Solidago

Solidago

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Solidago, ook bekend als guldenroede, is een vaste plant die bekend staat om zijn heldergele bloemtrossen die lijken op gouden pluimen. Deze plant heeft smalle groene bladeren en kan tot 1,5 meter hoog worden. Solidago bloeit in de zomer en herfst en trekt vlinders en bijen aan. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in volle zon en goed doorlatende grond. Guldenroede wordt vaak gebruikt in borders, prairietuinen en als snijbloem in boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een tuinplant die voornamelijk bloeit in de zomer en herfst.

  Solidago is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Het is een sterke en duurzame tuinplant die goed bestand is tegen koude weersomstandigheden. Het is niet nodig om extra bescherming tegen vorst te bieden.

  Ja, de plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Deze tuinplant is zeer geschikt voor beginnende tuiniers en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Het regelmatig snoeien en bemesten zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien. Plaats de plant op minimaal 30 cm afstand van andere planten om genoeg ruimte te geven. Zorg voor een goed doorlatende bodem en voldoende zonlicht voor optimale groei.

  De plant groeit het beste in de volle zon en kan minder goed gedijen in de schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige locatie te planten voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Solidago hebben over het algemeen één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin ze groeien. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is raadzaam om de grond tussen de gietbeurten licht te laten uitdrogen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de overvloedige bloemen en nectar die het produceert. Het is een uitstekende keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan het behoud van vlinders en bijenpopulaties.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectarrijke bloemen heeft die bijen en vlinders aantrekken. Daarnaast biedt het beschutting aan kleine dieren en insecten. Het kan helpen om de diversiteit van planten en dieren in de tuin te vergroten.

  Solidago bloeit meestal van juli tot september en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei en bloei. In de zon zullen de bloemen van de plant mooi tot hun recht komen.

  Nee, de plant Solidago is niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is beter om andere eetbare planten te kiezen.

  Ja, de plant Solidago heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dikke bladeren en dichte groeiwijze. Het kan helpen om geluiden te absorberen en verminderen. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan een positief effect hebben op het verminderen van omgevingsgeluiden.

 • Solidago ofwel guldenroede hoeft niet vaak gesnoeid te worden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar weg. Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe groei te stimuleren.

  De plant heeft regelmatig water nodig tijdens droge periodes. Geef de plant water aan de basis om de wortels goed te bereiken. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt om wortelrot te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals Solidago is het belangrijk om gebruik te maken van potgrond die goed doorlatend is en voedingsstoffen bevat. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Bij het verpotten van de plant kan het gebruik van specifieke potgrond voor bloeiende planten gunstig zijn.

  Solidago groeit het beste in een goed doorlatende bodem die rijk is aan organisch materiaal. De bodem moet neutraal tot licht zuur zijn en mag niet te nat zijn. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Solidago geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats, maar kan ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Zorg voor goed doorlatende grond en voldoende vochtigheid. Deze plant doet het goed in borders, rotstuinen en prairietuinen.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Daarnaast kan een beschermende doek over de plant worden gelegd bij extreme vorst. Zorg er ook voor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Solidago heeft weinig onderhoud nodig en gedijt het beste in vochtige grond en volle zon. Oude bloemen kunnen regelmatig worden weggeknipt om nieuwe bloei te stimuleren. Watersproeiers kunnen worden gebruikt om de planten te beschermen tegen droogte.

  Tuinplanten zoals Solidago hebben baat bij een bemesting met organische meststoffen in het voorjaar. Ook is het aan te raden om in de zomer een vloeibare meststof toe te dienen om de groei te bevorderen. Let op dat je niet te veel meststoffen gebruikt, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  De plant kan goed gedijen met een mulchlaag van organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers. Mulch helpt om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht tegen de stengels van de plant ligt om schimmelgroei te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor de groei en gezondheid van de plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het aan te raden om regelmatig de bladeren te controleren op eventuele plagen zoals luizen of spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen hierbij helpen. Het gebruik van insecticiden kan ook een optie zijn, maar wees voorzichtig en gebruik alleen producten die veilig zijn voor tuinplanten.

 • Omschrijving

  Solidago, ook bekend als guldenroede, is een vaste plant die bekend staat om zijn heldergele bloemtrossen die lijken op gouden pluimen. Deze plant heeft smalle groene bladeren en kan tot 1,5 meter hoog worden. Solidago bloeit in de zomer en herfst en trekt vlinders en bijen aan. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in volle zon en goed doorlatende grond. Guldenroede wordt vaak gebruikt in borders, prairietuinen en als snijbloem in boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.