Stachys

Stachys

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Stachys, ook wel bekend als andoorn, is een vaste plant met groen blad en bloemen die lijken op lange aarvormige pluimen. De plant kan variëren in hoogte van 30 tot 90 cm en bloeit in de zomermaanden met paarse, roze of witte bloemen. Stachys staat bekend om zijn aantrekkingskracht op bijen en vlinders, waardoor het een geliefde plant is in natuurlijke tuinen. De plant groeit het beste in goed doorlatende grond op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Stachys kan zich ook makkelijk vermeerderen door middel van zaad of deling van de plant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Stachys is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15°C. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen strenge vorst. In de winter kan de plant daarom wel wat extra bescherming gebruiken.

  Ja, Stachys is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonlicht en weinig water nodig heeft. Regelmatig snoeien helpt om de plant gezond te houden.

  Stachys heeft ongeveer 30 tot 40 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt in de tuin. Plant Stachys niet te dicht op elkaar om ruimte te geven voor gezonde groei.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, zelfs in de schaduw. Ook kan de plant profiteren van af en toe wat direct zonlicht.

  Tuinplanten zoals Stachys hebben meestal een matige waterbehoefte. Over het algemeen is het voldoende om 1 tot 2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten licht vochtig blijft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Dit maakt de plant een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van deze belangrijke bestuivers.

  Ja, tuinplanten zoals Stachys zijn vaak goed voor de biodiversiteit, omdat ze bijen en vlinders aantrekken met hun nectarrijke bloemen. Daarnaast kunnen ze ook dienen als schuilplaats en voedselbron voor kleine dieren in de tuin. Het is daarom een goede keuze om tuinplanten te selecteren die de biodiversiteit stimuleren.

  De plant bloeit van juni tot en met september en de bloeiperiode kan tot wel 4 maanden duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Ja, sommige soorten van deze plant zijn eetbaar. De bladeren en bloemen kunnen gebruikt worden in salades of als kruid in gerechten. Zorg ervoor dat je zeker weet om welke soort het gaat en dat deze veilig is om te eten.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren en stelen die geluid kunnen absorberen, waardoor het geluid enigszins gedempt kan worden. Het kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Het snoeien van de plant gebeurt meestal in het voorjaar of na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot net boven de grond. Dit zal de plant stimuleren om nieuwe groei te produceren en een gezonde vorm te behouden.

  Geef de Tuinplant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelinfecties te voorkomen.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om potgrond te gebruiken die rijk is aan voedingsstoffen en goed waterdoorlatend is. Gebruik een speciale potgrond voor vaste planten voor optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig bemest wordt om de plant gezond te houden.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond met een neutrale pH-waarde. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de bodem en vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Regelmatig mulchen en bemesten kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Stachys plant houdt van een zonnige plek in de tuin, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende bodem om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  In de winter kan het goed zijn om de plant te beschermen tegen de kou. Dit kan door bijvoorbeeld mulch of bladeren rond de basis van de plant te leggen. Sommige tuiniers kiezen er ook voor om de plant te bedekken met een doek of fleece.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig. Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei eventueel in het voorjaar om de plant compact te houden.

  Tuinplanten zoals Stachys hebben behoefte aan regelmatige bemesting. Gebruik een evenwichtige meststof die geschikt is voor bloeiende planten. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen is erg gunstig voor deze plant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en voegt organisch materiaal toe aan de grond. Het aanbrengen van een laag mulch helpt de wortels van de plant om gezond te blijven en de groei te bevorderen. Het is aan te raden om jaarlijks een nieuwe laag mulch aan te brengen voor de beste resultaten.

  De Stachys plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aanpassingen te maken om een optimale groeiomgeving te bieden voor deze tuinplant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke methoden worden toegepast zoals het planten van afweerplanten of het inzetten van natuurlijke vijanden. Daarnaast is regelmatig controleren op ongedierte en het handmatig verwijderen ervan ook een effectieve methode. Indien nodig kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

 • Omschrijving

  Stachys, ook wel bekend als andoorn, is een vaste plant met groen blad en bloemen die lijken op lange aarvormige pluimen. De plant kan variëren in hoogte van 30 tot 90 cm en bloeit in de zomermaanden met paarse, roze of witte bloemen. Stachys staat bekend om zijn aantrekkingskracht op bijen en vlinders, waardoor het een geliefde plant is in natuurlijke tuinen. De plant groeit het beste in goed doorlatende grond op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Stachys kan zich ook makkelijk vermeerderen door middel van zaad of deling van de plant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.