Dianthus

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dianthus, ook wel anjer genoemd, is een bloeiende plant met mooie, geurige bloemen in diverse kleuren zoals roze, rood, wit en paars. De plant heeft smalle, puntige bladeren en groeit zowel in de volle zon als in halfschaduw. Dianthus bloeit gedurende de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. Het is een populaire plant voor in de tuin en kan ook goed in potten en borders worden gekweekt. Dianthus vereist goed doorlatende grond en regelmatig water geven om goed te gedijen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Dianthus is geen groenblijvende plant. Het blad van deze plant zal in de winter meestal verdorren en de plant zal in rust gaan. In het voorjaar zal de Dianthus weer uitlopen en nieuwe bloemen produceren.

  Dianthus is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen in strenge winters. Het is aan te raden om de plant te bedekken met bladeren of stro.

  Ja, Dianthus planten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen minimale zorg. Ze hebben regelmatig water en zonlicht nodig, maar verder zijn ze vrij robuust en kunnen ze goed gedijen in verschillende omgevingen. Het is belangrijk om af en toe dode bloemen te verwijderen om de groei te bevorderen.

  Dianthus heeft ongeveer 20-30 centimeter ruimte nodig tussen andere planten om goed te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en gezond te blijven. Houd rekening met de groeisnelheid en de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Dianthus heeft minimaal 6 uur direct zonlicht nodig om goed te groeien. In de schaduw kan de plant zwak en langgerekt worden, met minder bloemen. Het is daarom aan te raden om Dianthus in de volle zon te planten.

  Dianthus heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is raadzaam om te controleren met je vinger of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en heldere kleuren. Het is een favoriete keuze voor tuiniers die een levendig en geurig landschap wensen. Het planten van deze bloem kan helpen bij het aantrekken van bestuivers naar uw tuin.

  Ja, de plant trekt bijen en vlinders aan, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt het voor variatie en kleur in de plantenwereld, wat de diversiteit vergroot. Het onderhoud van deze plant vereist ook minder gebruik van chemicaliën, wat gunstig is voor de omgeving.

  Dianthus bloeit in de maanden mei tot en met september. De bloeiperiode kan ongeveer vier tot zes weken duren. Het is een populaire tuinplant vanwege de mooie bloemen en lange bloeiperiode.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende water bij warme temperaturen. De plant zal goed gedijen in de volle zon.

  Ja, de bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt als decoratie in salades of desserts. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de plant niet behandeld is met pesticiden voordat je ervan eet. Het is aan te raden om enkel de bloemblaadjes te consumeren en de rest van de plant te vermijden.

  Ja, de plant heeft de potentie om geluid te dempen vanwege de dichte groeiwijze en bladeren die geluid kunnen absorberen. Het hangt echter af van de specifieke omstandigheden en de grootte van de plant. Over het algemeen is het effect niet zo sterk als bij speciale geluidsdempende planten.

 • Dianthus moet regelmatig worden gesnoeid om de plant gezond en compact te houden. Verwijder uitgebloeide bloemen en eventueel dood blad om nieuwe groei te stimuleren. Snoei in het voorjaar en na de bloei om de vorm van de plant te behouden.

  Dianthus moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Het is het beste om 's ochtends water te geven, zodat de plant genoeg tijd heeft om op te drogen voordat de nacht valt.

  Voor tuinplanten zoals Dianthus is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt maar niet te lang nat blijft. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor bloeiende planten voor optimale groei en bloei.

  Dianthus houdt van een goed doorlatende bodem en gedijt het beste in vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vocht bevat, maar niet te nat is. Voeg eventueel organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Dianthus groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Deze planten kunnen goed gedijen in borders, rotstuinen of als bodembedekker.

  In de winter kan het raadzaam zijn om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Zorg er ook voor dat de plant in een goed doorlatende grond staat om wortelrot te voorkomen. Het is ook aan te raden om de plant in een beschutte, zonnige locatie te planten om de kans op vorstschade te minimaliseren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om een compacte vorm te behouden.

  Dianthus heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te bloeien. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en te weinig bloemen.

  Mulchen helpt de grond vochtiger te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt.

  Dianthus gedijt het best in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Een pH tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plant. Voeg indien nodig kalk toe om de zuurgraad van de bodem te verhogen.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze tuinplant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op tekenen van plagen zoals bladluizen of rupsen. Daarnaast kan het helpen om de plant voldoende ruimte te geven en te voorzien van de juiste hoeveelheid water en voeding om zo de weerstand te verhogen. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie worden ingezet.

 • Omschrijving

  De Dianthus, ook wel anjer genoemd, is een bloeiende plant met mooie, geurige bloemen in diverse kleuren zoals roze, rood, wit en paars. De plant heeft smalle, puntige bladeren en groeit zowel in de volle zon als in halfschaduw. Dianthus bloeit gedurende de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. Het is een populaire plant voor in de tuin en kan ook goed in potten en borders worden gekweekt. Dianthus vereist goed doorlatende grond en regelmatig water geven om goed te gedijen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.