Dahlia (Pompon Grp)

Dahlia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dahlia (Pompon Grp) is een prachtige en kleurrijke bloem die behoort tot de dahliafamilie. Deze plant staat bekend om zijn bolvormige bloemhoofden die bestaan uit vele kleine bloemblaadjes. De bloemen van de Pompon groep zijn vaak klein en compact, waardoor ze een volle en weelderige uitstraling hebben. Deze dahlia's bloeien in een breed scala aan kleuren, variërend van zachtroze en geel tot dieprood en paars. Ze zijn geliefd vanwege hun langdurige bloei en worden vaak gebruikt in bloemstukken en boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Dahlia (Pompon Grp) is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer terug met nieuwe groei. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de kleurrijke bloemen.

  De dahlia (Pompon Grp) is niet winterhard en moet tijdens de winter binnen worden gehaald of worden beschermd tegen vorst. Het is aan te raden om de knollen op een koele, droge plaats te bewaren tijdens de wintermaanden. Het kan worden beschouwd als een vorstgevoelige plant.

  Ja, de dahlia is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Ook is het aan te raden om de plant in de winter binnen te halen of te beschermen tegen vorst.

  De Dahlia (Pompon Grp) heeft ongeveer 30 centimeter ruimte nodig tussen elke plant om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende afstand te bewaren zodat de planten niet te dicht op elkaar groeien en licht en lucht kunnen krijgen. Houd daarom bij het planten van Dahlia's rekening met de vereiste plantafstand.

  De Dahlia (Pompon Grp) groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor een optimale groei en bloei.

  De plant heeft in de zomer ongeveer 2 tot 3 keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodem droogte. In de winter wanneer de plant in rust is, kan je de frequentie verlagen naar eens per week water geven. Het is belangrijk om de grond altijd licht vochtig te houden en niet te laten uitdrogen.

  Ja, de Dahlia (Pompon Grp) is een vlinder- en bijenlokkende plant. Het trekt deze bestuivers aan met zijn kleurrijke bloemen en nectarrijke bloesems. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het aantrekken van nuttige insecten.

  Dahlia's zijn goed voor de biodiversiteit omdat ze veel insecten aantrekken, zoals bijen en vlinders. Daarnaast zorgen ze voor kleur en variatie in de tuin. Het is belangrijk om verschillende plantensoorten in de tuin te hebben voor een gezonde biodiversiteit.

  De Dahlia bloeit meestal van juli tot aan de eerste vorst in het najaar. De bloeiperiode kan dus ongeveer 4 tot 6 maanden duren, afhankelijk van het weer en verzorging. Dahlia's zijn populaire bloemen vanwege hun langdurige bloei.

  Ja, de dahlia kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt aanbevolen om geen delen van deze plant te consumeren. Dahlia's behoren tot de groep van sierplanten en zijn niet geschikt voor consumptie.

  De Dahlia plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is een bloeiende plant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen. Dahlia's dragen niet bij aan het verminderen van geluidsoverlast in een tuinomgeving.

 • Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen en dood hout weg te knippen. Daarnaast kunt u de plant in het voorjaar tot ongeveer 10-15 cm boven de grond terugsnoeien om de groei te stimuleren. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op ziektes en plagen bij het snoeien.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd water op de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Gebruik voor deze plant een goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Geef regelmatig water en bemesting voor een gezonde groei.

  Dahlia's geven de voorkeur aan goed doorlatende, vruchtbare grond en groeien het beste in vochtige, maar niet drassige bodem. Voor een optimale groei en bloei is het belangrijk om de grond regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende voedingsstoffen.

  De Dahlia (Pompon Grp) houdt van een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind. Een plekje in de halfschaduw is ook mogelijk, maar de bloei zal minder uitbundig zijn.

  In de winter is het belangrijk om Dahlia's te beschermen tegen vorst door ze uit de grond te halen en op een koele, droge plaats te bewaren. Zorg ervoor dat de knollen goed droog zijn voordat je ze opbergt en controleer regelmatig op rot of schimmel. In het voorjaar kunnen de knollen weer worden geplant zodra de vorst voorbij is.

  De Dahlia vereist regelmatig water geven en een zonnige standplaats. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Bescherm de plant tegen vorst door te mulchen of in potten te planten en binnen te halen tijdens koudere maanden.

  Om de groei van de plant te stimuleren kan er in het voorjaar organische mest worden gegeven. Ook kan er in de zomer regelmatig vloeibare mest worden gegeven. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven.

  Mulch de plant in het voorjaar om de bodem vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of stro. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stengels van de plant komt.

  Dahlia's gedijen het beste in neutrale tot lichtzure bodems. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is en niet te compact. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je regelmatig controleren op bladluizen, slakken en rupsen. Het is ook aan te raden om natuurlijke vijanden in te zetten, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Daarnaast kan je preventief werken door de planten regelmatig te besproeien met een mengsel van water en groene zeep.

 • Omschrijving

  De Dahlia (Pompon Grp) is een prachtige en kleurrijke bloem die behoort tot de dahliafamilie. Deze plant staat bekend om zijn bolvormige bloemhoofden die bestaan uit vele kleine bloemblaadjes. De bloemen van de Pompon groep zijn vaak klein en compact, waardoor ze een volle en weelderige uitstraling hebben. Deze dahlia's bloeien in een breed scala aan kleuren, variërend van zachtroze en geel tot dieprood en paars. Ze zijn geliefd vanwege hun langdurige bloei en worden vaak gebruikt in bloemstukken en boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.