Iberis

Iberis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iberis, ook wel bekend als scheefkelk, is een wintergroene plant die bekend staat om zijn kleine, witte bloemen die in dichte trossen groeien. De bloemen hebben een zoete geur en bloeien in het voorjaar en de vroege zomer. Iberis wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, borders en perken. De plant heeft een compacte groeiwijze en kan ongeveer 20-30 cm hoog worden. Iberis gedijt goed in de volle zon en heeft een goed doorlatende grond nodig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoort tot de groenblijvende tuinplanten en behoudt zijn bladeren gedurende alle seizoenen. De groene bladeren blijven het hele jaar door aan de plant zitten en zorgen voor een constante uitstraling in de tuin.

  Iberis planten zijn over het algemeen winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan goed overleven in koude winterse omstandigheden en heeft vaak geen extra bescherming nodig tijdens de winter. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen en in de lente te snoeien om de groei te bevorderen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden en weinig problemen heeft met ziektes of plagen. Ideaal voor beginnende tuiniers en liefhebbers van bloeiende planten in de tuin.

  Iberis heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te verspreiden. Plant ze op een afstand van ongeveer 30-40 cm uit elkaar om voldoende ruimte te geven voor groei. Zorg ervoor dat ze voldoende licht en water krijgen om optimaal te gedijen.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei en bloei van de plant minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor het beste resultaat.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge perioden. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten drijven. Geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectarproductie. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen en bestuivers aantrekken. De plant helpt bij het behouden van een gezonde tuin met een goede ecosysteem.

  Ja, de plant trekt bijen en vlinders aan en zorgt daardoor voor bestuiving en verspreiding van pollen. Hierdoor draagt de plant bij aan de biodiversiteit in de tuin. Planten met bloemen spelen een belangrijke rol in het behouden van een gezonde vegetatie en het aantrekken van verschillende insecten.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant heeft baat bij volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. In de tuin zal de plant zich het beste ontwikkelen in een zonnige plek.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom niet aanbevolen om de plant te eten.

  Ja, de plant heeft de mogelijkheid geluid te absorberen, maar het is niet de meest effectieve optie voor geluidsdemping in de tuin. Andere planten kunnen beter geschikt zijn voor dit doel.

 • Wat betreft snoeien, kun je na de bloei de uitgebloeide bloemstelen afknippen om de plant compact te houden. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Door regelmatig te snoeien, blijft de plant mooi gevormd en zal hij goed blijven groeien.

  Iberis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatting om ziektes te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals de Iberis is het belangrijk om potgrond te gebruiken die voedingsrijk en goed doorlatend is. Kies voor een potgrond speciaal voor bloeiende planten voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig is, maar niet te nat.

  Iberis gedijt het beste in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Een licht zure tot neutrale pH-waarde wordt aanbevolen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige locatie en kan ook goed groeien in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. De plant is geschikt voor borders, rotstuinen en als bodembedekker.

  Het is raadzaam om in de winterperiode de plant te beschermen tegen vorst door middel van bijvoorbeeld een laag mulch of stro. Bescherm de plant ook tegen harde wind en overmatig vocht om winterbeschadiging te voorkomen. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen tijdens de winter, zodat deze in het voorjaar weer gezond kan groeien.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei na de bloei om de plant compact te houden en te voorkomen dat hij zaad verspreidt. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Iberis hebben behoefte aan een lichte bemesting in het voorjaar met een algemene meststof voor bloeiende planten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om wortelverbranding te voorkomen. Gebruik geen meststoffen die te veel stikstof bevatten, omdat dit de bloei kan verminderen.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht in de grond, waardoor de plant minder snel uitdroogt en beter groeit. Gebruik organische materialen zoals bladeren of compost als mulch voor optimale resultaten. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant ligt om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de juiste zuurgraad te behouden om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan helpen bij het optimaliseren van de groeiomstandigheden.

  De plant is gevoelig voor aanvallen van bladluizen en slakken. Om deze plaagdieren te bestrijden, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en het handmatig verwijderen van slakken. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is belangrijk om tijdig actie te ondernemen.

 • Omschrijving

  Iberis, ook wel bekend als scheefkelk, is een wintergroene plant die bekend staat om zijn kleine, witte bloemen die in dichte trossen groeien. De bloemen hebben een zoete geur en bloeien in het voorjaar en de vroege zomer. Iberis wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, borders en perken. De plant heeft een compacte groeiwijze en kan ongeveer 20-30 cm hoog worden. Iberis gedijt goed in de volle zon en heeft een goed doorlatende grond nodig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.