Doronicum

Doronicum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Doronicum is een vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae en wordt ook wel voorjaarszonnebloem genoemd vanwege de gele bloemen die op zonnebloemen lijken. De plant heeft donkergroene bladeren en bloeit in het voorjaar tot in de vroege zomer. Doronicum is een populaire borderplant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende bodems en zonnige of halfschaduwrijke plekken. De plant heeft weinig onderhoud nodig en trekt bijen en vlinders aan. Doronicum kan worden gebruikt in rotstuinen, borders of als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Doronicum planten zijn niet groenblijvend. Deze planten verliezen hun bladeren tijdens de herfst en winter. In het voorjaar groeien er weer nieuwe bladeren aan de plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen onder dit punt. Het is aan te raden om bij strenge vorst extra maatregelen te nemen, zoals het bedekken van de plant.

  Ja, de Doronicum is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig zorg nodig heeft. Hij gedijt goed in vochtige grond en heeft regelmatig water nodig. Snoeien na de bloeiperiode bevordert de groei in het volgende seizoen.

  De plant Doronicum heeft ongeveer een vierkante meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en licht krijgt. Plant de Doronicum niet te dicht op elkaar.

  Ja, Doronicum groeit goed in de schaduwrijke delen van de tuin. Deze planten gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond en kunnen goed groeien onder bomen of tegen een muur die schaduw biedt. Het is belangrijk om ze regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Doronicum heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de wortels niet constant in het water staan.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit maakt de plant een mooie toevoeging aan een tuin om het ecosysteem te ondersteunen.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast zorgt hij voor variatie in de tuin en trekt hij nuttige insecten aan. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan de biodiversiteit verhogen.

  De plant bloeit voornamelijk in de maanden april, mei en juni. De bloeiperiode kan tot ongeveer 4 weken duren, afhankelijk van de groeiomstandigheden en het weer.

  De Doronicum plant staat graag op een plek in de volle zon. Het is geen probleem voor deze plant om veel zonlicht te krijgen. Het zal goed gedijen op een zonnige locatie in de tuin.

  Doronicum is niet eetbaar. Het is een sierplant die behoort tot de tuinplanten. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft grote bladeren en dichte groei die geluidsgolven kunnen absorberen en dempen. Het kan dus helpen om geluid te verminderen in de directe omgeving waar het groeit.

 • Snoei de plant in het voorjaar direct na de bloei om de vorm en de vitaliteit te behouden. Verwijder dode bloemen en takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Let op dat je niet te diep snoeit, omdat dit de groei kan belemmeren.

  De Doronicum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het natmaken van de bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

  Doronicum groeit het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat of te droog is, maar vochtig blijft. Voeg regelmatig meststoffen toe om de plant gezond te houden.

  De Doronicum gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat en vermijd zware, compacte grondsoorten. Een humusrijke, vruchtbare bodem zal de groei en bloei van deze plant bevorderen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt in de winter om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Doronicum kunnen in de winter worden beschermd door ze te bedekken met een dikke laag bladeren of stro. Hierdoor worden de planten beschermd tegen vorst en extreme kou. Ook is het belangrijk om de planten bij strenge vorst water te geven, aangezien uitgedroogde planten gevoeliger zijn voor vorstschade.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig. Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de bloei te bevorderen en snoei in de herfst de plant terug tot vlak boven de grond.

  Voor tuinplanten is het raadzaam om in het voorjaar organische meststoffen toe te dienen, zoals compost of stalmest. Bemest de planten niet te veel, want dit kan leiden tot overbemesting en schade aan de wortels. Gebruik bij voorkeur een meststof die specifiek is samengesteld voor tuinplanten.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden in de grond en onkruidgroei te verminderen. Het is aan te raden om een laag mulch rondom de plant aan te brengen, maar niet tegen de stam zelf. Kies voor organische mulch zoals compost, houtsnippers of bladeren.

  De doronicum heeft een neutrale tot licht alkalische bodem nodig om te gedijen. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 is optimaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is.

  De plant is gevoelig voor aanvallen van bladluizen, spintmijten en slakken. Om ongedierte te bestrijden kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet of bijvoorbeeld regelmatig de plant besproeien met een oplossing van water en groene zeep. Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van schade.

 • Omschrijving

  Doronicum is een vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae en wordt ook wel voorjaarszonnebloem genoemd vanwege de gele bloemen die op zonnebloemen lijken. De plant heeft donkergroene bladeren en bloeit in het voorjaar tot in de vroege zomer. Doronicum is een populaire borderplant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende bodems en zonnige of halfschaduwrijke plekken. De plant heeft weinig onderhoud nodig en trekt bijen en vlinders aan. Doronicum kan worden gebruikt in rotstuinen, borders of als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.