Leucanthemum maximum

Leucanthemum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Leucanthemum maximum, ook wel bekend als stokroos, is een vaste plant met opvallende witte bloemen en geel hartje. De plant heeft een bossige groeiwijze en bloeit rijkelijk in de zomermaanden. Leucanthemum maximum is geliefd om zijn lange bloeiperiode en is een mooie toevoeging aan borders of bloembedden. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Leucanthemum maximum trekt vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan een levendige tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Leucanthemum maximum is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren tijdens de wintermaanden. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw bloeit.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een laag mulch. In het voorjaar zal de plant weer uitlopen en bloeien.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de meeste grondsoorten en standplaatsen. Regelmatig water geven en wat meststoffen in het groeiseizoen is voldoende voor een gezonde groei.

  Leucanthemum maximum heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig tussen elke plant voor optimale groei. Houd er rekening mee dat ze zich kunnen verspreiden, dus het is aan te raden om voldoende ruimte te laten tussen de planten. Deze planten hebben genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te bloeien.

  Leucanthemum maximum groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Zorg dus voor voldoende zonlicht voor een gezonde groei.

  De plant heeft behoefte aan regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk de grond vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang in water blijven staan. Over het algemeen volstaat het om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant is zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de overvloedige bloemen en nectar. Het is een ideale keuze als je graag deze insecten naar je tuin wilt lokken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen heeft die insecten aantrekken, zoals bijen en vlinders. Hierdoor draagt het bij aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Daarnaast zorgt het bladafval voor voedingsstoffen voor de bodem en daarmee voor een gezondere bodemstructuur.

  Deze plant bloeit van juni tot en met augustus en de bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 8 weken duren. Deze bloeiperiode kan variëren afhankelijk van de omgevingsomstandigheden en de gezondheid van de plant.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is echter ook belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  De blaadjes en bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt in salades of als decoratie op gerechten. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de plant niet bespoten is met chemicaliën voordat je hem consumeert. Het wordt aanbevolen om de plant met mate te eten, aangezien overmatige consumptie maagklachten kan veroorzaken.

  De "Leucanthemum maximum" plant heeft geen specifieke eigenschap om geluid te dempen. Het is vooral bekend om zijn mooie witte bloemen en groene bladeren. Het kan wel bijdragen aan een rustgevende omgeving in de tuin.

 • Knip na de bloei de uitgebloeide bloemstelen tot de basis af. Verwijder ook eventueel dorre bladeren en snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant zijn natuurlijke vorm behoudt.

  Het is belangrijk om de grond regelmatig vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Het is beter om minder water te geven dan te veel om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Het is aan te raden om de potgrond in het voorjaar te vervangen om de plant gezond en sterk te houden.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond met een gemiddelde vochtigheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is en geef de plant regelmatig water. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren en zo nodig te bemesten om de groei en bloei te bevorderen.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge standplaatsen. Zorg voor voldoende ruimte zodat de plant zich goed kan ontwikkelen.

  Deze plant heeft over het algemeen geen specifieke winterbescherming nodig en kan winterhard zijn in de meeste klimaten. Bij extreme vorst kan het echter helpen om de plant te bedekken met mulch of een beschermende doek om beschadiging te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen en snoei de plant voor het beste resultaat in het voorjaar. Zorg voor een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig en kan goed gedijen op normale tuingrond. Een keer per jaar bemesten in het voorjaar met organische meststoffen is voldoende om de plant gezond te houden. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloei.

  Mulchen is belangrijk voor deze tuinplanten omdat het helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch rond de planten. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm dik, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de planten komt.

  Leucanthemum maximum gedijt het best op neutrale tot lichtzure bodems. De ideale pH-waarde ligt tussen de 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de gezondheid van de plant te behouden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het aan te raden regelmatig de bladeren en bloemen te inspecteren op tekenen van insecten. Besproei de plant indien nodig met een insecticide die veilig is voor tuinplanten. Houd de omgeving van de plant schoon en vrij van afval om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Leucanthemum maximum, ook wel bekend als stokroos, is een vaste plant met opvallende witte bloemen en geel hartje. De plant heeft een bossige groeiwijze en bloeit rijkelijk in de zomermaanden. Leucanthemum maximum is geliefd om zijn lange bloeiperiode en is een mooie toevoeging aan borders of bloembedden. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Leucanthemum maximum trekt vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan een levendige tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.