Mimulus

Mimulus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Mimulus, ook bekend als de maskerbloem, is een kleurrijke en aantrekkelijke plant die vaak wordt gebruikt in tuinen en bloembedden. Hij heeft opvallende bloemen in verschillende tinten geel, oranje, rood en roze. De bloemen hebben een gevlekte of gestreepte tekening, waardoor ze er heel speciaal uitzien. De plant houdt van vochtige grond en kan goed gedijen langs de rand van vijvers of beekjes. Mimulus wordt vaak gebruikt in borders, als bodembedekker of in hanging baskets vanwege zijn prachtige bloemen en compacte groeiwijze.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Mimulus" is een bladverliezende plant, wat betekent dat hij zijn bladeren verliest in de winter. Het is geen groenblijvende plant en zal in de herfst zijn bladeren verliezen. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn bij het plannen van de tuin.

  Mimulus is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op tijd te beschermen tijdens strenge vorst. Zorg voor een goede beschutting in de winter om schade te voorkomen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vraagt weinig speciale verzorging. Het enige wat belangrijk is, is regelmatig water geven en de plant op een zonnige plek zetten. Verder heeft de plant weinig extra aandacht nodig.

  De plant heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen spreiden en te bloeien. Plaats de plant op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin voor optimaal groeien.

  Ja, Mimulus groeit goed in de schaduwrijke gebieden van de tuin waar niet veel direct zonlicht komt. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede luchtcirculatie om schimmelvorming te voorkomen. Daarnaast kan het helpen om de plant af en toe te verplaatsen naar een plek met iets meer licht.

  Eens per week water geven is voldoende voor deze plant. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten opdroogt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant Mimulus is vlinder- en bijenlokkend en zal deze insecten aantrekken met zijn bloemen. Hierdoor kan het een waardevolle bron van nectar en voedsel zijn voor deze dieren in de tuin. Het kan daarom een goede keuze zijn voor tuiniers die de biodiversiteit willen bevorderen.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en schuilplaats biedt voor kleinere dieren. Het zorgt voor variatie in de tuin en draagt bij aan een gezonde ecosysteem.

  De plant bloeit meestal van juni tot en met september en de bloeiperiode kan variëren van vier tot zes weken, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed op een zonnige standplaats in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk bedoeld als sierplant in de tuin en wordt niet gebruikt voor consumptie. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen eetbare en niet-eetbare planten in de tuin.

  Ja, de plant Mimulus heeft de eigenschap geluiden te dempen door zijn dichte groei en dikke bladeren. Dit maakt hem ideaal om geluidsoverlast te verminderen in de tuin.

 • De plant kan na de bloei worden teruggesnoeid om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot ongeveer 10-15 centimeter boven de grond. Snoei regelmatig in het voorjaar om de plant gezond en compact te houden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef de plant liever wat vaker kleine hoeveelheden water dan een grote hoeveelheid in één keer.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om gebruik te maken van humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Geef regelmatig water en zorg voor voldoende licht voor een gezonde groei.

  Mimulus groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg voor een bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid en een neutrale tot licht zure pH-waarde. Vermijd te natte of te droge grond, dit kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Mimulus groeit het best op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende bodem. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  Tuinplanten zoals de Mimulus hebben in de winter bescherming nodig tegen vorst. Het is aan te raden om de plant te bedekken met stro of bladeren om vorstschade te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de plant op een beschutte plek te zetten om de kans op vorstschade te verkleinen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Geef de plant elk voorjaar een meststof voor bloeiende planten.

  Gebruik een algemene meststof voor bloeiende tuinplanten om Mimulus gezond en sterk te houden. Bemest de plant in het voorjaar voordat de groeiperiode begint en herhaal indien nodig gedurende het groeiseizoen. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

  Het gebruik van mulch is geschikt voor Tuinplanten zoals Mimulus omdat het de bodem vochtig houdt en onkruidgroei vermindert. Het helpt ook bij het behouden van een gelijkmatige temperatuur rond de wortels, waardoor de plant beter beschermd is tegen extreme weersomstandigheden. Het is aan te raden om in het voorjaar een nieuwe laag mulch aan te brengen voor het beste resultaat.

  Mimulus gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem rond de 6 tot 7 te houden voor optimale groei en bloei. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde is essentieel voor een gezonde plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook kunnen regelmatige controles van de plant helpen om plagen op tijd op te merken en te bestrijden. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig water te geven en meststoffen te gebruiken.

 • Omschrijving

  De Mimulus, ook bekend als de maskerbloem, is een kleurrijke en aantrekkelijke plant die vaak wordt gebruikt in tuinen en bloembedden. Hij heeft opvallende bloemen in verschillende tinten geel, oranje, rood en roze. De bloemen hebben een gevlekte of gestreepte tekening, waardoor ze er heel speciaal uitzien. De plant houdt van vochtige grond en kan goed gedijen langs de rand van vijvers of beekjes. Mimulus wordt vaak gebruikt in borders, als bodembedekker of in hanging baskets vanwege zijn prachtige bloemen en compacte groeiwijze.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.