Aubrieta

Aubrieta

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aubrieta, ook wel bekend als het blauwkussen, is een laagblijvende plant met kleine paarse, roze, witte of blauwe bloemen die bloeien in het voorjaar. De plant vormt een dicht tapijt van groenblijvende bladeren en is ideaal voor het beplanten van rotstuinen, borders of als bodembedekker. Aubrieta gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond en is vrij eenvoudig te onderhouden. Na de bloei is het aan te raden om de plant terug te knippen om de vorm en gezondheid te behouden. Aubrieta trekt bijen en vlinders aan en voegt een vrolijk accent toe aan de tuin met zijn felgekleurde bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Aubrieta is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn bladeren het hele jaar door, wat betekent dat zijn bladkleur altijd groen blijft. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, omdat het het hele jaar door kleur en leven geeft.

  Aubrieta is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen en vorst. In de winter kan de plant buiten blijven zonder bescherming.

  Deze plant is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het gedijt goed in verschillende bodemsoorten en heeft weinig water nodig. Regelmatig snoeien na de bloeiperiode houdt de plant gezond en compact.

  Aubrieta heeft ongeveer 30-40 centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Het is aan te raden om regelmatig te snoeien om de plant gezond en compact te houden.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder snel groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten.

  Aubrieta heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Het is aan te raden om ongeveer 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de grondvochtigheid. Het is belangrijk om de grond niet te laten uitdrogen.

  Ja, Aubrieta is een plant die vlinders en bijen aantrekt vanwege de nectar die wordt geproduceerd door de bloemen. Dit maakt het een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers in je tuin. Met zijn heldere bloemen zal het zeker kleur brengen en de tuin levendiger maken.

  De plant is aantrekkelijk voor bijen en vlinders, waardoor het de biodiversiteit in de tuin verhoogt. Het biedt voedsel en beschutting voor verschillende insecten en draagt zo bij aan een gezonde leefomgeving. Het kan helpen om de diversiteit aan planten en dieren in de tuin te vergroten.

  Aubrieta bloeit meestal in de maanden april en mei. De bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt zonnige standplaatsen prima. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Deze plant gedijt goed in de zon en zal goed groeien in een zonnige omgeving.

  Nee, de plant Aubrieta is niet eetbaar. Het is een decoratieve plant die voornamelijk in de tuin wordt gekweekt. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Helaas, deze plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant die zorgt voor kleurrijke bloemen in het voorjaar.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om een compacte vorm te behouden. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Snoei alleen licht in het najaar om de plant niet te beschadigen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te voorkomen.

  Voor Tuinplanten is het beste om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Het mengsel moet luchtig zijn en voldoende voedingsstoffen bevatten voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te nat.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond en kies een plek met voldoende licht. Het is belangrijk dat de plant voldoende zon krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien.

  Het is belangrijk om Aubrieta in de winter te beschermen tegen vorst door mulch of beschermende doeken te gebruiken. Zorg ervoor dat de grond goed afwatert om wortelrot te voorkomen. Snoei de plant na de bloei om de vorm en gezondheid te behouden.

  Tuinplanten zoals de Aubrieta hebben weinig onderhoud nodig. Zorg voor een zonnige plek en goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren.

  Tuinplanten hebben niet veel bemesting nodig, maar kunnen wel baat hebben bij een lichte bemesting in het voorjaar. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Bemest de plant niet te laat in het seizoen, zodat deze voldoende tijd heeft om te groeien en bloeien.

  Mulch kan nuttig zijn voor tuinplanten, omdat het helpt om de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de temperatuur van de grond te reguleren. Het wordt vaak toegepast in de lente om de planten te beschermen tegen koude temperaturen en te voorzien van voedingsstoffen. Een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dikte is meestal voldoende om deze voordelen te bieden.

  De bodem voor deze plant moet neutraal tot licht alkalisch zijn, met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de groei en bloei van de plant te optimaliseren. Het toevoegen van kalk kan helpen om de pH-waarde van de bodem te verhogen indien nodig.

  Voor deze plant kan een natuurlijke olie worden gebruikt om ongedierte te bestrijden, zoals bladluizen of rupsen. Ook kan regelmatig inspectie en handmatig verwijderen van ongedierte helpen om de plant gezond te houden. Tot slot kunnen ook natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, ingezet worden voor de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Aubrieta, ook wel bekend als het blauwkussen, is een laagblijvende plant met kleine paarse, roze, witte of blauwe bloemen die bloeien in het voorjaar. De plant vormt een dicht tapijt van groenblijvende bladeren en is ideaal voor het beplanten van rotstuinen, borders of als bodembedekker. Aubrieta gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond en is vrij eenvoudig te onderhouden. Na de bloei is het aan te raden om de plant terug te knippen om de vorm en gezondheid te behouden. Aubrieta trekt bijen en vlinders aan en voegt een vrolijk accent toe aan de tuin met zijn felgekleurde bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.