunnen groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

  Ja, deze tuinplant groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. In te diepe schaduw zal de plant echter minder goed groeien en bloeien. Zorg daarom voor voldoende zonlicht voor een optimale groei.

  De Tuinplant heeft wekelijks water nodig, maar let op dat de grond niet te vochtig wordt. Laat de bovenste laag van de grond drogen voordat je opnieuw water geeft. Over het algemeen is eens per week water geven voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is dus een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, "Tanacetum parthenium" is goed voor de biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn bloemen en zo bijdraagt aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Daarnaast kan het ook nuttig zijn als natuurlijke plaagbestrijding.

  Deze plant bloeit van juni tot en met augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer vier tot zes weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig om optimaal te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het erg warm is.

  . Ja, de bladeren van deze plant zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden in salades of als kruid in gerechten. Echter, gebruik met mate vanwege de mogelijke bijwerkingen zoals huidirritatie of allergische reacties.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en stelen die geluidsgolven kunnen absorberen.

 • Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en een compacte vorm te behouden. Dit kan het beste gebeuren in het voorjaar of na de bloei. Verwijder ook regelmatig dode of beschadigde bladeren en bloemen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Geef de plant bij voorkeur water aan de basis van de plant in plaats van van bovenaf. In drogere periodes is het belangrijk om vaker water te geven.

  Potgrond met een goede drainage is essentieel voor deze plant. Zorg voor een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Eventueel kan de potgrond verrijkt worden met compost voor extra voedingsstoffen.

  Tanacetum parthenium gedijt het beste in een goed doorlatende bodem van gemiddelde kwaliteit. De bodem moet vochtig zijn maar niet te nat, en bij voorkeur neutraal tot licht alkalisch van pH. Het is belangrijk om regelmatig de bodem te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst.

  Het is raadzaam om deze plant te beschermen tegen vorst tijdens de wintermaanden door middel van mulch of een beschermende doek. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte locatie staat en vrij is van wateroverlast om vorstschade te voorkomen. In koudere klimaten kan het helpen om de plant in een pot te kweken en binnen te zetten tijdens de winter.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in de meeste soorten grond en in zonnige tot halfschaduwrijke locaties. Het is raadzaam om de plant regelmatig water te geven en uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen. Het is ook mogelijk om de plant in het voorjaar te snoeien om de vorm te behouden.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te bemesten in het groeiseizoen, bij voorkeur met een langzaamwerkende bemesting. Kies een meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting moet vermeden worden om wortelverbranding te voorkomen.

  Tanacetum parthenium is een plant die het beste groeit in vochtige, goed doorlatende grond. Mulch, zoals stro, compost of boomschors, kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure grond met een pH tussen de 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede zuurgraad van de bodem zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  De plant staat bekend om zijn sterke geur, die muggen en insecten op afstand kan houden. Het regelmatig snoeien van de plant kan helpen bij het voorkomen van ongedierte. Het is ook mogelijk om de plant te combineren met andere planten die bekend staan om hun insectenwerende eigenschappen.

 • Omschrijving

  Tanacetum parthenium, ook wel bekend als moederkruid, is een meerjarige plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant produceert kleine witte bloemen met gele centra en heeft geurig blad. Moederkruid wordt vaak gebruikt als kruidengeneesmiddel vanwege de mogelijke medicinale eigenschappen, met name voor het verlichten van hoofdpijn en migraine. Het is een populaire plant in tuinen vanwege de mooie bloemen en de aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Moederkruid gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke locaties en kan zich gemakkelijk verspreiden via zaad.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.