Groenteplanten Solanum melongena (aubergine)

Groenteplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De aubergineplant is een warmteminnende groenteplant die behoort tot de nachtschadefamilie en oorspronkelijk afkomstig is uit India. De plant produceert langwerpige of ronde paarskleurige vruchten die vaak worden gebruikt in de keuken vanwege hun milde en licht bittere smaak. Aubergines hebben een stevige schil en een sappig vruchtvlees dat goed absorbeert. Ze gedijen het beste in vochtige en goed doorlatende bodems met voldoende zonlicht. Aubergines zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen, waardoor ze een gezonde aanvulling zijn op een gevarieerd dieet.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de groenteplant Solanum melongena (aubergine) is niet groenblijvend. Het is een eenjarige plant die afsterft na de oogst. In de winter zal de plant geen bladeren behouden.

  De aubergineplant is niet winterhard en kan niet overleven bij temperaturen onder de 10 graden Celsius. Het wordt aanbevolen om de plant binnen te halen of te beschermen tijdens de koudere maanden.aubergineplanten kunnen het beste worden geplant in een kas of op een beschutte locatie om vorstschade te voorkomen.

  Aubergineplanten zijn redelijk makkelijk in onderhoud en groeien goed in zonnige en warme omstandigheden. Ze hebben regelmatig water nodig en kunnen profiteren van bemesting tijdens het groeiseizoen. Het is belangrijk om de planten te ondersteunen met stokken of kooien vanwege hun hoogte en zwaar wordende vruchten.

  De Groenteplanten Solanum melongena (aubergine) heeft ongeveer 50-60 cm ruimte nodig tussen elke plant om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om zich te kunnen ontwikkelen en voldoende zonlicht te krijgen. Houd rekening met de grootte van de vruchten bij het bepalen van de plantafstand.

  Nee, groenteplanten zoals de aubergine hebben minimaal 6 tot 8 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Te veel schaduw kan de groei en opbrengst van de plant negatief beïnvloeden. Het wordt daarom aanbevolen om de plant op een zonnige locatie te plaatsen.

  Aubergineplanten hebben over het algemeen regelmatig water nodig, ongeveer 2-3 keer per week. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang in natte grond staan om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de planten in de ochtend water te geven.

  Ja, de Groenteplanten Solanum melongena (aubergine) trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Hierdoor helpen deze bestuivers bij de bevruchting van de bloemen en het uiteindelijke vormen van vruchten. Het is dus een nuttige plant om in de tuin te hebben voor deze bestuivende insecten.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit doordat het insecten aantrekt die zorgen voor bestuiving. Daarnaast kunnen vogels en andere dieren de planten gebruiken als schuilplaats. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan de biodiversiteit nog verder bevorderen.

  Aubergine planten bloeien meestal in de zomermaanden, van juni tot september. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de groeiomstandigheden.

  Ja, groenteplanten zoals aubergine kunnen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de plant minimaal 6 uur zonlicht per dag krijgt voor een goede groei en vruchtontwikkeling. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt tijdens hete zomerdagen.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in diverse gerechten vanwege hun zachte textuur en milde smaak. De bladeren en stengels van de plant zijn echter giftig en mogen niet gegeten worden. Het is belangrijk om alleen de vruchten te consumeren.

  Groenteplanten Solanum melongena (aubergine) hebben geen geluidsdempende eigenschappen. Deze planten worden voornamelijk geteeld voor hun eetbare vruchten en hebben geen specifieke eigenschappen op het gebied van geluidsdemping. Als je op zoek bent naar geluidsdempende planten, zijn er andere soorten planten die beter geschikt zijn voor dit doel.

 • Het snoeien van de plant is niet noodzakelijk, maar kan worden gedaan om de plant in vorm te houden en dood hout te verwijderen. Snoei de plant in het voorjaar door de zijtakken en scheuten te snoeien tot 2-3 knoppen vanaf de hoofdstengel. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren en takken voor een gezonde groei.

  Aubergineplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens drogere periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd nat worden van het blad om schimmelziektes te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en goed doorlatend is. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de potgrond vochtig genoeg is voor een optimale groei. Een potgrond speciaal voor groenteplanten kan ervoor zorgen dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt.

  Om goed te gedijen heeft de plant een goed doorlatende bodem nodig met voldoende voedingsstoffen en een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, anders kunnen de wortels gaan rotten. Het is aan te raden om voor het planten van de zaailingen compost of organische mest toe te voegen.

  Aubergineplanten gedijen het beste in een zonnige en beschutte plek in de tuin. Zorg voor vruchtbare, goed doorlatende grond en houd de planten uit de buurt van sterke wind. Bescherm de planten ook tegen vorst.

  Voor de winterbescherming van de plant kan je een dikke laag mulch rond de wortels aanbrengen om ze te beschermen tegen vorst. Afdekken met een tuinvlies kan ook helpen om de plant te beschermen tegen koude temperaturen. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat om de kans op vorstschade te minimaliseren.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water. Verwijder regelmatig onkruid en breng mulch aan om vocht vast te houden. Geef de plant regelmatig voeding en bescherm tegen extreme temperaturen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor een bemesting met voldoende stikstof, fosfor en kalium. Gebruik een organische meststof die speciaal is samengesteld voor groenteplanten om de planten te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Bemest de planten regelmatig tijdens het groeiseizoen volgens de aanbevelingen op de verpakking van de meststof.

  Mulch verbetert de bodemstructuur, houdt vocht vast en onderdrukt onkruid. Het kan worden aangebracht rondom de planten om de wortels te beschermen en de groei te stimuleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, stro of houtsnippers als mulch.

  De zuurgraad van de bodem voor de groenteplant Solanum melongena (aubergine) moet tussen de 5,5 en 6,5 pH liggen. Een te hoge of te lage zuurgraad kan de groei van de plant belemmeren en de opname van voedingsstoffen verstoren. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Het is belangrijk om regelmatig de aubergineplanten te controleren op bladluizen en rupsen, deze kunnen schade aanrichten aan de plant. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen helpen bij het bestrijden van deze plaaginsecten. Ook het gebruik van neemolie of een mild insecticide kan helpen bij de bestrijding van ongedierte op de aubergineplanten.

 • Omschrijving

  De aubergineplant is een warmteminnende groenteplant die behoort tot de nachtschadefamilie en oorspronkelijk afkomstig is uit India. De plant produceert langwerpige of ronde paarskleurige vruchten die vaak worden gebruikt in de keuken vanwege hun milde en licht bittere smaak. Aubergines hebben een stevige schil en een sappig vruchtvlees dat goed absorbeert. Ze gedijen het beste in vochtige en goed doorlatende bodems met voldoende zonlicht. Aubergines zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen, waardoor ze een gezonde aanvulling zijn op een gevarieerd dieet.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.