Campanula

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula, ook wel bekend als klokjesbloem, is een vaste plant met klokvormige bloemen in verschillende kleuren zoals blauw, paars of wit. De plant gedijt goed in de zon of halfschaduw en kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt. Campanula staat bekend om zijn lange bloeiperiode vanaf het voorjaar tot aan de herfst. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en zorgt voor een vrolijke en kleurrijke uitstraling in de tuin. Campanula kan zich uitzaaien en zich verspreiden, waardoor het een mooie en onderhoudsarme toevoeging is aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Campanula is niet groenblijvend. Het is een plant die in de winter zijn blad verliest. Het valt onder de categorie tuinplanten die zijn blad verliest in de winter.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. In de winter heeft de plant geen extra bescherming nodig, maar bij extreme kou kan het wel worden aanbevolen.

  Ja, de Campanula is een gemakkelijke plant in onderhoud. Het heeft weinig water nodig en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Daarnaast is de plant winterhard en trekt het vlinders aan.

  De plant heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen en ziekten te voorkomen. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant bij het planten.

  Ja, de Campanula groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter gedijen in wat koelere omgevingen. Hij bloeit ook goed in de schaduw, dus het is een goede keuze voor plekken met minder zonlicht in de tuin. In de schaduw zal hij wellicht wat minder bloemen produceren dan wanneer hij in de volle zon staat.

  Campanula heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de plant zodra de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt.

  Ja, deze plant is zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen die openstaan tijdens de dag. Dit kan helpen bij de bestuiving en het bevorderen van biodiversiteit in de tuin. Het is een mooie toevoeging aan een vlindertuin of bijentuin.

  Ja, de Campanula plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in kleuren en vormen, wat de diversiteit van planten in de tuin verhoogt. Tot slot is de Campanula plant winterhard en kan het jaar na jaar zorgen voor een diverse en levendige tuin.

  De Campanula bloeit meestal in de maanden juni tot en met september. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de soort en omstandigheden in de tuin. De bloemen kunnen helder blauw, wit, roze of paars van kleur zijn.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en warme omstandigheden. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft. Het is belangrijk om de plant in de ochtend of avond water te geven om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Sommige soorten Campanula's zijn eetbaar, maar het wordt over het algemeen niet aanbevolen om ze te consumeren. Het is het beste om alleen planten te eten die specifiek worden gekweekt voor consumptie om gezondheidsrisico's te voorkomen.

  Ja, de Campanula plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor een zekere mate van geluidsdemping bieden. Het is echter geen specifiek geluidsdempende plant, maar de bladeren kunnen helpen om geluid te verminderen in een tuinomgeving.

 • Na de bloei kun je de uitgebloeide stengels tot ongeveer de helft terugsnoeien om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder ook eventueel beschadigde of dode bladeren. Snoei de plant in het voorjaar tot net boven de grond om de vorm en gezondheid te behouden.

  Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant regelmatig water, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Water geven aan de basis van de plant en niet op het blad voorkomt rot en schimmelvorming.

  Gebruik voor de Campanula tuinplanten potgrond. Potgrond zorgt voor een goede drainage en voedingsstoffen die de plant nodig heeft om te groeien en bloeien. Kies een kwalitatieve potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten.

  Campanula groeit het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Een neutrale tot licht zure pH is ideaal voor een gezonde groei.

  De plant Campanula gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Deze tuinplanten groeien goed in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of stro rond de basis van de plant aan te brengen. Ook kunnen planten in potten naar een beschutte plek worden verplaatst. Tot slot is het raadzaam om kwetsbare planten af te dekken met vliesdoek of een tuinmantel.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om de plant te stimuleren om nieuwe bloemen te produceren. In het voorjaar kan de plant worden teruggesnoeid tot ongeveer 10 cm boven de grond.

  Voor Tuinplanten zoals Campanula is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, meestal vanaf het voorjaar tot aan de herfst. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus wees voorzichtig en bemest liever iets minder dan te veel.

  Mulch helpt bij het behouden van vocht in de grond en helpt onkruid te onderdrukken. Het helpt ook bij het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen. Geschikte mulchmaterialen voor tuinplanten zijn bijvoorbeeld stro, boomschors of compost.

  De plant Campanula gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een goede zuurgraad van de bodem zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten, waaronder Campanula, kunnen verschillende methoden gebruikt worden zoals het handmatig verwijderen van de insecten, het toepassen van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren op aanwezigheid van ongedierte en indien nodig gepaste maatregelen te nemen om schade te voorkomen. Het is altijd aan te raden om voorafgaand aan het bestrijden van ongedierte bij planten advies in te winnen bij een specialist of tuincentrum.

 • Omschrijving

  Campanula, ook wel bekend als klokjesbloem, is een vaste plant met klokvormige bloemen in verschillende kleuren zoals blauw, paars of wit. De plant gedijt goed in de zon of halfschaduw en kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt. Campanula staat bekend om zijn lange bloeiperiode vanaf het voorjaar tot aan de herfst. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en zorgt voor een vrolijke en kleurrijke uitstraling in de tuin. Campanula kan zich uitzaaien en zich verspreiden, waardoor het een mooie en onderhoudsarme toevoeging is aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.