Dorotheanthus bellidiformis

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dorotheanthus bellidiformis, ook bekend als de vlijtige Liesjes, is een eenjarige plant die behoort tot de ijskruidfamilie. Het is een laagblijvende en compacte plant met vlezige bladeren en kleurrijke bloemen in tinten van roze, rood, oranje en geel. Deze plant gedijt het beste in zonnige en droge omstandigheden en is daarom ideaal voor rotstuinen, borders en potten. De vlijtige Liesjes zijn gemakkelijk te kweken en vereisen weinig onderhoud, wat ze ideaal maakt voor beginnende tuiniers. Ze bloeien rijkelijk gedurende de zomermaanden en trekken vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei.

  De plant is niet winterhard en kan niet buiten overleven tijdens de winter. Het is aan te raden om de plant binnen te zetten of te beschermen tegen de kou. Het is geen vorstbestendige plant en zal afsterven bij lage temperaturen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Hij gedijt goed in de zon en heeft weinig water nodig. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen droge omstandigheden.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien, dus het is aan te raden om hem minstens 20 centimeter uit elkaar te planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en niet wordt overschaduwd door andere planten in de tuin. Houd rekening met de groeihoogte van de plant bij het bepalen van de ruimte die hij nodig heeft.

  Nee, deze plant groeit het beste in de volle zon en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het wordt aanbevolen om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft wekelijks slechts matig water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door goed te laten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  "Dorotheanthus bellidiformis" trekt vlinders en bijen aan vanwege de heldere bloemen en het rijke stuifmeel. De plant wordt vaak geplant in tuinen om deze belangrijke bestuivers aan te trekken. Het is een kleurrijke toevoeging aan elke tuin en trekt daardoor verschillende insecten aan.

  Ja, "Dorotheanthus bellidiformis" is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Hierdoor draagt het bij aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Daarnaast kan het ook nuttig zijn als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin.

  De plant bloeit van juni tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 maanden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Ze staan graag op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme en droge periodes.

  De plant is niet eetbaar en kan zelfs licht giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom niet aangeraden om deze plant te consumeren. Het is beter om de plant enkel als decoratieve tuinplant te gebruiken.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn vermogen om geluid te dempen dankzij zijn dikke bladeren en dichte groeiwijze. Het kan helpen om geluidsoverlast in de tuin of op het balkon te verminderen.

 • Om de plant gezond en compact te houden, is het aan te raden om regelmatig uitgebloeide bloemen en dode bladeren te verwijderen. Snoei indien nodig ook lange en slungelige takken om de vorm en volheid van de plant te behouden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

  De plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Geef water wanneer de grond helemaal droog is en vermijd dat de wortels in het water staan. In de zomer kan wat vaker water gegeven worden dan in de winter.

  De Dorotheanthus bellidiformis groeit het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig voeding toe te dienen om de plant gezond te houden.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, droge tot vochtige grond met een neutrale tot zure pH. Zorg ervoor dat de bodem goed is afgetapt om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats en heeft behoefte aan goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om optimaal te groeien en bloeien. Plaats de plant bij voorkeur op een beschutte plek in de tuin waar de zon het grootste deel van de dag schijnt.

  In de winter is het belangrijk om Tuinplanten te beschermen tegen vorst door ze bijvoorbeeld af te dekken met stro of een fleecedoek. Zorg er ook voor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de planten in potten naar een beschutte plek te verplaatsen tijdens de koudste maanden.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Matig water geven tijdens droge periodes is voldoende om de plant gezond te houden. Het regelmatig verwijderen van dode bloemen zal de bloei bevorderen.

  De Tuinplanten kunnen het beste bemest worden in het voorjaar en de zomer met een algemene meststof voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de grond wordt verdeeld en vermijd contact met de bladeren om verbranding te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven na het bemesten om de voedingsstoffen goed op te kunnen nemen.

  Mulch kan worden aangebracht rondom de plant om onkruidgroei te verminderen, de bodem vochtig te houden en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Het helpt ook bij het behouden van voedingsstoffen en verbetert de algehele bodemstructuur, wat de groei en gezondheid van de plant ten goede komt. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen die niet te dik is en de stelen van de plant niet bedekt.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen, terwijl een te lage zuurgraad de groei van de plant kan belemmeren. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  . De plant is gevoelig voor plagen zoals bladluizen en witte vlieg. Om ongedierte te bestrijden, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neem olie of het plaatsen van lieveheersbeestjes.

 • Omschrijving

  Dorotheanthus bellidiformis, ook bekend als de vlijtige Liesjes, is een eenjarige plant die behoort tot de ijskruidfamilie. Het is een laagblijvende en compacte plant met vlezige bladeren en kleurrijke bloemen in tinten van roze, rood, oranje en geel. Deze plant gedijt het beste in zonnige en droge omstandigheden en is daarom ideaal voor rotstuinen, borders en potten. De vlijtige Liesjes zijn gemakkelijk te kweken en vereisen weinig onderhoud, wat ze ideaal maakt voor beginnende tuiniers. Ze bloeien rijkelijk gedurende de zomermaanden en trekken vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.