Varens

Overig varens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Varens zijn planten met prachtige, gevederde bladeren die vaak groeien in vochtige, schaduwrijke gebieden. Ze hebben geen bloemen, maar vermeerderen zich door sporen die op de onderkant van de bladeren zitten. Varens zijn een van de oudste plantensoorten op aarde en komen voor in allerlei verschillende vormen en maten. Sommige varens zijn wintergroen, terwijl andere hun bladeren verliezen in de winter. Varens zijn geliefd in tuinen en als kamerplanten vanwege hun exotische uitstraling en luchtzuiverende eigenschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, varens zijn niet groenblijvend en verliezen hun bladeren in de winter. De meeste varens zijn bladverliezend.

  Varens zijn winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius en kunnen goed overleven in ons klimaat. Het is belangrijk om ze in de winter te beschermen tegen extreme kou om schade te voorkomen. Deze tuinplanten kunnen het beste op een beschutte plek geplaatst worden om vorstschade te voorkomen.

  Varens zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze gedijen goed in vochtige en donkere omgevingen. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor een gezonde groei.

  Varens hebben over het algemeen voldoende ruimte nodig om zich te ontwikkelen, doorgaans is een afstand van ongeveer 30-50 cm tussen planten ideaal. Zorg ervoor dat ze geplant worden op een plek waar ze zich kunnen verspreiden en hun bladeren volledig kunnen ontvouwen. Zorg ook voor voldoende licht, vocht en bescherming tegen sterke wind.

  Ja, varens groeien goed in de schaduw. Ze gedijen het beste op een plek met weinig direct zonlicht. Zorg voor voldoende vochtige grond en een hoge luchtvochtigheid voor optimale groei.

  Varens hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Over het algemeen hebben varens ongeveer 1-2 keer per week water nodig.

  Varens behoren niet tot de planten die vlinders en bijen aantrekken. Ze verspreiden geen geur of nectar die deze bestuivers aantrekt. Varens worden voornamelijk bestoven door de wind.

  Ja, varens zijn goed voor biodiversiteit doordat ze een schuilplaats en voedsel bieden aan verschillende insecten en kleine dieren in de tuin. Ze dragen bij aan het ecosysteem en zorgen voor een evenwichtige omgeving voor andere planten en dieren. Het is belangrijk om varens te planten en te koesteren om de biodiversiteit te bevorderen.

  Varens bloeien niet en produceren geen bloemen. Ze planten zich voort door middel van sporen. Varens zijn het hele jaar door groen.

  Varens kunnen niet goed tegen direct zonlicht en prefereren daarom lichte schaduw of gefilterd licht. Het is belangrijk om ze te beschermen tegen de hete middagzon om verbranding te voorkomen. Het plaatsen van varens in de volle zon kan leiden tot verwelking en verkleuring van de bladeren.

  Sommige varens zijn eetbaar voor mensen, maar niet alle. Het is belangrijk om alleen varens te eten die bekend staan als veilig en eetbaar. Raadpleeg altijd een expert voordat je varens opeet.

  Ja, varens hebben de eigenschap geluid te dempen dankzij hun bladeren, die geluidstrillingen absorberen en reflecteren. Het kan helpen om een groene omgeving creëren met minder lawaai.

 • Varens hoeven niet gesnoeid te worden, tenzij er bruine of dode bladeren zijn die verwijderd moeten worden voor esthetische doeleinden. Knip deze bladeren direct aan de basis af met een scherpe schaar of snoeischaar. Zorg ervoor dat de rest van de bladeren ongemoeid blijven om de gezondheid van de plant te behouden.

  Varens hebben regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Geef water op de grond rond de plant en vermijd natte bladeren om schimmelgroei te voorkomen. Zorg voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  Varens hebben een goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Gebruik een mengsel van potgrond speciaal voor varens, vermengd met wat extra vermiculiet of schors voor een ideale groeiomgeving. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen.

  Varens gedijen het best in goed doorlatende grond met een neutrale tot zure pH-waarde. Ze hebben behoefte aan humusrijke grond en een vochtige bodem. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar of te compact is, om wortelrot te voorkomen.

  Varens gedijen het beste op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen felle zon en harde wind.

  In de winter hebben varens bescherming nodig tegen vorst. Je kan de planten beschermen door een dikke laag bladeren of stro rond de planten te leggen. Hiermee voorkom je dat de wortels van de varens bevriezen en beschadigd raken.

  Varens hebben weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om regelmatig de dode bladeren te verwijderen en de grond vochtig te houden. Ook is het goed om af en toe de plant te bemesten.

  Tuinplanten zoals varens hebben weinig bemesting nodig. Gebruik een organische meststof in het voorjaar en zomer voor een gezonde groei. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

  Mulch biedt bescherming tegen vorst en houdt de grond vochtig. Het zorgt er ook voor dat onkruid minder kans krijgt om te groeien. Daarnaast kan mulch ook zorgen voor voedingsstoffen voor de plant.

  Varens groeien het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld speciale meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot groeiproblemen en een minder gezonde plant.

  Varens kunnen last hebben van ongedierte zoals bladluizen, spint en slakken. Om deze plaagdieren te bestrijden, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden worden ingezet. Ook regelmatig inspecteren en verwijderen van aangetaste bladeren kan helpen om de plaag onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Varens zijn planten met prachtige, gevederde bladeren die vaak groeien in vochtige, schaduwrijke gebieden. Ze hebben geen bloemen, maar vermeerderen zich door sporen die op de onderkant van de bladeren zitten. Varens zijn een van de oudste plantensoorten op aarde en komen voor in allerlei verschillende vormen en maten. Sommige varens zijn wintergroen, terwijl andere hun bladeren verliezen in de winter. Varens zijn geliefd in tuinen en als kamerplanten vanwege hun exotische uitstraling en luchtzuiverende eigenschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.