Brassica oleracea (sierkool)

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Brassica oleracea, ook wel bekend als sierkool, is een decoratieve plant die behoort tot de koolfamilie. De plant heeft grote, gekleurde bladeren die kunnen variëren van paars, rood, roze tot wit en groen. De sierkool wordt vaak gebruikt in bloemperken of borders vanwege zijn opvallende bladeren en vorm. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond. Sierkool voegt een kleurrijk en sierlijk element toe aan de tuin en trekt ook vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, sierkool is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en winter. Het is een eenjarige plant die opnieuw geplant moet worden.

  Sierkool is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus lichte vorst verdragen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Sierkool is een makkelijk te onderhouden plant die weinig eisen stelt aan de verzorging. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en regelmatig te bemesten voor een gezonde groei. Sierkool gedijt goed in de zon of halfschaduw en bloeit prachtig in de herfst.

  Sierkool heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig tussen elke plant om te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en gezond te blijven. Houd ook rekening met de groeihoogte van de sierkool, die kan variëren van 20 tot 80 centimeter.

  Sierkool groeit het beste in de volle zon of in halfschaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en de kleur minder intens worden. Het is dus aan te raden om sierkool op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Sierkool heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de plant niet constant in natte grond staat. Ongeveer 2-3 keer per week water geven is vaak voldoende.

  Ja, Brassica oleracea (sierkool) staat bekend om zijn aantrekkelijke bloemen die vlinders en bijen lokken. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en draagt bij aan de biodiversiteit.

  Ja, sierkool trekt verschillende soorten insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende dieren. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en draagt bij aan een gezonde en gevarieerde omgeving.

  De sierkool bloeit in de herfstmaanden van september tot november. De bloei van de sierkool duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  Sierkool kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur zonlicht nodig per dag. Het is belangrijk om de plant goed water te geven, vooral tijdens warme periodes en droogte. Planten in de volle zon kunnen wel sneller uitdrogen, dus regelmatig water geven is belangrijk voor de gezondheid van de plant.

  Ja, sierkool is eetbaar. Het wordt vaak gekookt of rauw gegeten als groente. Let op: niet alle soorten sierkool zijn even geschikt om te eten, sommige zijn voornamelijk bedoeld als decoratie.

  Sierkool heeft geen geluidsdempende eigenschappen.

 • Sierkool moet regelmatig worden gesnoeid om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder regelmatig beschadigde, dode of zieke bladeren en stelen om de gezondheid van de plant te behouden. Het snoeien kan het beste worden gedaan in het voorjaar of najaar, wanneer de plant in rust is.

  Sierkool heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te verminderen.

  Sierkool gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. De potgrond moet rijk zijn aan voedingsstoffen en een neutrale pH-waarde hebben. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels om goed te kunnen groeien.

  Sierkool gedijt het beste in een goed doorlatende en voedzame bodem. Zorg voor een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5. De bodem moet voldoende vochtig zijn maar niet te nat.

  Sierkool houdt van een zonnige standplaats en kan ook goed gedijen in halfschaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond om de plant gezond te houden. Vermijd te natte of te droge grond.

  Sierkool heeft winterbescherming nodig, zoals mulch of een beschermende doek, om de plant te beschermen tegen vorst. Het is belangrijk om de wortels warm te houden om de plant te helpen overleven in de winter. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht krijgt, vooral tijdens droge winterperioden.

  Sierkool heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig onkruid en dode bladeren om de plant gezond te houden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Geef Brassica oleracea (sierkool) regelmatig organische meststoffen zoals compost of mest om de groei en bloei te bevorderen. Zorg voor een evenwichtige bemesting met voldoende stikstof, fosfor en kalium voor een gezonde plantontwikkeling. Geef de plant geen teveel mest om een te sterke groei en zwakke structuur te voorkomen.

  Mulchen helpt de grond vocht vast te houden en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het kan ook onkruidgroei verminderen en voedingsstoffen aan de grond toevoegen. Kies organisch mulchmateriaal zoals compost, houtsnippers of stro voor het beste resultaat.

  Sierkool gedijt het best in een bodem met een neutrale tot licht zure zuurgraad (pH tussen 6,0 en 7,0). Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op rupsen, slakken en luizen, aangezien deze ongedierte schade kunnen aanrichten aan de bladeren van de plant. Een natuurlijke manier om ongedierte te bestrijden is door bijvoorbeeld lieveheersbeestjes en sluipwespen aan te trekken, die de schadelijke insecten opeten. Daarnaast kan ook een milieuvriendelijke insectenspray gebruikt worden om het ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Brassica oleracea, ook wel bekend als sierkool, is een decoratieve plant die behoort tot de koolfamilie. De plant heeft grote, gekleurde bladeren die kunnen variëren van paars, rood, roze tot wit en groen. De sierkool wordt vaak gebruikt in bloemperken of borders vanwege zijn opvallende bladeren en vorm. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond. Sierkool voegt een kleurrijk en sierlijk element toe aan de tuin en trekt ook vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.