Cleome

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cleome, ook bekend als kattenstaart of spinnenbloem, is een prachtige en opvallende plant met lange stelen en clusters van bloemen aan de top. De bloemen hebben lange meeldraden die lijken op spinnenpoten, wat de plant een unieke uitstraling geeft. Cleome bloeit in de zomer en trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Het blad van de plant is fijn geveerd en heeft een frisse groene kleur. Cleome kan tot wel 1,5 meter hoog worden en gedijt goed in de volle zon en goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Cleome is geen groenblijvende plant. Deze tuinplant verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer opnieuw tot bloei.

  De plant is niet winterhard en kan niet overleven in koude temperaturen. Het is raadzaam om de plant binnen te halen tijdens de wintermaanden om vorstschade te voorkomen. Het is eenjarige plant die gevoelig is voor vorst.

  De Cleome is gemakkelijk in onderhoud en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Het vereist regelmatig water geven en af en toe bemesten voor optimale groei. Snoeien bevordert een compactere groei en bloei.

  Cleome heeft veel ruimte nodig om te groeien, aangezien de plant groot kan worden en verspreidt. Het is daarom aan te raden om Cleome op minstens 30 centimeter afstand van andere planten te zetten. Het beste is om Cleome in groepen te planten om het volledige potentieel van de plant te benutten.

  De plant groeit het beste in volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei en bloei beperkt worden. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Cleome hebben over het algemeen één keer per week water nodig, tenzij de grond al vochtig is. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om de planten water te geven bij de wortels en niet over de bladeren.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend en wordt daarom vaak aanbevolen voor tuinen die natuurlijke bestuivers willen aantrekken. De opvallende bloemen bevatten nectar en trekken vlinders en bijen aan om de bloemen te bestuiven. Het is een goede keuze voor mensen die graag biodiversiteit in hun tuin willen bevorderen.

  Ja, Cleome trekt bestuivers zoals bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant zorgt voor voedsel en schuilplekken voor diverse insecten. Het is daarom goed voor de biodiversiteit in de tuin.

  Cleome bloeit van juni tot september en de bloei kan tot wel 8 weken duren.

  Ja, de plant Cleome kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme temperaturen. Het is een perfecte tuinplant voor een zonnige border.

  Nee, de plant Cleome is niet eetbaar. Het wordt gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege de opvallende bloemen. Cleome bevat stoffen die niet geschikt zijn voor consumptie.

  Helaas, Cleome heeft niet de eigenschap om geluid te dempen. Het is een tuinplant die voornamelijk dient voor decoratieve doeleinden in de tuin. Het zal dus niet helpen om geluid te dempen.

 • Het is mogelijk om de plant in het voorjaar te snoeien om een compactere groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en bloemen regelmatig om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Voor tuinplanten zoals Cleome is het belangrijk om potgrond te gebruiken die rijk is aan voedingsstoffen en goed doorlatend is. Zorg voor een potgrond met een goede structuur en voldoende voeding voor een gezonde groei en bloei. Vermijd potgrond met te veel klei, omdat dit de waterafvoer kan belemmeren en wortelrot kan veroorzaken.

  Tuinplanten zoals Cleome gedijen het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en regelmatig wordt bemest om de groei en bloei van de plant te bevorderen. Vermijd zware kleigrond en zorg voor een pH-waarde die neutraal tot licht alkalisch is.

  Deze plant houdt van een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Plant Cleome op een beschutte plek in de tuin. Het is een echte zomerbloeier die veel zon nodig heeft om goed te groeien.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de plant te bedekken met een laag mulch of bladeren. Ook is het aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten waar hij niet blootgesteld wordt aan koude wind.

  Cleome heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en geef de plant in droge periodes voldoende water. De plant kan last hebben van slakken en rupsen, waardoor het belangrijk is om de plant regelmatig te controleren en indien nodig te behandelen.

  Voor tuinplanten zoals Cleome is het belangrijk om te bemesten met een algemene meststof tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium voor een gezonde groei en bloei. Bemest de planten volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Mulchen is voordelig voor de plant omdat het de grond vochtig houdt, onkruidgroei onderdrukt en de temperatuur van de grond regelt. Het kan worden toegepast rondom de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam of basis van de plant wordt gehoopt. Mulch kan bestaan uit compost, stro, boomschors of houtsnippers.

  Cleome gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodemomstandigheden. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor optimale groei. Het is raadzaam om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor tuinplanten kunnen plagen zoals bladluizen, witte vlieg en rupsen een probleem vormen. Om deze tegen te gaan, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Ook regelmatige inspectie en handmatig verwijderen van plagen kan helpen bij het voorkomen van schade aan de plant.

 • Omschrijving

  Cleome, ook bekend als kattenstaart of spinnenbloem, is een prachtige en opvallende plant met lange stelen en clusters van bloemen aan de top. De bloemen hebben lange meeldraden die lijken op spinnenpoten, wat de plant een unieke uitstraling geeft. Cleome bloeit in de zomer en trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Het blad van de plant is fijn geveerd en heeft een frisse groene kleur. Cleome kan tot wel 1,5 meter hoog worden en gedijt goed in de volle zon en goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.