Paeonia

Paeonia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Paeonia, ook wel bekend als de pioenroos, is een prachtige en populaire bloeiende plant met grote, weelderige bloemen in verschillende kleuren zoals roze, wit, rood en geel. Deze plant bloeit in het voorjaar en wordt vaak gebruikt in bloemstukken en boeketten vanwege haar elegante uitstraling en heerlijke geur. De Paeonia gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een winterharde plant die jaar na jaar bloeit en steeds meer bloemen produceert naarmate ze ouder wordt. De Paeonia is geliefd om haar prachtige uiterlijk en wordt vaak gezien als symbool van rijkdom, liefde en geluk.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Paeonia is niet groenblijvend. Het blad van deze plant sterft af in de herfst en verschijnt weer in het voorjaar. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen. Zorg bijvoorbeeld voor een mulchlaag rondom de wortels.

  Deze plant vereist regelmatig water geven en een goed gedraineerde grond. Daarnaast heeft hij voldoende zonlicht en voeding nodig. Met de juiste zorg zal de plant goed gedijen in de tuin.

  De plant heeft ongeveer 60 centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten zodat ze goed kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en voedingsstoffen krijgt.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kunnen er minder bloemen gevormd worden. Het is dus aan te raden om de plant te plaatsen op een plek waar voldoende zonlicht aanwezig is.

  De Tuinplant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om te controleren of de grond niet te droog of te nat is voordat je water geeft. Het is aan te raden om diep water te geven en de planten niet oppervlakkig te besproeien.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de mooie en geurige bloemen die veel nectar bevatten. Hierdoor worden vlinders en bijen aangetrokken, wat bijdraagt aan de bestuiving van de bloemen. Het is een mooie toevoeging aan tuinen die bijdragen aan biodiversiteit.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen en andere insecten aantrekt met zijn nectar en stuifmeel. Hierdoor draagt het bij aan de bestuiving van andere planten in de omgeving. Daarnaast zorgt de plant voor schaduw en beschutting voor kleine dieren.

  De Paeonia bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt gewoonlijk ongeveer 2 tot 4 weken.

  De plant houdt van een zonnige standplaats, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen de felle middagzon. In de volle zon kan de plant ook prima groeien, maar zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft.

  Nee, de bloemblaadjes, bladeren en wortels van deze plant zijn giftig en niet geschikt om te eten. Het wordt afgeraden om delen van deze plant in gerechten te verwerken.

  Ja, de plant heeft grote bladeren en kan geluid dempen door de akoestiek in de tuin te verbeteren. Planten in het algemeen kunnen geluiden absorberen en dempen. Het creëren van een dichte beplanting kan helpen om geluiden van buitenaf te verminderen.

 • Snoei de plant na de bloei in de zomer tot aan de grond om nieuwe groei te bevorderen. Verwijder ook dode of beschadigde takken. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om een gezonde groei te garanderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de bloeiperiode. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  Paeonia houdt van goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te drassig wordt. Een mengsel van potgrond en compost is ideaal voor een gezonde groei van deze plant.

  Pioenrozen hebben een voorkeur voor goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal. De pH-waarde van de bodem moet neutraal tot licht alkalisch zijn.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om planten in de winter te beschermen, is het belangrijk om ze te bedekken met een laag mulch of stro. Dit helpt om de wortels warm te houden en te beschermen tegen de kou. Daarnaast kan het ook helpen om planten te beschermen tegen de wind door een windscherm te plaatsen.

  Paeonia heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een zonnige standplaats met goed doorlatende grond en verwijder uitgebloeide bloemen om de plant te stimuleren om nieuwe bloemen te produceren. In het voorjaar kun je de plant bemesten om de groei te bevorderen.

  Paeonia heeft in het voorjaar en najaar behoefte aan bemesting met organische meststoffen. Gebruik een meststof met een laag stikstofgehalte om overmatige bladgroei te voorkomen. Bemest de plant bij voorkeur rondom de wortelzone voor een optimale opname.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors. Dit helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Verwijder elk jaar de oude mulchlaag en vervang deze door een nieuwe laag.

  De Tuinplanten, waaronder de Paeonia, gedijen het best in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een optimale zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, kan je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Het regelmatig inspecteren van de planten op tekenen van ongedierte en het handmatig verwijderen van de beestjes kan ook helpen om een plaag te voorkomen. Zorg daarnaast voor een gezonde groeiomgeving voor de planten, zodat ze goed kunnen groeien en minder vatbaar zijn voor ongedierte.

 • Omschrijving

  De Paeonia, ook wel bekend als de pioenroos, is een prachtige en populaire bloeiende plant met grote, weelderige bloemen in verschillende kleuren zoals roze, wit, rood en geel. Deze plant bloeit in het voorjaar en wordt vaak gebruikt in bloemstukken en boeketten vanwege haar elegante uitstraling en heerlijke geur. De Paeonia gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een winterharde plant die jaar na jaar bloeit en steeds meer bloemen produceert naarmate ze ouder wordt. De Paeonia is geliefd om haar prachtige uiterlijk en wordt vaak gezien als symbool van rijkdom, liefde en geluk.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.