Rotsplanten

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rotsplanten zijn planten die van nature groeien op rotsachtige en droge grond. Ze hebben vaak dikke wortels en kleine bladeren om water vast te houden in droge omstandigheden. Deze planten zijn meestal goed bestand tegen harde wind en extreme temperaturen. Rotsplanten kunnen prachtige bloemen en kleurrijke bladeren hebben, waardoor ze ideaal zijn voor rotstuinen en rotstuintjes. Sommige bekende voorbeelden van rotsplanten zijn sedum, saxifraga en huislook.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, rotsplanten zijn over het algemeen groenblijvend. De meeste soorten behouden hun bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een constant groen accent in de tuin.

  Rotsplanten zijn over het algemeen winterhard tot -10 graden Celcius. Deze planten kunnen dus overleven bij temperaturen onder het vriespunt, maar het is altijd aan te raden om ze te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Het is belangrijk om de specifieke winterhardheid van elke rotsplant te controleren, aangezien dit per soort kan verschillen.

  Ja, rotsplanten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze hebben weinig water en voedingsstoffen nodig en gedijen goed in zonnige en droge omstandigheden. Daarnaast zijn ze vaak winterhard en hebben ze weinig last van ziektes en plagen.

  Rotsplanten hebben over het algemeen niet veel ruimte nodig om te groeien. Ze kunnen goed gedijen in kleine kieren en spleten tussen stenen of rotsen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voldoende zonlicht krijgt.

  Ja, rotsplanten groeien goed in de schaduw. Ze gedijen goed in koele, vochtige omgevingen en kunnen zelfs beter groeien in de schaduw dan in de felle zon. Het is echter belangrijk dat de grond goed doorlatend is om rotting te voorkomen.

  Rotsplanten hebben weinig water nodig en kunnen meestal overleven met eenmaal per week water geven. Het is belangrijk om de grond tussen het water geven volledig te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Overmatig water geven kan schadelijk zijn voor deze planten.

  Ja, rotsplanten zijn vaak vlinder- en bijenlokkend vanwege hun nectarrijke bloemen. Deze insecten worden aangetrokken door de bloemen en helpen bij de bestuiving van de plant. Het planten van rotsplanten in de tuin kan dus bijdragen aan het aantrekken van vlinders en bijen.

  Rotsplanten zijn een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit van de tuin, omdat ze geschikt zijn voor droge en rotsachtige omgevingen en daardoor verschillende soorten insecten, vogels en kleine dieren aantrekken. De planten voorzien in voedsel, schuilplaatsen en nestmateriaal, waardoor ze bijdragen aan een gevarieerd ecosysteem. Door het gebruik van rotsplanten in de tuin kunnen verschillende soorten planten en dieren profiteren van deze specifieke leefomgeving.

  Rotsplanten bloeien meestal in de maanden mei tot en met september, afhankelijk van de soort. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.

  Ja, rotsplanten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon en gedijen het beste in een zonnige locatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt wanneer deze in de volle zon staat. Het is raadzaam om de plant in de ochtend of avond water te geven om verbranding te voorkomen.

  Rotsplanten zijn over het algemeen niet eetbaar voor menselijke consumptie. Het eten van deze planten kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek als eetbaar worden aangeduid.

  Rotsplanten hebben meestal geen geluidsdempende eigenschappen. Ze zijn vooral bekend om hun kleine formaat en bloeiende bloemen. Toch kunnen ze wel helpen bij het absorberen van geluidsgolven.

 • Rotsplanten hebben niet veel snoei nodig, maar kunnen af en toe wat dode bladeren of bloemstengels verwijderen om de plant gezond te houden. Snoei na de bloei om de vorm en groei van de plant te bevorderen. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te minimaliseren.

  Voeg weinig water toe aan de grond, omdat deze planten goed gedijen in droge omstandigheden. Het is belangrijk om de grond goed te laten drogen tussen de water geefbeurten om wortelrot te voorkomen. Overmatig water geven kan leiden tot gezondheidsproblemen voor deze planten.

  Voor tuinplanten die goed gedijen in rotsachtige omgevingen is het aanbevolen om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. De potgrond moet een goede balans hebben tussen voedingsstoffen en luchtigheid, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen en de plant gezond kan groeien. Vermijd te vochtige grond, dit kan leiden tot wortelrot bij deze plantensoorten.

  Rotsplanten gedijen het beste in goed doorlatende grond met een lage vruchtbaarheid. Ze hebben behoefte aan een zanderige of grindachtige bodem met een neutrale pH-waarde. Een te vruchtbare bodem kan leiden tot een overmatige groei en minder bloei.

  Rotsplanten groeien het beste op een zonnige en droge standplaats, bij voorkeur op een rotsachtige ondergrond. Ze kunnen ook goed gedijen in goed doorlatende grond en zijn vaak te vinden in rotstuinen of op muurtjes. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien.

  Om te overleven in de winter, is het belangrijk om rotsplanten te beschermen tegen hevige regenval en vorst. Zorg voor een goed gedraineerde bodem en mulch de planten met bladeren of stro. In strenge winters kan een beschermhoes of koude frame worden gebruikt om de planten te beschermen tegen extreme temperaturen.

  Rotsplanten vereisen weinig onderhoud en zijn bestand tegen droge omstandigheden. Ze gedijen goed in goed doorlatende grond en hebben over het algemeen geen extra bemesting nodig. Regelmatig snoeien kan ervoor zorgen dat de plant gezond blijft en mooi groeit.

  Rotsplanten hebben weinig bemesting nodig, omdat ze vaak groeien in arme grond. Een lichte bemesting in het voorjaar kan voldoende zijn voor een gezonde groei. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen om de planten te voeden.

  Mulch is een laag organisch materiaal die wordt aangebracht op de bodem rondom de planten. Het helpt om vocht vast te houden, het onderdrukt onkruid en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Mulch wordt vaak gebruikt in de tuinbouw om de planten te beschermen en de groei te bevorderen.

  Rotsplanten groeien het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze planten. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze planten is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op eventuele plagen. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan helpen bij het bestrijden van ongedierte. Daarnaast is het verwijderen van aangetaste delen van de plant en het gebruik van neemolie een effectieve manier om plagen te bestrijden.

 • Omschrijving

  Rotsplanten zijn planten die van nature groeien op rotsachtige en droge grond. Ze hebben vaak dikke wortels en kleine bladeren om water vast te houden in droge omstandigheden. Deze planten zijn meestal goed bestand tegen harde wind en extreme temperaturen. Rotsplanten kunnen prachtige bloemen en kleurrijke bladeren hebben, waardoor ze ideaal zijn voor rotstuinen en rotstuintjes. Sommige bekende voorbeelden van rotsplanten zijn sedum, saxifraga en huislook.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.