Cosmos bipinnatus

Cosmos

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cosmos bipinnatus, ook wel bekend als Mexicaanse aster, is een prachtige eenjarige plant met fijn gevederd groen blad en grote, opvallende bloemen in diverse kleuren zoals wit, roze, rood en paars. De bloemen hebben een karakteristieke vorm met smalle blaadjes die als linten om het midden van de bloem groeien. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en trekt vlinders, bijen en andere bestuivers aan. Cosmos bipinnatus gedijt goed in de volle zon en gedraineerde grond en kan een hoogte van 60-120 cm bereiken. Het is een populaire keuze voor borders, perken en bloembedden vanwege de vrolijke en kleurrijke uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Cosmos bipinnatus is geen groenblijvende plant. Deze tuinplant verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer opnieuw tot bloei.

  Cosmos bipinnatus is niet winterhard en kan niet overleven in koude temperaturen onder 0 graden Celsius. Het wordt aanbevolen om deze plant binnen te halen tijdens de wintermaanden of te behandelen als een eenjarige plant in koudere klimaten. Zorg voor voldoende bescherming tegen vorst om de plant te behouden.

  Ja, de plant heeft slechts minimale zorg nodig en gedijt goed in de meeste bodemsoorten en klimaten. Het is een sterke en veerkrachtige plant die goed bestand is tegen droogte en weinig onderhoud vereist. Kosmos bipinnatus is perfect voor beginnende tuiniers en voor wie op zoek is naar een makkelijk te onderhouden plant.

  Cosmos bipinnatus heeft gemiddeld ongeveer 30-60 cm ruimte nodig tussen andere planten. Het is een vrij grote plant die goed gedijt in een zonnige en ruime tuin. Zorg voor voldoende luchtstroom en ruimte voor de plant om volledig te kunnen groeien en bloeien.

  Cosmos bipinnatus groeit het beste in de volle zon en zal niet goed gedijen in de schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om gezond te blijven en bloemen te produceren. Probeer de plant dus op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Cosmos bipinnatus heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond volledig te laten opdrogen tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen. Overbewatering moet vermeden worden.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. Het zal zeker helpen om deze nuttige bestuivers naar de tuin te lokken.

  Ja, Cosmos bipinnatus trekt vlinders, bijen en andere bestuivende insecten aan, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Als kleurrijke bloem is het een waardevolle toevoeging voor de lokale flora en fauna.

  De plant bloeit van juni tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 maanden.

  Tuinplanten zoals Cosmos bipinnatus kunnen goed tegen de volle zon en groeien het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen gedijen. Houd er wel rekening mee dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warme zomerdagen.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar. Het is voornamelijk een decoratieve plant voor in de tuin. Het wordt afgeraden om deze plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft de capaciteit om geluid in de omgeving te dempen doordat het bladeren en stengels heeft die geluidstrillingen absorberen. Het is echter niet de meest effectieve keuze voor geluidsdemping in vergelijking met bepaalde andere plantensoorten. Het is voornamelijk een decoratieve plant die wordt gewaardeerd om zijn kleurrijke bloemen.

 • Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk en kan zelfs leiden tot een verminderde bloei. Verwijder alleen dode bloemen om de groei te bevorderen. Deze plant groeit het beste wanneer hij met rust gelaten wordt.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Cosmos bipinnatus houdt van goed doorlatende potgrond met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Meng eventueel wat compost door de potgrond voor extra voedingsstoffen.

  Cosmos bipinnatus gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd wateroverlast. Het is aan te raden om regelmatig compost toe te voegen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Cosmos bipinnatus gedijt het best op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Deze Tuinplanten hebben een voorkeur voor warme zomers en kunnen goed tegen droogte.

  Deze plant heeft bescherming nodig in de winter in gebieden met koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant te bedekken met een dikke laag mulch of stro om de wortels te beschermen. Daarnaast kan een beschermende doek gebruikt worden om de plant te beschermen tegen vorst.

  Cosmos bipinnatus heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon. Regelmatig water geven is belangrijk, maar vermijd dat de grond te drassig blijft. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te verlengen.

  Tuinplanten zoals Cosmos bipinnatus kunnen bemest worden met een algemene meststof voor bloeiende planten. Het is aan te raden om dit in het voorjaar te doen en om de bemesting elke paar weken te herhalen tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en vermijd direct contact met de bladeren om verbranding te voorkomen.

  Mulch is gunstig voor tuinplanten omdat het helpt om vocht vast te houden, de bodemtemperatuur te reguleren en het onkruid te onderdrukken. Het kan bestaan uit organische materialen zoals compost, stro of houtsnippers. Mulch moet elk jaar worden vernieuwd om de planten optimaal te laten gedijen.

  Tuinplanten zoals Cosmos bipinnatus geven de voorkeur aan neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het controleren en mogelijk aanpassen van de zuurgraad van de bodem kan helpen bij het behouden van een gezonde groei en bloei van de planten.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes ingezet worden. Ook regelmatig controleren op bladluizen en deze met de hand verwijderen kan helpen. Daarnaast kan het biologische bestrijdingsmiddel neemolie gebruikt worden voor effectieve ongediertebestrijding.

 • Omschrijving

  Cosmos bipinnatus, ook wel bekend als Mexicaanse aster, is een prachtige eenjarige plant met fijn gevederd groen blad en grote, opvallende bloemen in diverse kleuren zoals wit, roze, rood en paars. De bloemen hebben een karakteristieke vorm met smalle blaadjes die als linten om het midden van de bloem groeien. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en trekt vlinders, bijen en andere bestuivers aan. Cosmos bipinnatus gedijt goed in de volle zon en gedraineerde grond en kan een hoogte van 60-120 cm bereiken. Het is een populaire keuze voor borders, perken en bloembedden vanwege de vrolijke en kleurrijke uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.