Convallaria majalis

Convallaria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Convallaria majalis, ook wel lelietje-van-dalen genoemd, is een vaste plant die bekend staat om zijn kleine, geurige witte bloemen en donkergroene bladeren. Deze plant bloeit in de lente en verspreidt een heerlijke geur in de tuin. Lelietje-van-dalen gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen en kan zich gemakkelijk verspreiden via zijn ondergrondse wortelstokken. De plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in schaduwrijke borders of onder bomen. Lelietje-van-dalen staat symbool voor geluk en zuiverheid en wordt vaak gebruikt in bruidsboeketten en bloemstukken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de winter en is dus niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de lente opnieuw bladeren krijgt.

  Convallaria majalis is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor de meeste Nederlandse winters. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in vochtige en schaduwrijke omgevingen. Regelmatig water geven en af en toe wat voeding is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Convallaria majalis heeft ongeveer 15-20 cm ruimte nodig tussen elke plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Plant ze op een afstand van ongeveer 10-15 cm van elkaar.

  Convallaria majalis groeit uitstekend in de schaduw en kan zelfs goed gedijen onder bomen of struiken. Het is een ideale plant voor schaduwrijke tuinen en zal goed gedijen op vochtige, voedzame grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes.

  De plant heeft regelmatig water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen is 1 keer per week water geven voldoende.

  Convallaria majalis trekt vlinders aan met zijn bloemen, maar trekt geen bijen aan. Het is vooral bekend om zijn geurige bloemen en wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen. De plant heeft dus een aantrekkingskracht op vlinders in de tuin.

  De plant Convallaria majalis, ook bekend als lelietje-van-dalen, is bevorderlijk voor de biodiversiteit door insecten aan te trekken met zijn geur en bloemen. Het biedt een voedselbron en schuilplaats voor verschillende insectensoorten. Het kan bijdragen aan een gezondere en gevarieerdere tuinomgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 weken.

  Convallaria majalis kan niet goed tegen de volle zon en verkiest een plekje in de halfschaduw of schaduw. Het plantje kan verbranden wanneer het te veel zonlicht krijgt. Het beste is om hem op een plek te zetten waar hij wat beschutting heeft tegen de felle zon.

  Nee, het is niet raadzaam om deze plant te eten, omdat het giftig is. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij consumptie. Het wordt gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant heeft bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor helpen bij het dempen van geluid in de omgeving.

 • Convallaria majalis planten staan erom bekend dat ze weinig onderhoud nodig hebben en over het algemeen niet gesnoeid hoeven te worden. Als er toch gesnoeid moet worden, is het raadzaam om dode of beschadigde bladeren en bloemen te verwijderen om de plant gezond te houden. Snoei indien nodig in het voorjaar na de bloei.

  Convallaria majalis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels door te veel water gaan rotten. Water geven in de vroege ochtend of late avond is het beste om verdamping te verminderen.

  Convallaria majalis heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een lichtzure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een mengsel speciaal voor bloeiende planten.

  Convallaria majalis geeft de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond. Een licht zure bodem met veel organisch materiaal is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem niet te compact is, zodat de wortels voldoende zuurstof kunnen krijgen.

  Convallaria majalis gedijt het beste op een vochtige, schaduwrijke standplaats in de tuin. Het is belangrijk dat de grond humusrijk en goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen felle zon en droge wind.

  Om Convallaria majalis te beschermen tegen de koude wintermaanden, is het aan te raden om een dikke laag mulch of bladeren rond de plant te leggen. Dit zal de wortels beschermen tegen vorst. In strenge vorstgebieden kunnen extra beschermingsmaatregelen nodig zijn, zoals het bedekken met een doek of het verplaatsen van de plant naar een beschutte locatie.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Verwijder afgevallen bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Bemest de plant in het voorjaar voor optimale groei.

  Convallaria majalis heeft weinig voedingsstoffen nodig en gedijt goed op arme grond. Indien nodig kan in het voorjaar een organische meststof worden toegevoegd om de planten te helpen groeien en bloeien. Overbemesting kan leiden tot schade aan de planten.

  Mulch de plant in het voorjaar met een laagje organisch materiaal om de bodemvochtigheid te behouden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik bij voorkeur bladeren, stro of compost als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de plantstelen ligt om schimmelziektes te voorkomen.

  Convallaria majalis gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je regelmatig controleren op aanwezigheid van bladluizen en slakken. Gebruik insecticidenvrije methoden zoals het verwijderen van luizen met een sterke straal water of het plaatsen van slakkenkorrels. Het is belangrijk om ongedierte snel aan te pakken om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Convallaria majalis, ook wel lelietje-van-dalen genoemd, is een vaste plant die bekend staat om zijn kleine, geurige witte bloemen en donkergroene bladeren. Deze plant bloeit in de lente en verspreidt een heerlijke geur in de tuin. Lelietje-van-dalen gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen en kan zich gemakkelijk verspreiden via zijn ondergrondse wortelstokken. De plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in schaduwrijke borders of onder bomen. Lelietje-van-dalen staat symbool voor geluk en zuiverheid en wordt vaak gebruikt in bruidsboeketten en bloemstukken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.