Calendula officinalis

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calendula officinalis, ook bekend als goudsbloem, is een eenjarige plant met feloranje bloemen en groen blad. Deze plant wordt vaak gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, vooral voor de huid. Calendula bloeit van de lente tot de herfst en trekt bijen en vlinders aan in de tuin. De plant gedijt goed in zonnige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Calendula officinalis wordt ook gekweekt voor zijn eetbare bloemen die kunnen worden toegevoegd aan salades of als kleurstof worden gebruikt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Nee, Calendula officinalis is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de winter."

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. De plant kan goed overwinteren in een beschutte tuin of op een beschutte plek op het balkon.

  Ja, deze plant staat bekend als gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en zonlicht zijn voldoende voor een gezonde groei.

  Calendula officinalis heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig om goed te groeien. Het is een compacte plant die goed gedijt in borders, plantenbakken of in potten. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten zodat ze goed kunnen ademen en groeien.

  Calendula officinalis groeit het best in de volle zon, maar kan ook matige schaduw verdragen. Een plek met minstens 4-6 uur direct zonlicht per dag wordt aanbevolen voor optimale groei en bloei. Te veel schaduw kan de bloemproductie verminderen.

  Calendula officinalis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is meestal voldoende om de plant één tot twee keer per week water te geven.

  Ja, ik ben een uitstekende plant voor het aantrekken van vlinders en bijen met mijn heldere en kleurrijke bloemen. Mijn nectar trekt deze nuttige bestuivers aan om mij te bezoeken en te helpen bij de bestuiving van andere planten in de tuin. Als tuinplant zorg ik voor een levendige en natuurlijke sfeer in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen, vlinders en andere insecten aantrekt met zijn nectar en stuifmeel. Daarnaast zorgt de plant ook voor een gevarieerde en aantrekkelijke tuin om in te leven voor verschillende diersoorten. Tot slot helpt de plant de bodem gezond te houden door de grond te verrijken met voedingsstoffen.

  De plant bloeit meestal van juni tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen felle middagzon. Het zijn sterke en makkelijk te verzorgen tuinplanten.

  Ja, de bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden als decoratie in salades of desserts. Het is belangrijk om biologisch geteelde bloemen te gebruiken, die vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Let op: sommige mensen kunnen allergisch zijn voor de plant en moeten het vermijden te consumeren.

  Ja, de Calendula officinalis plant heeft geluidsdempende eigenschappen door zijn bladeren en bloemen die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Deze plant kan dus helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of omgeving.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Snoei de plant regelmatig om nieuwe bloemgroei te bevorderen. Het snoeien van de plant kan het beste plaatsvinden in het voorjaar.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Calendula officinalis heeft een voorkeur voor goed doorlatende potgrond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar wel voldoende vochtig blijft. Voeg eventueel wat organische meststof toe om de plant te voorzien van voedingsstoffen.

  Calendula officinalis gedijt het best in goed doorlatende, vruchtbare grond met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vocht vasthoudt, maar tegelijkertijd niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost of organische mest kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om optimaal te groeien en te bloeien. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot rot.

  Om de plant te beschermen tijdens de wintermaanden, is het aan te raden om een laag mulch rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kunnen plantenbakken of potten naar een beschutte plek worden verplaatst. Het is belangrijk om de plant goed te bemesten in het najaar om sterk de winter in te gaan.

  Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Dode bloemen regelmatig verwijderen om nieuwe groei te stimuleren. Zaaien in goed gedraineerde grond op een zonnige plek.

  Het is aan te raden om de plant regelmatig te bemesten met een algemene meststof tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof met een hoger kaliumgehalte voor een betere bloei. Vermijd overbemesting om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulch zorgt voor vochtbehoud en beschermt de wortels van deze plant tegen vorst in de winter. Gebruik organisch materiaal zoals compost of gedroogde bladeren als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-7 cm aan rond de plant, maar vermijd direct contact met de stengels.

  De Calendula officinalis gedijt het beste in lichtzure tot neutrale bodems met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met meststoffen of kalk. Een verkeerde zuurgraad kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Calendula officinalis kan gevoelig zijn voor bladluizen, trips en slakken. Door regelmatig te controleren op deze insecten en ze indien nodig te bestrijden, kan de plant gezond gehouden worden. Natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het gebruik van roofinsecten kunnen ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  Calendula officinalis, ook bekend als goudsbloem, is een eenjarige plant met feloranje bloemen en groen blad. Deze plant wordt vaak gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, vooral voor de huid. Calendula bloeit van de lente tot de herfst en trekt bijen en vlinders aan in de tuin. De plant gedijt goed in zonnige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Calendula officinalis wordt ook gekweekt voor zijn eetbare bloemen die kunnen worden toegevoegd aan salades of als kleurstof worden gebruikt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.