Groenteplanten Lactuca sativa (sla)

Groenteplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De sla (Lactuca sativa) is een groenteplant die bekend staat om zijn knapperige bladeren die vaak worden gebruikt in salades en andere gerechten. De plant heeft een compacte rozet van bladeren die verschillende vormen en kleuren kunnen hebben, afhankelijk van de variëteit. Sla gedijt goed in vochtige en koele omstandigheden en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Het is een veelvoorkomende groente die rijk is aan vitamines en mineralen, zoals vitamine A en K. Sla is een van de makkelijkste groenten om zelf te kweken in de tuin of in potten op het balkon.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, sla is geen groenblijvende plant. Het is een eenjarige plant die in de zomer groeit en geoogst kan worden. Na de oogst zal de plant afsterven.

  Sla is niet winterhard en zal niet overleven bij temperaturen onder het vriespunt. Het is een eenjarige plant die het beste gedijt in warme temperaturen. Het is daarom belangrijk om sla in de zomer te zaaien en te oogsten.

  Ja, sla is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het vereist regelmatig water geven en voldoende zonlicht. Het is belangrijk om onkruid te verwijderen en de planten te beschermen tegen plagen.

  Voor het kweken van sla heeft elke plant ongeveer 25 cm ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht op elkaar geplant worden, om genoeg licht en lucht te laten circuleren. Een goede afstand tussen de sla planten is belangrijk voor een gezonde groei en een goede oogst.

  Groenteplanten Lactuca sativa (sla) groeien het beste in de volle zon, maar kunnen ook goed gedijen in lichte schaduw. Zorg ervoor dat ze minimaal 4-6 uur zonlicht per dag krijgen voor een goede groei en oogst. Te veel schaduw kan leiden tot langzame groei en kleinere bladeren.

  Groenteplanten zoals sla hebben gemiddeld 2-3 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet te verzadigen. Het beste is om in de ochtend of avond water te geven.

  Ja, sla kan vlinders en bijen aantrekken vanwege de bloemen die ze produceren. Deze insecten spelen een rol bij de bestuiving van de plant. Sla heeft echter niet dezelfde aantrekkingskracht op bijen als sommige andere bloemen.

  Groenteplanten sla dragen bij aan de biodiversiteit door insecten, vogels en kleine dieren aan te trekken. Ze bieden voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren en helpen daarmee de biodiversiteit in de tuin te vergroten. Het is belangrijk om naast sla ook andere planten te kweken voor een gezonde biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus. De bloei kan enkele weken duren, afhankelijk van de specifieke variëteit en de groeiomstandigheden.

  Ja, de sla kan goed tegen de volle zon en profiteert ervan. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Direct zonlicht zorgt voor een goede groei en ontwikkeling van de sla.

  Ja, de bladeren van de Groenteplanten Lactuca sativa (sla) zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in salades. De bladeren hebben een milde smaak en bevatten veel voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het is belangrijk om de sla goed te wassen voordat je het consumeert.

  Sla is niet bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een groente die eetbaar is en niet veel invloed heeft op geluidsniveaus in een ruimte. Het is dus geen goed idee om sla te gebruiken voor geluidsdemping.

 • Het is niet nodig om sla te snoeien. Sla groeit vanzelf en kan geoogst worden als de bladeren groot genoeg zijn. Je kunt het blad eenvoudig afknippen met een schaar als je wilt oogsten.

  Voor de beste groei en gezondheid van de sla is het belangrijk om regelmatig water te geven. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Water de planten bij voorkeur 's ochtends vroeg of 's avonds laat om verdamping te voorkomen.

  Het is belangrijk om voedzame potgrond te gebruiken voor groenteplanten zoals sla. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en voldoende vocht vasthoudt. Gebruik bij voorkeur een biologische potgrond zonder kunstmatige toevoegingen.

  Voor het kweken van sla is een goed doorlatende en voedzame bodem van belang. De bodem moet voldoende vocht vasthouden, maar niet te nat zijn. Het is aan te raden om de bodem te verrijken met compost of organische meststoffen.

  De sla plant houdt van een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt. Bescherm de plant tegen harde wind en overmatige regenval.

  In de winter kan het helpen om sla te beschermen met een laagje stro of mulch om de wortels warm te houden. Daarnaast is het belangrijk om de plant af te dekken met een tuindoek of koude kas om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de sla voldoende licht en lucht krijgt, zelfs tijdens de koudste maanden.

  Om sla gezond te houden, is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de sla voldoende zonlicht krijgt en dat de grond goed gedraineerd is. Verwijder regelmatig onkruid en eventuele plagen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals sla hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof met voldoende stikstof voor groene bladgroei. Let erop dat je niet te veel meststof gebruikt, dit kan leiden tot overtollige stikstof in de bladeren.

  Mulch kan voordelen bieden voor groenteplanten zoals het helpen behouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemstructuur. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals stro, bladeren of compost en moet regelmatig vernieuwd worden om effectief te blijven. Mulch kan het beste aangebracht worden rond de planten, maar niet direct tegen de stelen om rotting te voorkomen.

  De sla heeft een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 6,8. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te testen en indien nodig de pH-waarde aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een onjuiste zuurgraad kan invloed hebben op de groei en gezondheid van de sla.

  Gebruik netten of fijn gaas om de planten te beschermen tegen rupsen en vogels. Maak ook regelmatig de bladeren schoon en spuit natuurlijke insecticiden om luizen en andere plagen te bestrijden. Houd de tuin ook vrij van onkruid en zorg voor een goede luchtcirculatie om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  De sla (Lactuca sativa) is een groenteplant die bekend staat om zijn knapperige bladeren die vaak worden gebruikt in salades en andere gerechten. De plant heeft een compacte rozet van bladeren die verschillende vormen en kleuren kunnen hebben, afhankelijk van de variëteit. Sla gedijt goed in vochtige en koele omstandigheden en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Het is een veelvoorkomende groente die rijk is aan vitamines en mineralen, zoals vitamine A en K. Sla is een van de makkelijkste groenten om zelf te kweken in de tuin of in potten op het balkon.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.