Gazania

Gazania

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gazania is een kleurrijke en vrolijke bloeiende plant die bekend staat om zijn opvallende bloemen met felgekleurde bloemblaadjes en donkere centra. Deze planten groeien laag bij de grond en vormen dichte matten met groen blad. Gazania's gedijen goed in zonnige en goed doorlatende bodems en zijn droogtetolerant. Ze bloeien van de lente tot de herfst en trekken bijen en vlinders aan. Gazania's zijn populair voor gebruik in borders, rotstuinen en containers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Gazanias zijn niet groenblijvend. De bladeren van Gazanias kunnen roestbruin worden na verloop van tijd. Deze planten behoren tot het geslacht van de tuinplanten.

  Gazania is niet winterhard en moet binnenshuis gehouden worden tijdens de wintermaanden. Het kan niet overleven bij temperaturen onder de 0 graden Celsius. Het is een vorstgevoelige plant.

  Gazania is een makkelijk te onderhouden tuinplant. Het vereist weinig water en gedijt goed in zonnige omstandigheden. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

  Gazania heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig tussen de planten. Voor een gezonde groei en bloei is het belangrijk voldoende ruimte te geven zodat de planten elkaar niet verstikken. Zorg voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht.

  De Gazania groeit het beste in de volle zon en zal mogelijk niet goed gedijen in de schaduw. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei en bloei. In de schaduw kan de plant mogelijk minder goed groeien en bloeien.

  Tuinplanten zoals Gazania hebben over het algemeen één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten door. Houd rekening met de weersomstandigheden en pas de frequentie van het water geven daar op aan.

  Ja, Gazania planten trekken vlinders en bijen aan vanwege hun heldere bloemen en nectarrijke bloemen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze bestuivers aan te trekken en te helpen bij de bestuiving van andere planten. De plant is dus zeker vlinder- en bijenlokkend.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door bijen en vlinders aan te trekken met zijn felgekleurde bloemen. Hierdoor helpt het de bestuiving te bevorderen en ecologische diversiteit te ondersteunen in de tuin.

  Gazania bloeit vanaf juni tot aan oktober. De bloeiperiode kan duren tot wel vier maanden.

  Ja, Gazania kan goed tegen de volle zon. Het is een harde plant die weinig bescherming nodig heeft en het goed doet in zonnige omgevingen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, Gazania is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant. Het consumeren van deze plant kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

  Ja, de Gazania plant heeft geluidsdempende eigenschappen door zijn dichte bladeren en stengels. Het kan helpen om geluiden te absorberen en een rustige omgeving te creëren in de tuin.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de groei te bevorderen. Verwijder dode bloemen en struikgewas om de plant gezond te houden. Snoei lichtjes in het voorjaar om een compacte groei te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant om schimmel- en rotproblemen te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals Gazania is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Een mix van potgrond met wat zand of perliet kan helpen voorkomen dat de wortels van de plant te nat worden. Kies een potgrond speciaal voor tuinplanten voor een gezonde groei.

  De Gazania gedijt het beste in goed doorlatende en voedselrijke bodem. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een lichte plek met voldoende zonlicht is ideaal voor deze bloem.

  De plant gedijt het best op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een dikke laag mulch rond de plant aanbrengen. Ook kan je de planten bedekken met een vliesdoek of winterhoes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Geef de plant voldoende zonlicht en water, maar laat de grond goed drogen tussen gietbeurten. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen en snoei de plant terug in het voorjaar voor een gezonde groei. De plant heeft geen speciale bemesting nodig, maar kan wel profiteren van een laag organische mulch.

  Tuinplanten zoals Gazania hebben behoefte aan regelmatige bemesting in het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof die specifiek is ontwikkeld voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Bemest de planten volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Het is goed om de grond rondom de plant te bedekken met mulch, zoals boomschors of compost, om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Mulch beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen en voedt de grond na verloop van tijd. Het is belangrijk om de mulch laag niet direct tegen de stam aan te laten komen om schimmelvorming te voorkomen.

  De Gazania gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze tuinplant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, is het raadzaam om regelmatig de planten te inspecteren op plagen zoals luizen, trips of spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij het bestrijden van deze plagen. Ook kan het regelmatig besproeien van de plant met water en zeepoplossing een effectieve manier zijn om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Gazania is een kleurrijke en vrolijke bloeiende plant die bekend staat om zijn opvallende bloemen met felgekleurde bloemblaadjes en donkere centra. Deze planten groeien laag bij de grond en vormen dichte matten met groen blad. Gazania's gedijen goed in zonnige en goed doorlatende bodems en zijn droogtetolerant. Ze bloeien van de lente tot de herfst en trekken bijen en vlinders aan. Gazania's zijn populair voor gebruik in borders, rotstuinen en containers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.