Groenteplanten Capsicum annuum (paprika)

Groenteplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De groenteplant Capsicum annuum, ook bekend als paprika, is een populaire en veel voorkomende plant in moestuinen over de hele wereld. Het is een meerjarige plant die bekend staat om zijn kleurrijke en smaakvolle vruchten, die variëren van groen tot rood, geel of zelfs paars. De plant groeit het best in warme klimaten en heeft veel zonlicht nodig om goed te gedijen. Paprikaplanten kunnen zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt en hebben regelmatig water en bemesting nodig om gezond te blijven. De vruchten kunnen rauw worden gegeten, geroosterd, gevuld of toegevoegd worden aan salades, soepen en tal van andere gerechten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, paprikaplanten zijn niet groenblijvend. Ze zijn niet winterhard en sterven af bij vorst. Het zijn eenjarige planten die elk jaar opnieuw gezaaid of geplant moeten worden.

  De paprikaplant is niet winterhard en kan geen vorst verdragen. Het is dus belangrijk om deze plant binnen te zetten tijdens koude temperaturen. In een warme omgeving kan de plant het hele jaar door blijven groeien.

  Ja, de paprikaplant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft niet veel speciale zorg nodig. Regelmatig water geven en voldoende zonlicht zijn voldoende voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de plant te ondersteunen met stokken wanneer de vruchten beginnen te groeien.

  Groenteplanten Capsicum annuum hebben gemiddeld een ruimte van ongeveer 40 tot 50 centimeter nodig tussen elke plant om goed te kunnen groeien en voldoende licht en lucht te krijgen. Het is belangrijk om de planten niet te dicht op elkaar te zetten, zodat ze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen en geen last krijgen van schimmel of ziektes. Het is ook aan te raden om de planten te ondersteunen met bijvoorbeeld stokken of een klimrek om te voorkomen dat de takken gaan hangen.

  Nee, groenteplanten zoals paprika's groeien het beste in de volle zon. Ze hebben minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen en vruchten te produceren. Plant ze daarom op een zonnige plek in de tuin voor een goede oogst.

  Groenteplanten zoals paprika hebben gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de plant. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is altijd aan te raden om de grond regelmatig te controleren op vochtigheid voordat je water geeft.

  Paprikaplanten zijn niet aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de afwezigheid van nectar en geurige bloemen. Deze planten worden voornamelijk bestoven door de wind. Het zijn voornamelijk de vruchten van de plant die worden geoogst.

  Groenteplanten zoals paprika's zijn over het algemeen niet erg biodiversiteitsondersteunend, omdat ze geen grote bloemen hebben die insecten aantrekken of vruchten produceren die vogels aantrekken. Het zijn voornamelijk eenjarige planten die worden geteeld voor menselijke consumptie en bieden dus beperkte voordelen voor biodiversiteit in de tuin. Het is daarom belangrijk om ook andere bloeiende planten aan te planten om de biodiversiteit te bevorderen.

  De Paprikaplant bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot september. De bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren, afhankelijk van de omstandigheden en het ras van de plant.

  Paprikaplanten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon en hebben minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme, zonnige dagen om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de ochtend of avond water te geven om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in diverse gerechten. Ze kunnen rauw worden gegeten of worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen en sauzen. De vruchten zijn niet giftig en kunnen veilig geconsumeerd worden.

  Ja, paprikaplanten hebben bladeren en takken die geluid kunnen dempen, vooral in een omgeving met veel planten. Hun bladeren filteren geluidsgolven en verminderen zo geluidsoverlast. Echter, ze hebben niet hetzelfde geluidsdempende vermogen als bijvoorbeeld een geluidswerende muur.

 • Snoeien van paprikaplanten is niet noodzakelijk, maar kan worden gedaan om de plant te vormen en de groei te stimuleren. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren en takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Knip indien nodig ook de toppen van de plant af om de vertakking te stimuleren.

  Geef regelmatig water aan de paprikaplant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelgroei te voorkomen.

  Potgrond is een goede keuze voor groenteplanten zoals paprika's, omdat het de plant voorziet van de nodige voedingsstoffen en water. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is, zodat overtollig water kan weglopen en de wortels niet verdrinken. Het is ook belangrijk om regelmatig de potgrond te vervangen of te verrijken met voedingsstoffen om de gezondheid van de plant te behouden.

  Voor de beste groei van paprikaplanten is een voedzame en goed doorlatende bodem essentieel. Zorg ervoor dat de bodem voldoende organisch materiaal bevat en dat de pH-waarde tussen 6 en 7 ligt. Vermijd zware en compacte grond, omdat dit de groei en ontwikkeling van de plant kan belemmeren.

  De paprikaplant groeit het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt. Een beschutte plek in de moestuin of kas is ideaal voor het kweken van paprika's.

  Om groenteplanten zoals paprika's te beschermen in de winter, is het belangrijk om ze naar binnen te halen voordat de vorst invalt. Zorg ervoor dat de planten op een lichte en koele plek worden gezet, bijvoorbeeld op een vensterbank. Geef de planten minder water tijdens de wintermaanden om schimmelvorming te voorkomen.

  De paprikaplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor voldoende voedingsstoffen door regelmatig te bemesten. Verwijder regelmatig dode bladeren en onkruid om de groei te bevorderen.

  Voor een goede groei en vruchtontwikkeling hebben paprikaplanten regelmatig meststoffen nodig. Gebruik een evenwichtige meststof voor groenteplanten die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Bemest de planten tijdens het groeiseizoen volgens de instructies op de verpakking.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruidgroei. Daarnaast zorgt mulch voor een gelijkmatige temperatuur rondom de wortels van de plant. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vervangen om schimmelvorming te voorkomen.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor paprikaplanten ligt tussen de 6.0 en 6.8 op de pH-schaal. Een te lage of te hoge zuurgraad kan leiden tot nutriënten-tekorten en een verminderde groei en opbrengst. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te meten en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoals neemolie of roofmijten. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen is ook belangrijk voor een effectieve bestrijding.

 • Omschrijving

  De groenteplant Capsicum annuum, ook bekend als paprika, is een populaire en veel voorkomende plant in moestuinen over de hele wereld. Het is een meerjarige plant die bekend staat om zijn kleurrijke en smaakvolle vruchten, die variëren van groen tot rood, geel of zelfs paars. De plant groeit het best in warme klimaten en heeft veel zonlicht nodig om goed te gedijen. Paprikaplanten kunnen zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt en hebben regelmatig water en bemesting nodig om gezond te blijven. De vruchten kunnen rauw worden gegeten, geroosterd, gevuld of toegevoegd worden aan salades, soepen en tal van andere gerechten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.