Groenteplanten Brassica oleracea (kool)

Groenteplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De koolplant behoort tot de kruisbloemenfamilie en komt voor in verschillende vormen, waaronder boerenkool, broccoli, bloemkool en koolraap. Deze planten gedijen goed in gematigde klimaten en hebben een hoge groeisnelheid. De bladeren van de koolplant zijn vaak groot, groen en gekarteld van vorm. Kool is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine K, C en vezels, en wordt vaak in verschillende gerechten gebruikt vanwege de smaak en voedingswaarde. Koolplanten hebben een sterke geur en worden vaak aangetast door plagen zoals rupsen en slakken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, groenteplanten Brassica oleracea (kool) zijn niet groenblijvend. Deze planten zijn eenjarig en sterven af na de oogst. Het zijn geen winterharde planten en moeten opnieuw gezaaid worden voor een volgende oogst.

  De Groenteplanten Brassica oleracea (kool) zijn over het algemeen redelijk winterhard en kunnen temperaturen tot ongeveer -10°C verdragen. Het is echter aan te raden om de planten te beschermen bij strenge vorst om schade te voorkomen. Deze planten zijn geschikt om in Nederlandse tuinen te groeien.

  Ja, koolplanten zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben regelmatig water nodig en moeten beschermd worden tegen plagen, maar verder hebben ze weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht en voedingsstoffen krijgen voor een optimale groei.

  De koolplant heeft gemiddeld ongeveer 60 cm ruimte nodig tussen elke plant om goed te kunnen groeien. Zorg er ook voor dat de plant genoeg ruimte heeft om zijn bladeren uit te kunnen spreiden. Houd bij het planten ook rekening met de grootte van de kool die de plant zal produceren.

  Koolplanten groeien het beste in de volle zon, maar kunnen ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Ze hebben minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Te veel schaduw kan de groei en de opbrengst van de plant verminderen.

  Koolplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is aan te raden om de koolplanten ongeveer 2-3 keer per week water te geven, afhankelijk van de bodemvochtigheid en weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig.

  Ja, groenteplanten Brassica oleracea (kool) zijn vlinder- en bijenlokkend vanwege hun nectarrijke bloemen. Deze planten zijn belangrijk voor bestuivers in de tuin.

  Koolplanten dragen bij aan biodiversiteit door insecten aan te trekken en te voorzien van voedsel en habitat. Daarnaast helpen ze de bodem te verbeteren door voedingsstoffen vrij te geven bij het afsterven. Koolplanten kunnen dus positief bijdragen aan het ecosysteem in de tuin.

  Kool groeit in de zomermaanden en bloeit van juni tot augustus. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de koolplant kan over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt bij warme temperaturen om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de koolplant te beschermen tegen felle middagzon in extreem warme klimaten.

  Ja, de bladeren, stengels en bloemknoppen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in de keuken. Ze worden gegeten in salades, gestoomd, gekookt of verwerkt in diverse gerechten. Het is belangrijk om de plant op de juiste manier te bereiden voor consumptie.

  Ja, koolplanten hebben de mogelijkheid om geluid te dempen vanwege hun dikke bladeren en stelen. Dit kan een positieve invloed hebben op de akoestiek in een ruimte waar ze groeien.

 • Het snoeien van koolplanten is niet noodzakelijk, tenzij de bladeren verwelken of beschadigd zijn. Verwijder deze bladeren voor een gezonde groei van de plant. Overmatig snoeien kan de opbrengst van de kool verminderen.

  De koolplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelproblemen te voorkomen.

  Potgrond met een goede drainage is ideaal voor deze planten. Zorg voor een vochtige, maar niet drassige bodem. Gebruik bij voorkeur organische potgrond voor een gezonde groei en ontwikkeling van de koolplanten.

  De groenteplanten Brassica oleracea (kool) gedijen het beste in een goed doorlatende bodem met een neutrale pH-waarde. Zorg voor een bodem met voldoende organisch materiaal en voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium, voor een gezonde groei en opbrengst. Vermijd bodems die te zwaar en compact zijn, aangezien dit de groei van de plant kan belemmeren.

  Groenteplanten Brassica oleracea (kool) gedijen het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien en plant ze op een plek waar ze beschermd zijn tegen harde wind. Vermijd plekken waar water lang blijft staan om wortelrot te voorkomen.

  Om koolplanten te beschermen in de winter, is het belangrijk om ze te bedekken met mulch, stro of een beschermende doek. Zorg ervoor dat de planten goed worden vastgezet om te voorkomen dat ze wegwaaien. Bescherm ze ook tegen strenge vorst door ze te bedekken met een tunnelkas of koude frame.

  Zorg ervoor dat de koolplanten voldoende zonlicht krijgen en regelmatig water krijgen. Verwijder regelmatig onkruid rondom de planten en geef de gewassen af en toe mest voor een goede groei. Bescherm de planten indien nodig tegen ziekten en plagen.

  Deze planten hebben regelmatig bemesting nodig voor een gezonde groei en hoge opbrengst. Gebruik een organische meststof of compost om de bodem vruchtbaar te houden. Bemest de planten in het voorjaar en gedurende het groeiseizoen volgens de aanbevelingen op de verpakking.

  Mulchen is gunstig voor koolplanten, omdat het de grond vochtig houdt en onkruidgroei tegengaat. Het kan gedaan worden met organisch materiaal zoals stro, compost of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant ligt om wortelrot te voorkomen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor kool planten is neutraal tot licht zuur, met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5. Zure grond kan leiden tot voedingsstoffen tekorten, terwijl te alkalische grond problemen kan veroorzaken met de opname van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte zoals luizen en rupsen te bestrijden, kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Ook kun je de plant regelmatig controleren op symptomen van plagen en deze handmatig verwijderen. Het toepassen van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn in het bestrijden van ongedierte op deze plant.

 • Omschrijving

  De koolplant behoort tot de kruisbloemenfamilie en komt voor in verschillende vormen, waaronder boerenkool, broccoli, bloemkool en koolraap. Deze planten gedijen goed in gematigde klimaten en hebben een hoge groeisnelheid. De bladeren van de koolplant zijn vaak groot, groen en gekarteld van vorm. Kool is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine K, C en vezels, en wordt vaak in verschillende gerechten gebruikt vanwege de smaak en voedingswaarde. Koolplanten hebben een sterke geur en worden vaak aangetast door plagen zoals rupsen en slakken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.