Saxifraga

Saxifraga

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Saxifraga, ook bekend als steenbreek, is een geslacht van planten met ongeveer 440 verschillende soorten. Ze staan bekend om hun kleine, kleurrijke bloemen die bloeien in de lente en zomer. Saxifraga planten gedijen goed in rotstuinen en bloembedden, waar ze wat hoogte en kleur toevoegen. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en vereisen alleen regelmatig water geven en wat zonlicht. Sommige soorten saxifraga zijn winterhard en kunnen dus het hele jaar door buiten blijven groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Saxifraga is een bladverliezende plant en verliest zijn bladeren in de winter. Het is dus geen groenblijvende plant.

  Saxifraga is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst in extreem koude omstandigheden. In de winter kan het nodig zijn om de plant te bedekken met bladeren of stro.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en veerkrachtige plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. De plant heeft weinig specifieke eisen en is daarom ideaal voor beginnende tuiniers.

  Saxifraga heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 20 tot 30 cm in de border of een rotstuin. De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen verschillende planten om overbevolking te voorkomen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is zelfs beter om hem op een plek te zetten waar hij niet te veel direct zonlicht krijgt. Het is een ideale plant voor schaduwrijke tuinen.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de vochtigheid van de grond. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Geef de plant pas water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Ja, Saxifraga planten behoren tot de categorie van tuinplanten die vlinders en bijen aantrekken. De bloemen produceren nectar en trekken bestuivers aan met hun aantrekkelijke geur en kleuren. Deze planten kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, Saxifraga trekt bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant zorgt voor variatie en kleur in de tuin, wat gunstig is voor de insectenpopulatie. Het is dus een goede keuze voor het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  De bloeiperiode van de saxifraga valt soms in de maanden april en mei. De bloei kan enkele weken tot zelfs een paar maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Saxifraga is niet eetbaar voor mensen. Het is een sierplant die voornamelijk wordt gekweekt voor zijn bloemen en blad. Het consumeren van Saxifraga kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, veel tuinplanten hebben de eigenschap om geluid te absorberen en zo geluidsdempend te zijn in de tuin. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden en zorgen voor een rustige en ontspannen sfeer in de tuin. Het is echter belangrijk om te weten dat het effect van geluidsdemping afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de grootte en dichtheid van de plant.

 • Het snoeien van deze plant is niet nodig, tenzij er dode, zieke of beschadigde takken verwijderd moeten worden. Snoei in het voorjaar eventueel de uitgebloeide bloemen weg om de plant gezond te houden. Let op dat de plant niet te veel gesnoeid wordt, dit kan de bloei verminderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Geef de plant water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  Saxifraga houdt van goed doorlatende potgrond met veel humus. Gebruik een mengsel van potgrond en grof zand voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Saxifraga gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een neutrale tot licht zure pH-waarde wordt aanbevolen voor optimale groei van deze plant.

  Saxifraga gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in halfschaduw groeien. De grond moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur vochtig blijven. Vermijd te natte of te droge grond om de plant gezond te houden.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het verstandig om een laag mulch of stro rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kunnen planten in potten naar een beschutte plek worden verplaatst of worden ingepakt met bubbeltjesplastic. Het is aanbevolen om geen plastic folie direct op de plant te plaatsen omdat dit de luchtcirculatie kan belemmeren.

  De plant groeit het best in goed doorlatende grond en een zonnige of halfschaduwrijke plek. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een voedzame bemesting in het voorjaar voordat ze beginnen te groeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen. Wees voorzichtig met overbemesting, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Het gebruik van mulch kan gunstig zijn voor tuinplanten, aangezien het de bodem beschermt tegen extreme temperaturen en vochtverlies. Mulch kan ook helpen bij het onderdrukken van onkruidgroei en het behouden van voedingsstoffen in de grond. Het aanbrengen van een laag mulch rond de plant kan de algemene gezondheid en groei van de tuinplanten bevorderen.

  Saxifraga gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  De plant Saxifraga kan gevoelig zijn voor bladluizen, trips en spint. Om deze plagen te bestrijden, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en voorkom overmatig vochtige omstandigheden om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Saxifraga, ook bekend als steenbreek, is een geslacht van planten met ongeveer 440 verschillende soorten. Ze staan bekend om hun kleine, kleurrijke bloemen die bloeien in de lente en zomer. Saxifraga planten gedijen goed in rotstuinen en bloembedden, waar ze wat hoogte en kleur toevoegen. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en vereisen alleen regelmatig water geven en wat zonlicht. Sommige soorten saxifraga zijn winterhard en kunnen dus het hele jaar door buiten blijven groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.