Salvia splendens

Salvia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salvia splendens, ook bekend als de salieplant of vuurwerk salvia, is een populaire tuinplant vanwege zijn opvallende rode bloemen die een fel contrast vormen met het groene blad. Deze plant behoort tot de lipbloemenfamilie en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Salvia splendens gedijt goed in de volle zon en vereist regelmatig water geven voor optimale groei en bloei. Het is een meerjarige plant die vaak wordt geteeld als eenjarige vanwege zijn gevoeligheid voor vorst. Salvia splendens wordt vaak gebruikt als borderplant, in containers of hangende manden om kleur toe te voegen aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Salvia splendens is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de winter en groeit weer in het voorjaar. Het wordt beschouwd als een eenjarige plant.

  Salvia splendens is niet winterhard en kan niet buiten overleven bij koude temperaturen. Het wordt aanbevolen om de plant binnen te plaatsen tijdens de wintermaanden of om te beschermen met een koudekas.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en regelmatig te bemesten voor optimale groei en bloei. Verwijder ook regelmatig uitgebloeide bloemen voor een langere bloeiperiode.

  Salvia splendens heeft ongeveer 30 tot 45 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten voor een optimale luchtcirculatie. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt.

  Salvia splendens groeit het beste in de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een zonnige locatie te plaatsen voor optimale groei en bloei. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien.

  Salvia splendens heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is aanbevolen om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt is meestal voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de felgekleurde bloemen en de zoete nectar die ze produceren. Het kan een waardevolle toevoeging zijn voor een tuin die bezoekers van bestuivende insecten wil aantrekken.

  Salvia splendens trekt veel bijen, vlinders en kolibries aan, wat de biodiversiteit in de tuin ten goede komt. Het helpt bij bestuiving en zorgt voor een gezonde ecosysteem. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om biodiversiteit te bevorderen.

  Salvia splendens bloeit meestal van juni tot oktober en de bloei duurt ongeveer 4 tot 5 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven in de zomermaanden. Het is een uitstekende keuze voor in de tuin of op het balkon.

  Nee, de plant Salvia splendens is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de aantrekkelijke bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, Salvia splendens heeft de eigenschap geluid te dempen dankzij zijn dichte bladeren en bloemen. Het kan dus helpen om geluiden te absorberen en de omgeving wat rustiger te maken.

 • Salvia splendens kan het beste na de bloei wat teruggesnoeid worden om de plant compact te houden. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om de bloei te bevorderen. Snoei in het voorjaar dode of beschadigde takken weg.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Geef water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Deze plant gedijt goed op goed doorlatende, vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor tuinplanten voor de beste groeiresultaten.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg voor een bodem met een neutrale pH-waarde. Vermijd natte en zware grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  Salvia splendens heeft een standplaats in de volle zon nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen sterke wind en vorst. Een warme en zonnige locatie zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door mulch of een beschermende doek aan te brengen. Zorg ervoor dat de plant in goed doorlatende grond staat en geen wateroverlast heeft. In strenge winters is het raadzaam om de plant naar binnen te halen of te verplaatsen naar een beschutte plek.

  Zorg voor goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Snoei in het voorjaar om de plant compact te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te bemesten met een algemene meststof voor bloeiende planten tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te bevorderen. Bemest de planten volgens de instructies op de verpakking, meestal eens per maand tijdens het groeiseizoen.

  Mulchen is belangrijk voor deze tuinplant om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost als mulch. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar laat wat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  De gewenste zuurgraad van de bodem voor deze plant ligt tussen de pH 6,0 tot 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en voedingsstoffen bevat voor een optimale groei. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kunt u ook neemolie of pyrethrum spray gebruiken om insecten te bestrijden. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en voorkom te veel vochtigheid om schimmelgroei te voorkomen.

 • Omschrijving

  Salvia splendens, ook bekend als de salieplant of vuurwerk salvia, is een populaire tuinplant vanwege zijn opvallende rode bloemen die een fel contrast vormen met het groene blad. Deze plant behoort tot de lipbloemenfamilie en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Salvia splendens gedijt goed in de volle zon en vereist regelmatig water geven voor optimale groei en bloei. Het is een meerjarige plant die vaak wordt geteeld als eenjarige vanwege zijn gevoeligheid voor vorst. Salvia splendens wordt vaak gebruikt als borderplant, in containers of hangende manden om kleur toe te voegen aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.