Plectranthus (Coleus Grp)

Plectranthus (Coleus Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Plectranthus, ook bekend als Coleus Grp, is een populaire kamerplant vanwege zijn kleurrijke bladeren en gemakkelijke verzorging. Deze plant komt oorspronkelijk uit tropische en subtropische gebieden en gedijt goed in warme en vochtige omstandigheden. De bladeren van de Plectranthus variëren in kleur en patroon, van groen en paars tot roze en geel. Deze plant heeft weinig licht nodig en gedijt goed binnenshuis, hoewel hij ook buiten kan worden gekweekt in warmere klimaten. De Plectranthus is een veelzijdige plant die zowel als solitaire plant in een pot kan worden gehouden, als in combinatie met andere planten in een tuinbed of bloembak.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Plectranthus (Coleus Grp) is een groenblijvende plant. Dit betekent dat de plant het hele jaar door bladeren behoudt en niet zijn bladeren verliest tijdens bepaalde seizoenen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, aangezien het hele jaar door voor kleur zorgt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5°C. Het is aan te raden om de plant binnen te halen bij koudere temperaturen. De plant kan dus niet goed tegen strenge vorst.

  Plectranthus (Coleus Grp) is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in de tuin. Regelmatig water geven en lichte bemesting zijn voldoende om de plant gezond te houden.

  Plectranthus heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor een afstand van ongeveer 30-45 cm tussen elke plant om een gezonde groei te bevorderen. Houd er rekening mee dat sommige soorten zich kunnen verspreiden en meer ruimte nodig hebben.

  De Plectranthus (Coleus Grp) kan goed groeien in de schaduwrijke omstandigheden. Het is een ideale plant voor schaduwrijke plekken in de tuin. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, de Plectranthus (Coleus Grp) plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan een tuin of landschap voor bestuivers.

  Ja, Plectranthus (Coleus Grp) is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt. Daarnaast zorgt het voor variatie in de tuin en biedt het schuilmogelijkheden voor kleine dieren.

  Plectranthus (Coleus Grp) bloeit meestal van juni tot september en de bloeiperiode kan enkele weken tot maanden duren.

  Plectranthus (Coleus Grp) kan beter worden geplaatst op een plek met gedeeltelijke schaduw tot volledige schaduw. Direct zonlicht kan schadelijk zijn voor de bladeren van deze plant. Het is daarom beter om de plant te beschermen tegen de felle zon.

  Nee, de Plectranthus planten zijn niet eetbaar en worden voornamelijk gekweekt voor hun decoratieve bladeren. Het consumeren van deze planten kan maagklachten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Het wordt daarom sterk afgeraden om ze op te eten.

  Ja, Plectranthus (Coleus Grp) heeft geluidsdempende eigenschappen. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen dankzij de dikke bladeren en dichte groeiwijze. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Knip regelmatig de toppen van de plant af om zijtakken te stimuleren. Verwijder dode of verzwakte takken om de plant gezond te houden. Snoei in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren. In de zomermaanden heeft de plant meer water nodig dan in de winter.

  De Plectranthus (Coleus Grp) doet het goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is. Een mix van potgrond en perliet kan de drainage verbeteren.

  De Plectranthus plant houdt van goed doorlatende, vochtige grond. De bodem moet rijk zijn aan organisch materiaal en een neutrale pH-waarde hebben. Zorg voor regelmatige bemesting om de plant gezond te houden.

  De Plectranthus plant staat het liefst op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen felle zonnestralen en tocht. Een lichte plek zonder direct zonlicht is ideaal voor deze plant.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door hem naar een beschutte locatie te verplaatsen. Geef de plant geen water tijdens koude periodes om wortelrot te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, zelfs in de wintermaanden.

  De Plectranthus plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw. Regelmatig water geven en af en toe bemesten zorgt voor een gezonde groei van de plant. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant er mooi uit te laten zien.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, van het voorjaar tot de herfst. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of een specifieke meststof voor bladplanten. Volg altijd de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met organisch materiaal zoals bladeren of boomschors. Dit zal helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant komt om verstikking te voorkomen.

  De Plectranthus (Coleus Grp) gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant negatief beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het besproeien met een oplossing van water en milde zeep. Daarnaast kunnen roofdieren zoals lieveheersbeestjes ingezet worden tegen bladluis. Ook regelmatig controleren op ongedierte en aangetaste delen verwijderen kan helpen bij de bestrijding.

 • Omschrijving

  De Plectranthus, ook bekend als Coleus Grp, is een populaire kamerplant vanwege zijn kleurrijke bladeren en gemakkelijke verzorging. Deze plant komt oorspronkelijk uit tropische en subtropische gebieden en gedijt goed in warme en vochtige omstandigheden. De bladeren van de Plectranthus variëren in kleur en patroon, van groen en paars tot roze en geel. Deze plant heeft weinig licht nodig en gedijt goed binnenshuis, hoewel hij ook buiten kan worden gekweekt in warmere klimaten. De Plectranthus is een veelzijdige plant die zowel als solitaire plant in een pot kan worden gehouden, als in combinatie met andere planten in een tuinbed of bloembak.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.