Draba

Draba

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Draba is een geslacht van planten die behoren tot de kruisbloemenfamilie. De planten hebben kleine bloemen in wit, geel of lila en groeien voornamelijk in bergachtige gebieden. Draba planten hebben meestal kleine, smalle bladeren die dicht tegen de grond liggen. Ze worden vaak gebruikt als bodembedekkers in rotstuinen vanwege hun compacte groei. Draba staat bekend om zijn bloeiende trossen die in het voorjaar verschijnen en een vrolijk accent geven aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. De bladeren blijven het hele jaar door groen. Het is daardoor een mooie toevoeging aan je tuin, zelfs in de winter.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Bevroren grond is geen probleem voor deze plant. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de meeste grondsoorten en weinig water nodig heeft. Het is een ideale keuze voor beginnende tuiniers.

  Draba heeft weinig ruimte nodig en kan dicht op elkaar geplant worden. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om een goede luchtcirculatie te bevorderen. Houd rekening met de groei en verspreiding van de plant.

  Ja, Draba groeit goed in de schaduw. Het is een plant die gedijt in zowel de volle zon als in halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is.

  Tuinplanten zoals Draba hebben meestal 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om de grond vochtig, maar niet doorweekt te houden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor in de tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Planten die inheems zijn en zich goed aanpassen aan de omgeving, hebben een positieve invloed op de biodiversiteit in een tuin. Ze bieden voedsel en huisvesting voor verschillende soorten dieren en insecten, waardoor de diversiteit van het ecosysteem wordt bevorderd. Het is daarom voordelig om inheemse plantensoorten te gebruiken in de tuin om de biodiversiteit te stimuleren.

  Draba bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant gedijt goed in de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het is raadzaam om de plant tijdig water te geven, om uitdroging te voorkomen.

  Ja, de plant is eetbaar. De blaadjes kunnen toegevoegd worden aan salades of gestoomd worden gegeten. Het is belangrijk om alleen planten te eten die u zeker herkent en weet dat ze veilig zijn voor consumptie.

  Ja, Tuinplanten kunnen geluidsdempend werken, vooral wanneer ze in grotere aantallen worden geplant. Dit komt door de bladeren en stelen die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Het effect hangt af van de soort en dichtheid van de beplanting.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de vorm te behouden. Verwijder eventueel oude of beschadigde takken om de plant gezond te houden. Snoei niet te rigoureus, dit kan de groei belemmeren.

  Draba heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om de grond altijd eerst te controleren voordat er opnieuw water wordt gegeven.

  Draba heeft een goed doorlatende potgrond nodig om te gedijen. Kies bij voorkeur een potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten. Zorg voor regelmatig water geven en voldoende zonlicht voor een optimale groei.

  Draba gedijt het best in goed doorlatende grond die neutraal tot licht alkalisch is. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  Draba gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Deze plant is geschikt voor de tuin en bloeit in het voorjaar.

  Om de plant te beschermen tegen winterse omstandigheden, is het aan te raden om mulch rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kunnen takken of bladeren als bescherming tegen vorst dienen. Het is belangrijk om de plant tijdens droge winters af en toe water te geven om uitdroging te voorkomen.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef de plant een zonnige standplaats. Snoei de plant na de bloei om deze gezond en compact te houden.

  Tuinplanten zoals "Draba" hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof met voldoende stikstof, fosfor en kalium voor een gezonde groei. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze tuinplant. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulchlaag. Breng de mulch aan rond de plant, maar houd de stam of de basis van de plant vrij van mulch.

  Tuinplanten zoals Draba geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen de 6 en 7. Dit zorgt voor een optimale opname van voedingsstoffen en bevordert de gezonde groei van de plant. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, kun je preventieve maatregelen nemen zoals het regelmatig controleren van de planten en het handmatig verwijderen van ongedierte. Ook kun je natuurlijke vijanden van het ongedierte aantrekken, zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Als laatste redmiddel kunnen speciale bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, maar dit wordt afgeraden vanwege mogelijke schade aan de planten en het milieu.

 • Omschrijving

  Draba is een geslacht van planten die behoren tot de kruisbloemenfamilie. De planten hebben kleine bloemen in wit, geel of lila en groeien voornamelijk in bergachtige gebieden. Draba planten hebben meestal kleine, smalle bladeren die dicht tegen de grond liggen. Ze worden vaak gebruikt als bodembedekkers in rotstuinen vanwege hun compacte groei. Draba staat bekend om zijn bloeiende trossen die in het voorjaar verschijnen en een vrolijk accent geven aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.