Viola

Viola

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viola, ook wel bekend als het viooltje, is een kleurrijke en delicate bloem die tot de vioolachtigen behoort. De bloemen van deze plant hebben vaak verschillende tinten paars, geel en wit en bloeien in het voorjaar en de zomer. Viola's gedijen goed in vochtige en goed doorlatende grond en worden vaak gebruikt als borderplanten of in hanging baskets. Deze planten trekken vaak bijen en vlinders aan vanwege hun zoete geur en nectarrijke bloemen. Viola's zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden en voegen een vrolijke en kleurrijke noot toe aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Viola is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die meestal afsterft in de herfst of winter en opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Viola's kunnen het beste in de volle grond geplant worden.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en dode bloemen te verwijderen. Verder gedijt de plant goed in de zon of halfschaduw.

  De plant heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig tussen andere planten om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en dat de plant voldoende zonlicht krijgt. Het is ook aan te raden om regelmatig te bemesten en te snoeien voor een gezonde groei.

  De plant groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Te veel direct zonlicht kan de plant beschadigen. Het is dus aan te raden om de plant op een plek te zetten waar het voldoende bescherming heeft tegen fel zonlicht.

  Tuinplanten zoals Viola hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt raakt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkelijke bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin en draagt bij aan de biodiversiteit. Planten uit de Viola-familie worden vaak gebruikt in bloemenweiden en borderplanten.

  Tuinplanten zoals Viola zijn gunstig voor de biodiversiteit omdat ze insecten aantrekken en bijdragen aan de voedselketen. Ook bieden ze beschutting en voedsel voor verschillende dieren in de tuin. Het is daarom goed om tuinplanten zoals Viola te gebruiken om de biodiversiteit te stimuleren.

  Viola bloeit meestal van maart tot juni, afhankelijk van de soort en het klimaat. De bloei kan enkele weken tot enkele maanden duren.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en prefereert een plek in halfschaduw of schaduw. Te veel zon kan de bladeren doen verbranden. Het is daarom aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt als decoratie in salades en desserts. Het is echter belangrijk om alleen biologisch geteelde planten te gebruiken vanwege mogelijke pesticideresiduen. Het is altijd aan te raden voorafgaand aan consumptie de veiligheid en geschiktheid te controleren.

  Ja, de plant is geluidsdempend vanwege de dichte bladeren en het dikke bladerdak dat geluid absorbeert. Het is een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin of op het balkon.

 • De plant kan na de bloei teruggesnoeid worden om de groei te stimuleren en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemen regelmatig om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef water aan de wortels van de plant, niet op de bladeren.

  Tuinplanten zoals "Viola" gedijen goed in vochtige potgrond met goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is en rijk is aan organisch materiaal. Geef regelmatig water om te voorkomen dat de potgrond uitdroogt.

  Het is belangrijk dat de bodem waarin de plant groeit goed doorlatend is en voldoende vocht bevat. Een lichtzure tot neutrale bodem met veel organisch materiaal is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is en dat er voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn.

  De plant gedijt het beste op een plek met lichte schaduw tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Je kunt dit doen door de plant af te dekken met een laagje bladeren of mulch. Ook kun je de plant verplaatsen naar een beschutte plek om vorstschade te voorkomen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig dode bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen. Tot slot kan de plant af en toe worden bemest voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Viola hebben baat bij een regelmatige bemesting om gezond en bloeiend te blijven. Gebruik een universele meststof voor bloeiende planten in de lente en zomer. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een laag organisch materiaal die wordt aangebracht op de bodem rondom de plant. Het helpt om de grond vochtig te houden en onkruidgroei tegen te gaan. Mulch kan gemaakt worden van bijvoorbeeld compost, boomschors of stro.

  De Viola groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of compost.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het besproeien met een mengsel van water en zeep, of het planten van afweerplanten zoals goudsbloem. Daarnaast kunt u ook kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen om ongedierte af te weren. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk om vroegtijdig in te grijpen.

 • Omschrijving

  Viola, ook wel bekend als het viooltje, is een kleurrijke en delicate bloem die tot de vioolachtigen behoort. De bloemen van deze plant hebben vaak verschillende tinten paars, geel en wit en bloeien in het voorjaar en de zomer. Viola's gedijen goed in vochtige en goed doorlatende grond en worden vaak gebruikt als borderplanten of in hanging baskets. Deze planten trekken vaak bijen en vlinders aan vanwege hun zoete geur en nectarrijke bloemen. Viola's zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden en voegen een vrolijke en kleurrijke noot toe aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.