Cuphea ignea

Cuphea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cuphea ignea, ook wel bekend als vuurkruid, is een plant met opvallende rode bloemen die lijken op kleine brandende kaarsen. De plant bloeit gedurende de zomermaanden en trekt veel bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Cuphea ignea gedijt het beste in een zonnige plek met goed doorlatende grond en vereist regelmatig water geven. Het is een compacte plant die goed geschikt is voor borders, potten en hanging baskets. De vuurkruid plant is gemakkelijk te onderhouden en kan worden gesnoeid om zijn vorm te behouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt dus zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een continue groene uitstraling in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden de plant bij strenge vorst te beschermen. In de lente kan hij weer naar buiten.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven is voldoende om de plant gezond te houden. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden.

  Cuphea ignea heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen andere planten zodat Cuphea ignea voldoende licht en lucht krijgt. Houd ook rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  "Cuphea ignea" doet het het best in de volle zon, maar kan ook goed groeien in halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant minstens 4 uur direct zonlicht per dag krijgt voor optimale groei en bloei. In te veel schaduw kan de groei en bloei van de plant verminderen.

  De Cuphea ignea plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet drassig. Geef de plant pas water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. Het kan een mooie toevoeging zijn aan een vlindertuin of bijentuin. Het kan helpen om deze nuttige bestuivers naar je tuin te lokken.

  Ja, de plant trekt veel nuttige insecten aan die helpen bij de bestuiving en het bestrijden van plagen, waardoor het de biodiversiteit ondersteunt in de tuin.

  De plant bloeit van juni tot oktober en de bloei kan tot wel vier maanden duren. In deze periode produceert de plant felgekleurde bloemen die aantrekkelijk zijn voor bestuivers zoals bijen en vlinders.

  Ja, je kunt goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk geteeld vanwege zijn prachtige bloemen en bladeren. Het is belangrijk om alleen planten te consumeren die veilig zijn voor menselijke consumptie.

  Ja, de plant heeft dikke bladeren die geluid kunnen absorberen. Hierdoor kan het helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in een tuin of buitenomgeving.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien tot ongeveer 10 cm boven de grond om de vorm en bloei te bevorderen. Verwijder ook dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Het beste moment om te snoeien is in het voorjaar.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef in de winter minder water en laat de grond tussen gietbeurten opdrogen.

  Voor de beste groei van deze plant is het aan te raden om gebruik te maken van speciale potgrond voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de potgrond goed vocht doorlaat en dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Verpot de plant regelmatig om de grond vers te houden.

  "Cuphea ignea" gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg voor een bodem met voldoende organisch materiaal en een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 voor optimale groei en bloei. Vermijd zware, kleiachtige grond en zorg voor voldoende vochtigheid zonder dat de wortels te nat komen te staan.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschut staat tegen sterke wind. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, maar ook niet uitdroogt.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst, dus het is aan te raden om de plant naar een beschutte plek te verplaatsen of deze af te dekken met een dikke laag mulch. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Als de temperaturen onder de -5°C zakken, is het raadzaam om de plant binnen te zetten.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei uitgebloeide bloemen regelmatig om de bloei te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Het is aan te raden om Tuinplantenmest te gebruiken voor een optimale groei en bloei. Geef de plant regelmatig meststoffen tijdens het groeiseizoen, volg de aanbevolen dosering op de verpakking en vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is belangrijk voor de tuinplant, aangezien het helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Mulch moet worden aangebracht rond de basis van de plant, maar niet direct tegen de stam om verstikking te voorkomen. Het wordt aanbevolen om organische materialen zoals schors, bladeren of compost te gebruiken als mulch.

  Deze plant prefereert een licht zure tot neutrale bodem met een pH tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld organisch materiaal of speciale meststoffen. Een optimale zuurgraad zorgt voor een goede groei en bloei van de plant.

  Een mogelijke methode om ongedierte te bestrijden bij deze plant is door regelmatig de bladeren te inspecteren op insecten en handmatig te verwijderen. Daarnaast kan een natuurlijke bestrijdingsmiddel op basis van neemolie gebruikt worden om ongedierte zoals bladluizen af te weren. Tot slot kan het helpen om de plant regelmatig te besproeien met een milde zeepoplossing om ongedierte te verwijderen.

 • Omschrijving

  Cuphea ignea, ook wel bekend als vuurkruid, is een plant met opvallende rode bloemen die lijken op kleine brandende kaarsen. De plant bloeit gedurende de zomermaanden en trekt veel bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Cuphea ignea gedijt het beste in een zonnige plek met goed doorlatende grond en vereist regelmatig water geven. Het is een compacte plant die goed geschikt is voor borders, potten en hanging baskets. De vuurkruid plant is gemakkelijk te onderhouden en kan worden gesnoeid om zijn vorm te behouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.