Coreopsis

Coreopsis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Coreopsis, ook wel zonnekruid genoemd, is een vrolijke en kleurrijke vaste plant die bekend staat om zijn felgele bloemen met een opvallend centrum. Deze plant bloeit van de lente tot de herfst en trekt veel vlinders en bijen aan. Coreopsis gedijt goed in de volle zon en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een ideale plant voor in borders, rotstuinen en als snijbloem in boeketten. Coreopsis komt in verschillende variëteiten en groottes, van lage bodembedekkers tot hoge bloeiende struiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Coreopsis is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een meerjarige plant die bloeit van de lente tot de herfst.

  Coreopsis is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Deze plant is geschikt voor tuinplanten die bestand zijn tegen koude temperaturen.

  Ja, de plant is zeer makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water en voeding nodig en gedijt goed in zonlicht. Snoeien is ook niet vaak nodig.

  Coreopsis heeft voldoende ruimte nodig om zich te ontwikkelen en te groeien. Zorg voor een plantafstand van ongeveer 30 cm tot 50 cm, afhankelijk van het specifieke ras. Houd bij het planten rekening met de volwassen grootte van de plant.

  Coreopsis groeit het beste in de volle zon en zal minder goed groeien in de schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen. In de schaduw kan de plant minder bloeien en kleiner worden.

  Coreopsis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden, dus ongeveer 1-2 keer per week water geven is voldoende. Houd de grond goed in de gaten en pas het watergeven aan op basis van de behoeften van de plant.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de heldergele bloemen die nectar en stuifmeel bevatten, wat aantrekkelijk is voor bestuivers. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan een tuin die bijen en vlinders wil aantrekken.

  Ja, Coreopsis helpt bij het bevorderen van biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. De plant biedt nectar en pollen als voedselbron voor verschillende insecten. Het creëert een gezonde en gevarieerde tuinomgeving.

  Coreopsis bloeit van juni tot en met augustus en de bloei kan tot wel 10 weken duren.

  Ja, de Coreopsis plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin met zijn heldere bloemen.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant en heeft geen culinaire toepassingen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Coreopsis is een geluidsdempende plant vanwege de dichte begroeiing en het groene bladerdek. Planten kunnen geluidsgolven absorberen en reflecteren, waardoor ze kunnen helpen om geluid te dempen in de omgeving. Het bladerdek van Coreopsis kan dus bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Coreopsis kan in het voorjaar worden gesnoeid door de uitgebloeide bloemen en stengels af te knippen. Dit bevordert de bloei en zorgt ervoor dat de plant compact blijft. Regelmatig snoeien voorkomt dat de plant te groot en rommelig wordt.

  Coreopsis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te verminderen.

  Coreopsis heeft een voorkeur voor goed doorlatende potgrond met een neutrale tot licht zure pH. Vermijd zware of kleiachtige grond en zorg voor voldoende voedingstoffen. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal de bloei bevorderen.

  Coreopsis gedijt het beste in goed doorlatende, voedzame grond met een gemiddelde tot lage zuurgraad. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Verder is een zonnige standplaats ideaal voor deze bloeiende tuinplant.

  Coreopsis gedijt het best op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en bloeien. Vermijd te natte grond, omdat dit schimmelziekten kan veroorzaken.

  In de winter is het verstandig om een laag mulch of bladeren rondom de plant aan te brengen ter bescherming tegen vorst. Daarnaast kan een beschermhoes of vliesdoek over de plant worden gelegd bij strenge vorst. Zorg ervoor dat de grond goed wordt gedraineerd om wortelrot te voorkomen.

  Coreopsis heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed in de zon. Geef de plant regelmatig water en verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om een compacte vorm te behouden.

  Coreopsis heeft behoefte aan een voedzame bodem en regelmatige bemesting in het voorjaar met een organische meststof. Gebruik een evenwichtige meststof specifiek voor bloeiende planten om de bloei te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en een verminderde bloei.

  Het is aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  Coreopsis heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Coreopsis kan worden aangetast door bladluizen, luizen, en slakken. Om ongedierte te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren en indien nodig te behandelen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Het is ook mogelijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het planten van andere insectenwerende planten in de buurt.

 • Omschrijving

  Coreopsis, ook wel zonnekruid genoemd, is een vrolijke en kleurrijke vaste plant die bekend staat om zijn felgele bloemen met een opvallend centrum. Deze plant bloeit van de lente tot de herfst en trekt veel vlinders en bijen aan. Coreopsis gedijt goed in de volle zon en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een ideale plant voor in borders, rotstuinen en als snijbloem in boeketten. Coreopsis komt in verschillende variëteiten en groottes, van lage bodembedekkers tot hoge bloeiende struiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.